x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Un pronostic

Un pronostic

de Marian Nazat    |    31 Oct 2014   •   10:04

Campanie electorală mai sălcie ca asta n-am trăit în deceniile din urmă ! O plictiseală de speriat, zău ! Nu tu dezbateri cu zvâc, nu tu o cârcotă cu impact la public, nu tu afişe rupte, nimic. Lâncezeală şi delăsare. Lumea s-a săturat să se tot iluzioneze şi îşi vede de necazurile sale cotidiene, nu se mai ambalează în proiecte răsuflate, oricum neduse vreodată la capăt. Activiştii de partid au lăsat-o mai moale de când procurorii anticorupţie i-au umflat pe mânuitorii de voturi. Iar sponsorii s-au pitit şi ei, cum să mai arunce cu bani negri, că potera abia aşteaptă să-i bage la zdup. Frică şi lehamite, ehe, unde e risipa de altădată ? Ce serbări câmpeneşti, ce chiolhanuri, săreau euroii din buzunarele cumpărătorilor de influenţă mai ceva ca la sindrofiile cu manelişti..

În acest context deloc încurajator, Victor Ponta pleacă, totuşi, ca favorit indiscutabil, dar, nu cred că ia mai mult de 30 – 35 % în primul tur. N-are de unde, fiindcă baronii din teritoriu nu se vor omorî cu firea, după ce destui au fost ridicaţi cu mascaţii pentru afaceri necurate. Sau, dimpotrivă, frica de pârnaie îi va mobiliza ? Păi, şi-i imaginează careva pe alde Mazăre, Bunea, Nicolescu, Prioteasa, Cosma şi alţii ca ei strofocându-se să scoată oamenii la urne ? „S-avem pardon, suntem de doi ani la guvernare şi şeful nostru a semnat ruşinosul protocol cu Băsescu doar ca să ne hingherească incoruptibilii mai dihai ca pe maidanezi”, se justifică poporul pesedist. Spune-i că n-are dreptate dacă poţi ! Şi chiar nu poţi, îţi vâră sub nas mandatele de arestare şi-ţi cere socoteală. Mai bine îl susţine pe Călin Popescu Tăriceanu, cu care a coabitat pe cinste cât era premier. Om de cuvânt şi fără gargară, cu ţinută de boier, taman bun să ne reprezinte afară. De-ar avea în spate o maşinărie de partid orişicât, fugarul liberal ar câştiga la pas. Oricum, o intrare în finală l-ar propulsa sigur la Cotroceni.

Dificil însă, întrucât Iohannis are, evident, o poziţie avantajoasă şi, probabil, va tăia o felie de 25 procente din preferinţele românilor. Or 30 % ? Sibianul este nepotrivit nu ca preşedinte, ci ca măscărici electoral. Ca şef al statului i-ar sta fain - e arătos, sobru şi necariat de dorinţa răzbunării. Cui să plătească poliţe, de vreme ce a apărut târziu în balta cu rechini de la Bucureşti ? Aici se diferenţiază net de actualul premier, care, sigur, va continua răfuiala atât cu vechii duşmani din interiorul propriei formaţiuni, cât şi cu ceilalţi. Premier căruia mă tem să nu-nceapă să-i placă la nebunie puterea şi ruleta rusească la care să cântărească destinele altora. Excesul de tinereţe, nu de alta ! De altfel, pericolul mortal pentru pesedişti stă pitulat în ciomăgeala deja declanşată de succesiunea la şefia formaţiunii şi de numirea viitorului prim-ministru.

Bătălia prezidenţială între cei trei se va decide, dar, adunând sufragiile obţinute de Kelemen Hunor, Elena Udrea, Monica Macovei, Teodor Meleşcanu şi Dan Diaconescu, ajungem, bănuiesc, la un procent de 18-20 %, decisiv pentru turul al doilea. Or, Victor Ponta e obligat să strângă încă 20 de procente ca să îi succeadă lui Traian Băsescu. Din ce bazin electoral ? întreb şi la fel se întreabă, pesemne, şi el. Bucureştenii nu se vor înghesui la cabinele de vot, mai ales că Vanghelie şi Negoiţă nu se arată prea încântaţi de perspectivă şi nu şi-au împodobit sectoarele cu poza şefului. Piedone joacă la alibi, Mănescu şi Chiliman nu se manifestă deloc, doar Onţanu se agită, mânat de generalul său, Gabriel Oprea, care, la rându-i, visează să obţină o funcţie importantă în cazul că finul....

Deşi lucrurile sunt simple la suprafaţă, în realitatea lupta e mai complicată ca niciodată. Başca tradiţia ultimelor alegeri, să nu uităm că marele favorit – întotdeauna un reprezentant al stângii – a pierdut mereu, deşi avansul din primul tur părea suficient. Ceva îmi spune că la fel se poate întâmpla şi de data aceasta, dacă Victor Ponta îşi subestimează adversarii.

P.S. La întâlnirea cu simpatizanţii din capitală, organizată de ACL la cinematograful Patria, un pensionar din sectorul 1 şi-a vărsat oful. „Ce vă doriţi de la viitorul preşedinte ?” l-a iscodit animatorul. „WC în curte”, a răspuns cu candoare septuagenarul bucureştean. La aşa orizont de aşteptare, vom ieşi degeaba la vot. Fără comentarii...

×