x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Cea mai lungă eclipsă a mileniului

Cea mai lungă eclipsă a mileniului

14 Ian 2010   •   00:00
Cea mai lungă eclipsă a mileniului

La 15 aprilie, Luna va acoperi Soarele într-o mare măsură, dar nu-l va întuneca. Experţii spun că eclipsa este cea mai lungă din mileniul al treilea. Va dura 11 minute şi opt secunde în punctul maxim (în plin Ocean Indian la 1° 37' 4'' N şi 69° 17' 4'' E), anunţă cotidianul italian Il Corriere Della Sera, citat de Rador. Următoarea eclipsă la fel de impresionantă ca şi timp de expunere va avea loc în data de 23 decembrie anul 3043.



Eclipsa de mâine nu va fi una totală, spun oamenii de ştiinţă, ci una inelară, în care astrul nopţii nu va întuneca astrul zilei în totalitate, însă, aflându-se aproape la apogeu (în punctul cel mai îndepărtat de Terra), Luna va fi puţin mai mică decât Soarele. Un alt amănunt extrem de interesant este acela că Luna va urmări aceeaşi traiectorie aparentă a Soarelui pe o distanţă lungă şi Soarele se va vedea ca un inel de foc în jurul unui cerc negru. Cu alte cuvinte, un spectacol extraordinar. Spectatori nu vor fi însă toţi oamenii de pe Pământ. Locul cel mai bun pentru a o observa eclipsa vor fi Insulele Maldive, unde "inelul de foc" va dura zece minute şi 45 de secunde, dar şi sudul Indiei şi nordul Sri Lankăi.

Întunecarea Soarelui va putea fi cel mai bine observată în Republica Centrafricană, apoi se va deplasa spre est, către Uganda, Kenya şi sudul Somaliei. După ce "va călători" prin Oceanul Indian, Maldive, sudul Indiei şi nordul Sri Lankăi, va trece de-a lungul Golfului Bengal, pentru a atinge din nou Pământul în Myanmar (fosta Birmanie), scrie Il Corriere Della Sera. O parte din eclipsă se va vedea şi în Himalaya, apoi în provincia chineză Yunnan Sichuan şi în Peninsula Shandong.

În cele trei ore şi 45 de minute de durată totală, eclipsa va parcurge o fâşie lungă de circa 12.900 de kilometri. Este cea de-a 23-a eclipsă din 19 mai 1613. Potrivit observaţiilor astrologice efectuate în jurul anului 2.500 î.Chr., la 13 iunie 2857 va avea loc aşa-numitul proces de revenire periodică a eclipselor. (Rador)

×
Subiecte în articol: zoom plus