x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Julieta e neagra si Romeo japonez

Julieta e neagra si Romeo japonez

de Tudor Octavian    |    23 Iul 2005   •   00:00
Julieta e neagra si Romeo japonez
MULTE CUVINTE trebuie folosite, nu si verificate. Nu stii niciodata la ce ajungi daca te apuci sa le zgandari la inteles. Daca intrebi o mie de oameni: "Mai cetatenilor, precis stiti ce e dragostea?, toti o mie or sa raspunda ca stiu. Nu-i prudent sa-i intrebi si ce e dragostea, nu in general, ci in vietile lor, fiindca vei capata cele mai aberante definiri. Nici una la fel cu ideea ta despre iubire. Show-urile pentru masele largi ale unor pos-turi tv, in care subiectul e dragostea, iar subiectii niste anonimi ajunsi pentru prima oara in situatia de a-si dezveli, fata cu multimi de martori, povestile lor de dragoste, fac patologia unui sentiment. Asisti la explicatiile unor oameni care au cazut la un examen decisiv. Singurul lucru comun in aceste disectii pe suflet deschis e convingerea c-au ratat examenul din vina altora: a partenerilor, a familiilor, a societatii. Probabil ca asta si face vitalitatea tezei ca omul e nascut pentru dragoste. Ca exista un absolut in dragoste dat de Dumnezeu fiecaruia din noi, dar pe care nu-l aflam intreg niciodata, ci doar farame, din cauze exterioare noua.

CE INSEAMNA sa nu te mai poti bucura de clipa? Sa te duci la un McDonald’s, sa cumperi un cornet cu cartofi prajiti, dar sa-ti ramana cartofii in gat socotind ca, din banii dati pe o suta de grame la restaurant, cumperi din piata sase kilograme si mananci cu toata familia numai cartofi prajiti toata saptamana. Asta nu-i saracie, e calicie. Saracia te rascroieste calic. Nimic din ce poate fi bun pe moment nu se mai justifica economic. Si un Buna ziua! e o risipa. Cu energia cheltuita pe un Buna ziua! care nu foloseste la nimic poti sa-ti injuri soarta in gand o zi intreaga.

PE CANALUL MEZZO, un tenor chinez, dar chinez de tot, interpreteaza pe o scena din China "Barbierul din Sevilla". Mondializarea duce la situatii contra firii. Muzica e un bun universal, dar un spaniol e totusi altceva decat un chinez. Basi si baritoni negri apar frecvent in operele compozitorilor clasici. Cunosc chiar si o montare cu Julieta negresa si Romeo japonez.

UNUIA, CARE A FOST ARTIST MEDIOCRU, i s-a organizat, nimeni n-ar putea sa spuna clar cu ce motive, o retrospectiva la un mare muzeu. Cat timp a fost viu, nici el, nici contemporanii n-ar fi cutezat nici cu gandul la o expozitie personala in acel mare muzeu. Acum, ca alte cauze nu intra in discutie - cum ar fi meritele artistice - e clar ca retrospectiva e un soi de recompensa postuma la faptul ca mediocrul ne-a lasat in pace.

DOUA DOAMNE IN VARSTA ma opresc pe strada cu aerul ca e obligatoriu ca un jurnalist sa stie mai multe decat ce se scrie in presa si ca e dreptul lor sa scoata de la mine ce stiu in plus despre marirea pensiilor, fata de ce anunta guvernantii. "A fost aseara la televiziunea publica - le spun - o emisiune de o ora pe tema asta." "La ce ora?", ma intreaba cele doua doamne. "La sase dupa-amiaza", raspund. Imi zambesc ingaduitoare, ca unuia care nu stie ce-i bun in viata. Pai, la ora sase nu e emisiunea aia, cu... etc., etc...? Nu-i nici o contradictie: batranii vor chiar pensii, nu dezbateri tematice.

×
Subiecte în articol: editorial