x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Paparuda și Scaloianul  tehnocraților

Paparuda și Scaloianul  tehnocraților

de Dan Constantin    |    02 Aug 2016   •   07:50
Paparuda și Scaloianul  tehnocraților

Seceta prelungită prevestește un an catastrofal pentru agricultură. O minte tehnocrată ne liniștește cu un anunț tipic de politician: prețurile nu sunt încă afectate de secetă. Vicepremierul Dâncu și ministrul Irimescu au convocat o teleconferință la sfârșitul săptămânii pentru a-i informa pe fermieri că se va întocmi o hartă a secetei. Inteligență supremă! Cum va ajuta harta să combatem lipsa apei, nu mai aflăm. Dâncu se apără și vrea să scoată echipa tehnocrată de sub zona răspunderii: nu putem să rezolvăm noi , în câteva luni, ce nu au rezolvat alții cu  mulți ani înainte. Aceasta este o trimitere critică directă la premierul Cioloș, care a fost ministrul Agriculturii, consilier la Cotroceni și ditamai Comisar European. Când a revenit în toamnă la București pe post de Tehnocrat-Șef avea toate datele pentru a porni o acțiune, cât de firavă, de umplerea canalelor de irigații măcar cu găleata.Acum a rămas o ultimă și singură soluție: apelul la Caloian și Paparude. Populația ar aprecia să vadă înșirață după praporii popilor, mergând pe câmpiile pârjolite, echipa tehnocrată cerând mila Cerului să scuture norii izbăvitori. Harta lui Dâncu va ajuta la stabilirea traseelor prioritare.

România dispune de circa 10 milioane de hectare de teren arabil. Numărul fermierilor înregistrați la APIA este de 1,1 milioane, jumătate având ferme mici, de subzistență, cu suprafețe de 1-10 ha, care ocupă 1,2 milioane ha. Acest jumatate de milion de oameni și familiile lor intră în sărăcie lucie dacă nu plouă sau alte calamități îl lasă cu hambarul gol.

Prevestind ce se va întâmpla la sfârșit de an agricol, fermierul Costel Caraș a anunțat că intră în greva foamei. Are o listă de revendicări pe care tehnocrații agriculturii le ignoră. Plata subvențiilor din 2015, transformarea CEC Bank într-o bancă a agriculturii, înființarea unor fabrici de tractoare, de utilaj agricol și de lapte praf , reorganizarea prin debirocratizare a Ministerului Agriculturii fac din cererile lui Costel Caraș un program valabil pentru orice ministru care vrea să rezolve ceva.

×