x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Generaţia aşteptată şi dinastia expiraţilor

Generaţia aşteptată şi dinastia expiraţilor

de Miruna Munteanu    |    27 Mar 2009   •   00:00

În cea mai recentă apariţie televizată, Elena Băsescu ne-a lămurit că dinastia salvează România! Nu, nu se gândea la Regele Mihai.



Mezina prezidenţială pleda pentru "drepturile" năpăstuiţilor copii de demnitari postdecembrişti.   "Acei copii care trăiesc în familii de politicieni sunt mai pregătiţi pentru această carieră, pentru că sunt obişnuiţi de mici cu atacurile sub centură", a explicat Elena Băsescu. 

Sigur, trebuie să fie foarte greu să suporţi curiozitatea maladivă a presei cu privire la salariul câştigat de la firma căreia tăticul i-a oferit contracte grele. E traumatizant să-ţi fie permanent evaluate poşetele Vuitton, camaşile Burberry, jeep-ul Range Rover. Sau greşelile de exprimare. Şi ce poate fi mai injust decât să ţi se ceară precizie cu privire la data naşterii. Sau la studii. Elena Băsescu ştie totul despre suferinţele beizadelelor. Şi-a identificat, în sfârşit, electoratul. Şi i-a lansat un apel emoţionant: "Am nevoie de sprijinul celor cărora li s-a luat o şansă".

Mezina prezidenţială este vocea asupriţilor din Bamboo. Apărătoarea martirilor din discoteci. Aici se află pepiniera marilor lideri naţionali! Aici se concentreză vârfurile generaţiei Elenei Băsescu! Că doar n-o să căutăm noile elite printre tinerii care fug cu laşitate din ţară în căutarea unui loc de muncă. Sau printre nevolnicii care clachează de extenuare muncind pentru o singură companie. Fiica preşedintelui îi face de ruşine: ea a reuşit să combine perfect jobul de la Luxten cu stagiatura la Parlamentul European, cariera în modelling cu studiile academice. Asta, desigur, după ce a doborât recordul de precocitate politică al lui Nicolae Ceauşescu, începându-şi "ascensiune în partid" încă de la 12 ani! Ar fi păcat ca Elena Băsescu să nu poată fructifica lecţiile atât de timpuriu învăţate acasă, sau pe când juca şotron în Modrogan.

De pildă, de la tatăl ei a prins perfect schema autovictimizării. Da, mezina prezidenţială este victima prejudecăţii stupide că pentru o carieră publică trebuie să demonstrezi măcar o minimă competenţă.

De parcă, până acum, de multă competenţă am avut parte în politica românească - s-a grăbit să puncteze însuşi liderul de la Cotroceni. Iată, aşadar, un caz limpede de discriminare!

De ce le-am cere copiiilor de demnitari calităţi şi performanţe care nu au fost obligatorii pentru generaţia părinţilor lor? Câtă nedreptate! Elena, Daciana sau Honorius au motive întemeiate de frustrare. Ei ştiu din familie ce înseamnă politică şi cât are ea de-a face cu idealurile prăfuite invocate pentru uz electoral. Ei ştiu cum arată de-aproape politicienii de succes din România şi cât de puţin contează de fapt competenţa, onestitatea, consecvenţa.

Fac parte dintr-o castă din ce în ce mai închisă. Un sistem care se autoregenerează, cu minime interferenţe din exterior. Se încheie, iată, cei 20 de ani de care vorbea Silviu Brucan, dar schimbarea de generaţie nu a adus nici primenirea clasei politice, nici maturizarea electoratului. Dimpotrivă. Nicuşor Ceauşescu devine azi un model perfect legitim. Viitorul politic al României sună la fel de fals ca CV-ul şi prestaţiile publice ale Elenei Băsescu.

×
Subiecte în articol: editorial