x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Ziceri impersonale care se refera, in mod direct si personal, la Traian Basescu

Ziceri impersonale care se refera, in mod direct si personal, la Traian Basescu

de Serban Cionoff    |    23 Sep 2015   •   19:07

În incitanta sa carte „L’Internationale comuniste.1919-1943” Domnique Desanti povesteşte o întâmplare cu mult tâlc. Iat-o: când la „L’Humanite”, oficiosul Partidului Comunist Francez, veneau „de sus” comenzile politice, acestea erau formulate impersonal: „44 a indicat”, „44 cere” , „44 nu doreşte”. 44 fiind numărul la care, la Paris, pe rue Le Peletier, se afla, la acea vreme, sediul central al partidului. Până când, unul dintre şefii gazetei nu a mai suportat asemenea adresare impersonal- imperativă şi a izbucnit: „În definitiv, cine este acest 44 ? Maurice Thorez (preşedintele partidului n.n.) sau gorila de la intrare?”

Mi-am adus aminte de această spumoasă istorisire, aseară, când la o emisiune a Antenei 3, analistul politic Bogdan Chirieac a afirmat:„În toamna lui 2014, lui Traian Băsescu i s-a spus să îşi vadă de treabă, să nu intervină în anchetele împotriva corupţiei desfăşurate de DNA inclusiv în legătură cu persoane de primă mărime şi să nu mai intre în politică după ce termină mandatul”.
Cum domnul Bogdan Chirieac este un analist politic recunoscut şi respectat pentru calitatea sa de a se pronunţa numai atunci când are o documentare solidă, din surse demne de încredere, sunt convins că, nici de data asta, nu pot fi motive să îi putem pune la îndoială afirmaţiile. Totuşi, acest impersonal- „lui Traian Băsescu i s–a spus”-, m-a incitat şi m-a făcut să mă întreb:cine anume i-a spus lui Traian Băsescu „să îşi vadă de treabă”?

Sfat – să îi spunem ,deocamdată, aşa…- căruia cel în cauză nu i-a dat ascultare. Ba chiar l-a nesocotit cu mult tupeu. Ingratitudinea crasă, cu pretenţii de neatârnare politico-ideologică, afişată de către Amiralul Dezastrului Naţional, ajungând până la a ataca, în stilu-i populist-patriotard, decizii pe nişte teme fierbinţi ale Uniunii Europene şi ale unor marcante personalităţi politice din state-fanion al democraţiei moderne, care şi-au pus obrazul şi l-au menţinut pe post (de fapt, în impostură!), ca preşedinte al României, deşi, într-o covârşitoare maturitate, concetăţenii noştri l-au vrut demis la Referendumul din 2012.

Pornind de aici, reluam, cu ceva vreme în urmă, în acest colţ de pagină, întrebarea:„Traian Băsescu reevaluează Uniunea Europeană sau Uniunea Europeană îl reevaluează pe Traian Băsescu?”

De data asta, schimbând ceea ce este de schimbat în spumosul dialog relatat de Dominique Desanti, cred că putem să mai punem o nouă întrebare: „Cine sunt cei care, în toamna lui 2014, i-au spus, lui Traian Băsescu, să îşi vadă de treabă?”
De bună seamă, gazetar de recunoscută probitate, dl Bogdan Chirieac nu îşi va etala sursele. Dar nu vă faceţi mare grijă, fiindcă, Nică-fără-frică după cum îl ştim, Traian Băsescu personal le va trânti o replică nimicitoare tuturor celor care, în toamna lui 2014, i-au spus ce i-au spus. Ca şi cum, el, Traian Băsescu, ar fi insul care s-a lăsat (sau ar putea să se lase) teleghidat?!

Nu de alta dar, cu numai câteva ceasuri în urmă, Demisul Naţional a anunţat că va da în judecată postul Antena 3 pentru că jurnaliştii săi au cutezat să facă publice o seamă de documente care îl dovedesc a fi fost simbriaş al Securităţii. Iar dacă s-a încumetat să îşi caute dreptatea în justiţia din scumpa noastră patrie, despre care, mai deunăzi, a slobozit potop de vorbe grele, nu văd ce l-ar face să rămână cu „onoarea nereperată” şi nu şi-ar căuta dreptatea mai sus. Adică pe la instanţe europene, mondiale sau, poate, chiar la nivel inter-galactic?

×