x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Încalcă, licuriciul cel mare, independența justiției române?

Încalcă, licuriciul cel mare, independența justiției române?

de Serban Cionoff    |    16 Ian 2017   •   21:16
Încalcă, licuriciul cel mare, independența justiției române?

Stai și te minunezi ce întorsături mai iau, câte o dată, lucrurile! Iată, aseară, la Antena 3, Liviu Dragnea, președintele PSD, declara că a primit mai multe mesaje de avertizare - ca să nu le spunem amenințări-că va fi arestat. Fiind, după aceea, condamnat în baza unor mai vechi și cam foarte șubrede capete de acuzare. Pentru ca, azi, să aflăm că domnia sa a fost invitat să ia parte, împreună cu premierul Sorin Grindeanu, la ceremoniile de inaugurare a mandatului celui de al 45-lea președinte al Statelor Unite ale Americii, Donald Trump. Desigur, lui Liviu Dragnea, invitația i-a fost adresată în calitatea de președinte al Camerei Deputaților, ceea ce, însă, nu schimbă cu nimic datele problemei. Potrivit celor declarate presei de către secretarul general al Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, invitația a fost lansată de către Elliott Broidy, unul dintre cei doi vicepreședinți ai comisiei prezidențiale de inaugurare, vizita urmând să aibă loc în perioada 17-21 ianuarie.

 În fine, dar câtuși de puțin în ultimul rând, este de reținut precizarea că  vizita menționată nu are nici-o legătură cu Ambasada României în Statele Unite și, implicit, nici cu ambasada americană din țara noastră. Cu asta, am ajuns la surpriza de care aminteam la începutul rândurilor de față. Surpriză constând în aceea că Liviu Dragnea, președintele Camerei Deputaților, este una și aceeași persoană cu Liviu Dragnea, președintele PSD, pe care de câțiva ani niște justițiari îndârjiți îl hărțuiesc punându-i în cârcă felurite acuzații , doar-doar de îl vor putea dovedi. Hărțuieli care, după cum declara aseară tot Liviu Dragnea, ar putea să culmineze prin iminenta sa arestare și condamnare.

 Numai că, după cum bine se știe, justițiarii despre care vorbea fac parte din activul justiției de bază al justiției neaoșe, cea ultra medaliată și ultra-elogiată de către Ambasada Statelor Unite la București, tocmai pentru performanțele opțiune, la foc continuu, în lupta lor neîncetată și neînfricată împotriva unor flageluri între care se află și cele care sunt capete de acuzare pentru Liviu Dragnea. Am înțeles, firește, faptul că nici ambasada română în SUA și nici ambasada americană în România nu au avut o contribuție la lansarea respectivelor invitații, în particular la invitarea lui Liviu Dragnea, dar îmi este foarte greu să cred că la nivelul distinselor personalități care se pregătesc să preia conducerea destinelor SUA nu se cunoaște situația dosarelor deschise de către zeloșii procurori în ceea ce îl privește pe acesta. Și atunci cum mai rămâne treaba cu sus-numitele performanțe ale procurorilor ultra-performanți?

 Firește, analiști avizați ai situației au formulat de-acum un răspuns care mi se pare foarte plauzibil și anume că această invitație reprezintă un semnal încurajator al voinței noii administrații republicane de la Washington de a continua și consolida parteneriatul strategic cu România. Implicit, o înaltă lecție de democrație prin modul în care este apreciată și respectată voința majorității covârșitoare a românilor, liber, democratic, exprimată prin votul din 11 decembrie 2016. Răspuns care, sunt convins că va fi înțeles și acceptat de către orice om de bună credință din scumpa noastră patrie.

 Asta cu condiția ca, între timp, vre-un social-civil mai iute la mânie să nu considere că invitarea îndelung-hărțuitului penal Liviu Dragnea la festivitățile prilejuite de inaugurarea mandatului președintelui Donald Trump reprezintă o gravă imixtiune a Licuriciului cel Mare în treburile justiției române și, implicit, o intolerabilă încălcare a independenței sale!…

×