x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Nu faceți din tragedia de la Piatra Neamț un nou scenariu Colectiv!

Nu faceți din tragedia de la Piatra Neamț un nou scenariu Colectiv!

de Serban Cionoff    |    15 Noi 2020   •   17:14
Nu faceți din tragedia de la Piatra Neamț un nou scenariu Colectiv!

Fără doar și poate, după tragedia de la Spitalul județean din Piatra Neamț, societatea românească traversează o cumplită experiență.  Experiență care, spre cinstea ei, dovedește că știe și poate își regăsească solidaritatea și,în primul rând, puterea de trece peste orice bariere și stări conflictuale. Este grăitor în acest sens, că din toate colțurile țării vin către orașul de la Poalele Ceahlăului un impresionant număr de mesaje și de dovezi ale sprijinului concret pentru ca activitatea de la această foarte importantă instituție a sistemul public de să sănătate să revină cât de curând la normal.

 Sincer să fiu,dat fiind faptul că suntem în plină campanie electorală și cunoscând năravul politicianist de a face dintr-o nenorocire cal de bătaie împotriva dușmanilor jurați,  m-am temut că, și de data aceasta, se va petrece așa ceva. Adică vom avea din urgia de la Piatra Neamț,un nou scenariu Colectiv. Spre cinstea politicienilor și partidelor aflate în competiție așa ceva nu s-a întâmplat până acum și bine ar fi să nu se întâmple nici de acum înainte! Nu cunosc, mărturisesc, o declarație a unui lider de partid care să arunce în spinarea rivalilor răspunderea pentru tragedie. Bineînțeles a Partidului Social Democrat! La rândul său, președintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat că partidul său a decis să își suspende,pentru moment, campania electorală. Spre cinstea sa- și trebuie să spun recunosc deschis acest lucru-, Președintele Klaus Iohannis a spus în cuvinte foarte frumoase și foarte simple că astăzi a fost la biserică și s-a rugat pentru victimele incendiului. Au fost și declarații ale unor personalități ale scenei politice, dar ele au vizat Executivul și nu un partid sau un lider anume.  În acest context, este de remarcat și faptul că jurnaliști care au un cuvânt greu de spus și entități reprezentative ale mass media nu s-au apucat să găsească, poate chiar înainte de a căuta!, persoane și formațiuni politice pe care să le eticheteze că sunt vinovate pentru urgia de la Spitalul județean  din Piatra Neamț. În schimb, au relatat și relatează, în timp real, de la fața locului, despre cursul evenimentelor.

Impresionante sunt, în egală măsură, aflăm că și românii de peste hotare cumplita încercare prin care trec oamenii din Piatra Neamț și, solidar cu ei, țara,au transmis  mesaje de compasiune dar și oferte concrete în sprijinul victimelor incendiului. În mod deosebit, țin să menționez mesajul unui conațional stabilit la Bruxelles, unde a fost internat medicul erou Cătălin Denciu, mesaj prin care cere domnul Belmondo Maximilian Bălașa îi roagă pe cei de acasă să îl ajute pentru a contacta familia medicului din Piatra Neamț, căreia îi pune la dispoziție, fără nici-o obligație pecuniară, cazare și un vehicul pentru a se deplasa unde va fi nevoie.

 În aceste împrejurări, este absolut de neînțeles și de neacceptat ieșirea ultra- guralivului Rareș Bogdan, care a confiscat lansat acest mai mult decât dureros subiect și a lansat. în spațiul public, o otrăvită compunere în care, bineînțeles, rezultă că PSD – și numai PSD- singurul vinovat pentru tragedia de ieri. Aș fi putut,recunosc să detaliez această încropeală cu pretenții justițiare, dar nu o voi face din respect pentru cei zece oameni care au murit ieri,pentru familiile lor și pentru cei care, la aceste ore, se lupă să nu mai fie și alte victime ale norocirii. Vreau, însă, să pun în evidență inadmisibila tentativă a vârfului de lance al PNL, pe deasupra deputat în parlamentul european, de a da, de pe  acum, justiției scenariul după care să își tragă concluziile. Fapt cu atât mai reprobabil cu cât, în prezent, importante forțe al ale poliției și ale lumii justiției investighează, la fața locului evenimentele,și până acum, din partea nici-uneia dintre aceste entități abilitate nu avem un răspuns sau, cel puțin, o concluzie de etapă. Motiv pentru care corect și cinstit este să așteptăm rezultatele anchetei și,numai după aceea să discutăm cu raportul în față.

 În final, o întrebare:oare înaltele oficialități ale Uniunii Europene au luat cunoștință de această brutală tentativă a euro-parlamentarului Rareș Bogda de a dicta, în scopuri vădit politice și în  slujba unor interese de partid? Vreau să zic  acestea nu mai provoacă îngrijorări ?

×