x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Patronii vechi și noi

Patronii vechi și noi

de Dan Dumitrescu    |    28 Iul 2014   •   11:55

Fotbalul insolvenței își forțează soarta într-o nouă ediție de campionat. Discursul inaugural al trupeților Ligii 1 are meritul de a nu fi deranjat nicicum așteptările. Cocoșații par tot mai împovărați. Iar fudulii își fac titlu de glorie din călărirea unor mârțoage care acceptă pintenii fără sughiț. Dar n-avem a ne plânge. Fiindcă plictisul generat de joaca șubredă este zgornit din peisaj de umorul involuntar al stupizilor care roiesc în jurul fenomenului. Patronii vechi și noi își asumă în mod diferit verdictele crizei. Hîrșiții acționează discret. Dezinvoltura aparține noului val. Minciuna gălăgioasă este practicată de cei care interpretează fără talent rolul afaceriștilor de toată isprava. 


Situația tristă în care se află Rapidul devine comică atunci când minciuna presupușilor investitori scapă de sub control. Valerii Moraru, după negocierile cu Adrian Zamfir și... patru suporteri, a anunțat că și-a cumpărat dreptul de a purta eșarfă rapidistă în loja oficială din Giulești. Afaceristul moldovean n-are luciu masonic de Tărtășești, n-are nici mustăcioară cănită, dar pare că recită același discurs cu care ne obișnuise Nicolae Cristescu. Iar promisiunile umflate pe care le face mă determină să nu pariez nici măcar o para chioară pe temeinicia sa. N-aș fi pariat nici pe Angelo Massone. Cel care își confecționase certificat de garanție din Ze Maria, cel care spune că a semnat deja un precontract și că își va face dreptate în intanță. Aștept altceva la Rapid. Aștept investitori care să merite identitate rapidistă.

Comicăria înfrânge monotonia și la Dinamo. Cuplul Anghelace – Negoiță ar fi avut mai mult succes în brigada artistică a unui cămin cultural decât în fotbalul din Ștefan cel Mare. Tot ceea ce întreprind reușiții ăștia la Dinamo mă determină să cred că pentru ei groapa este doar substantiv comun și nicidecum nume propriu. Nici naivii cei mai naivi nu mai cred în povestea cu New Dinamo. Cristi Bobar, propagandist salarizat de respectivii, declara, într-o replică dată lui Giani Kiriță, că o să-și muște buzele cei care nu cred în respectivul proiect. Dar, de nu va fi așa, va mușca Bobar cu poftă din ceea ce pupă la ora actuală?
Semne rele vin și dinspre Piatra Neamț. Este posibil ca și pe acolo să fi apărut ceva slăbiciuni patronale. Dar Gheorghe Ștefan are altă școală. Decide în tăcere. Acționează discret. Nu-și va trâmbița niciodată retragerea. Tot la fel cred că va proceda și patronul de la FC Brașov dacă va dori să-l lase fără servici pe Constantin Zotta. Rămâne să ne convingem pe parcurs câte echipe vor termina marșul acestui campionat.

×