x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale O liniste pentru presedintele nostru

O liniste pentru presedintele nostru

06 Dec 2004   •   00:00

O avalansa de evenimente uimitoare in primele zile de dupa alegeri a fost urmata de un eveniment si mai uimitor: tacerea. Ce vacarm, ce dezlantuire de patimi electorale imediat dupa 28 noiembrie! Alegerile au fost fraudate! Democratia e amenintata! S-a cerut organizarea de noi alegeri!

Mai mult, interventia imediata a politiei si-a procuraturii, arestarea presedintelui BEC si-a celorlalti vinovati! S-au fluturat liste cu "dovezile" fraudei: fluctuatia voturilor anulate. S-a vorbit de autobuze cu turisti electorali, de mii de insi care-au votat de mai multe ori. Presedintele BEC, care are datoria de a fi glacial, s-a lansat intr-o uluitoare serie de atacuri impotriva unuia dintre candidati. S-au facut, in fine, comparatii cu Ucraina. Parea ca punem si noi de un fel de revolutie portocalie, acolo.

Si apoi, fara nici o tranzitie… fasss! Tacere deplina, in toate mediile, la toate nivelurile. Respectata, ca un pact politic secret, de toate partidele. Basescu - parc-ar fi ordonat faimosii "patru metri sub pamant!". Nastase - mucles! Mediile - parca s-ar fi decis sa dea faliment. N-am vazut in viata mea atat sport si atatea desene animate la televizor. Atatea neveste batute si-atatia insi calcati de masina. Incredibila (dar in Romania nimic nu e de necrezut) decizia pe fata a unui post de stiri, "Realitatea TV", de a nu mai transmite stiri! Caci singurele stiri adevarate din timpul unei campanii electorale sunt chiar polemicile electorale. Am aflat cu mult mai multe in aceasta perioada despre alegerile din Ucraina decat despre cele din propria mea tara. Sentimentul meu, ca simplu cetatean, in toata aceasta perioada a fost ca mi se ascunde realitatea, ca se petrece ceva in spatele meu, niste targuri murdare, un imens santaj, poate. Dar cine e-n stare sa impuna, astazi, la noi, o tacere atat de sinistra?

De ce, dupa ce au cerut chiar si arestarea celor de la statistica si de la biroul electoral, ca si invalidarea alegerilor, Basescu, Mona Musca si Tariceanu, despre care credeai ca vor muri de gat cu hotii electorali, au lasat-o balta de la o zi la alta? S-au convins ca s-au pripit, ca alegerile au fost corecte? Cu neputinta. Explicatiile BEC cred ca nu i-au convins nici pe PSD-isti. Voturile nule fluctuante au ramas neexplicate. Autobuzele au ramas autobuze. De ce, dupa ce cu o clipa inainte hotarasera ca institutiile sunt corupte, au decis apoi sa se supuna acestora? De ce atat de repede, atat de total, atat de fara tranzitie? Aici era de mancat o paine pentru toti jurnalistii nostri, pentru toti analistii politici (dar despre analisti si figura facuta de ei la actualele alegeri ar fi multe de spus…). De ce ziaristii n-au facut investigatii? De ce nu s-a publicat mai nimic din "erorile" si "malfunctiile" sectiilor de votare? De ce institutiile romanesti in drept au aratat atata repulsie in stabilirea adevarului? De ce Romania refuza mai departe sa fie un stat de drept?

In aceasta tara ma simt mai departe dezinformat, manipulat, amenintat, confuz. Nici macar din patru-n patru ani cuvantul meu nu se aude cu adevarat. Pana si votul meu - din rea-credinta, din incompetenta, din servilism? - este deformat pana la nemairecunoastere. Am auzit adeseori, zilele acestea, ca suntem incomparabili cu Ucraina in privinta stadiului de democratizare a institutiilor noastre. Ca suntem cu zece ani inaintea lor. Da, exista o Romanie cu un avans de multi ani fata de Ucraina. Dar, din pacate, exista si o a doua Romanie: o tara inapoiata, un sistem incremenit in autoritarism si coruptie. Tocmai aceasta Romanie, abil manipulata de putere pana in ziua de azi, este cea care ne pune piedici peste piedici in integrarea europeana. Romania aceasta opaca, mafiotica, construita pe un electorat sarac si dezinformat, pe institutii servile, Romania lui Iliescu, nu e cu nimic mai avansata decat Ucraina. Dimpotriva, revolutia portocalie din Ucraina de azi n-a fost posibila la noi, si asta spune multe.

Ramane sa vedem cine iese in turul al doilea. Traian Basescu a afirmat ca nu se mai gandeste la alegeri, ci la Romania. Asteptam sa dovedeasca asta prin faptele sale. Sa bata fierul cat era cald. Sa dezvaluie cu orice risc frauda, daca a fost frauda. In loc de asta, o tacere, pentru mine, greu de inghitit. La randul sau, Nastase, care-ar fi trebuit sa-l zdrobeasca pe Basescu daca acesta chiar s-a-nselat in privinta corectitudinii alegerilor, tace si el malc, de neinteles si de necrezut. Complicitatea asta intru tacere nu prevesteste nimic bun.

Ani de zile s-au castigat la noi alegerile cu sloganul "Un presedinte pentru linistea noastra". Azi il intoarcem pe dos ca pe-o haina uzata: "O liniste pentru presedintele nostru"… Dar e aceeasi Marie, cu alta palarie.
×
Subiecte în articol: editorial