x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Microfoanele și gornistul

Microfoanele și gornistul

de Serban Cionoff    |    30 Noi 2017   •   09:41
Microfoanele și gornistul

Incredibil, dar adevărat, Carmen Dan, ministrul de interne, a descoperit că are în casă microfoane! De unde se deduce că a fost interceptată și înregistrată. De  cine anume, asta rămâne de văzut. Să înțelegem că a reînviat cooperativa ,,Ochiul și timpanul’’? Greu de răspuns,dar nu și imposibil. Pentru că, de data asta, lucrurile se petrec într-un stat de drept, stat membru al Uniunii Europene și al Alianței Nord Atlantice, iar cel vizat este însuși titularul portofoliului afacerilor interne. De aici, atenția cu totul deosebită cu care, pe diverse canale media, situația este întoarsă pe toate fețele. Existând de-acum opinii diverse și chiar opuse. Oricum, epitetele ,,scandalos’’ și ,,gravisim’’ au fost lansate și nu cred că există mari șanse ca ele să fie contrazise prea ușor.

Surprinzătoare poate să apară, într-o primă instanță, ipoteza formulată de Bogdan Chireac în dezbaterea moderată de Mihai Gâdea la Antena 3. Pe scurt, în condițiile în care se făcea referire la ideea că se așteaptă un răspuns din partea instituțiilor abilitate să cerceteze împrejurările în care a fost instalat acel și să stabilească cine a dispus o asemenea scandaloasă măsură, Bogdan Chirieac, comentator recunoscut pentru simțul măsurii în exprimări și pentru rigoarea analizelor, a  replicat sec: „Nu vom avea nici-un răspuns”. După care, a revenit și a întărit: „Vor încerca să sufoce”. Firește, discuția.

Frapează, numaidecât, impersonalul folosit în discurs, absența oricărei nominalizări a celui/celor despre care comentatorul crede că vor face în așa fel să nu avem nici-un răspuns și vor încerca „să sufoce” acest caz  scandalos. Dar cine cunoaște cât de cât tehnicile limbajul de sub limbaj, își dă seama că,de fapt, este vorba despre un foarte anumit „cineva” care, foarte probabil, nu vrea să își facă și, mai ales, să i se facă publică identitatea.  

 Aș fi pus punct discuției, dacă pe fluxul de informați nu ar fi apărut declarațiile lui Victor Ponta, difuzate pe canalul Digi 24. Nici de data asta Victor Ponta nu a scăpat ocazia să mai arunce câteva săgeți, referindu-se, tot cu formulări cu impersonalul, la un fost loc de muncă al actualei deținătoare a portofoliului internelor. De unde trage încheierea că doamna respectivă nu avea ce căuta în funcția de ministru de interne. Săgeți care, de fapt, îl vizau tot pe Liviu Dragnea, căruia i se datorează numirea.

 Poate că, și de data asta, aș fi trecut mai departe dacă nu mi-ar fi atras atenția această frază în care Victor Ponta se referă direct la Carmen Dan: „Mi se pare o chestiune de neseriozitate, în locul ei nu aș fi făcut tapaj, se face de râs”. Recunosc, aici, o altă tehnică a limbajului de sub limbaj, adică a diversiunii și a manipulării, prin care se încearcă blocarea discuției asupra unei teme fierbinți, prin discreditarea celui care a pus-o în discuție. În limbajul curent, asta putându-se traduce prin: „În gura ăstuia vă uitați? Păi știți cine e?! Hai să vă spună băiatu’ ”. După care urmează un potop de invective și de așa-zise dezvăluiri de senzație. Și, cu asta, basta! S-a pus cruce subiectului.

 Se prea poate ca mesajul lui Victor Ponta să fie descifrat doar ca o nouă plată de polițe față de Liviu Dragnea. Totuși, nu putem exclude și alte întrebări.  Ca, de pildă: ce l-a făcut să iasă atât de vehement la atac? Să se ante-pronunțe, fără a aștepta primele rezultate de la cei care anchetează incidentul? Pe cine încearcă să scoată de sub incidența oricărei suspiciuni, fie ea și rezonabilă? Și, de fapt, al cui gornist este?

 Iată tot atâtea întrebări ce nu pot fi evitate cu atât mai mult cu cât, nu peste multă vreme după declarațiile fostului premier și lider al PSD, a fost dat publicității un comunicat în care SRI se declară cu totul străin de chestiunea instalării dispozitivului de ascultare în locuința doamnei ministru Carmen Dan. Considerând, în schimb, că operațiunea a fost executată de către o persoană particulară. De unde rezultă că, departe de a fi închisă, discuția ia o altă turnură.   

 Teamă îmi este,însă, că această nouă și foarte puțin cavalerească ieșire la rampă a lui Victor Ponta frizează mai mult decât neseriozitatea și riscă să îl discrediteze mai abitir decât au făcut-o alte declarații cam de aceeași teapă. Bineînțeles, dacă mai are pe cine discredita…

×