x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Misterele din decembrie '89

Misterele din decembrie '89

de Dan Constantin    |    08 Dec 2016   •   07:50
Misterele din decembrie '89

Pe cârca procurorilor a fost pusă din nou o sarcină care se arată a fi peste puterile Parchetului militar - Dosarul Revoluției. Lipsa de capacitate reală de investigație și imposibilitatea stabilirii unor responsabili din punct de vedere juridic pentru evenimentele din decembrie 1989 au determinat închiderea acestui dosar după mulți ani de cercetări ratate. A-l pune pe Voinea să conducă cercetările, după ce acesta a fost în completul farsei judiciare de la Târgoviște, a înseamnat de fapt rolul jucat în scena criminalului revenit la locul faptei.

Sunt câteva elemente care țin de luptele din interiorul PCR, stimulate de servicii secrete străine și acțiuni ale unor trupe de comando care au punctat schimbarea de regim din decembrie '89. Fără a înțelege aceste elemente este greu de descâlcit juridic dosarul  redeschis. Nu s-a aplecat nimeni să precizeze locul rezervat în complot lui Emil Bobu și Manea Mănescu, membri ai CPEx., care au decolat în elicopterul care l-a extras pe Ceaușescu din CC în 22 decembrie. Bobu și Mănescu l-au părăsit pe Ceaușescu la Snagov, dar operațiunea ,,părăsirea postului” fusese executată. Condamnările celor doi s-au redus treptat în decizii succesive.

La Timișoara, blindatele scoase pe străzi au fost imobilizate cu bare de fier. S-au aruncat asupra tancurilor sticle incendiare. Operațiunea nu putea fi realizată de oameni neinstruiți. Care a fost rolul trupelor de la Buzău, ce ordine au primit trupele speciale?

Rolul lui Vasile Milea, declarat Erou al Revoluției, nu este nici el clar. În anul 1955, el se afla la o unitate militară din Constanța care avea colaborări cu unitățile rusești. El a fost destituit de la comandă și exclus din partid. Pentru reabilitatrea lui a intervenit Marcu Stan, din desantul ,,Pandurilor” (Divizia Horia, Cloșca și Crișan, formată în URSS). Milea a fost reprimit în partid și numit în 1957 la conducerea Școlii militare Pitești și apoi, în 1964, comandantul Diviziei de tancuri.

 

×