x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Geniul, la Bucureşti

Geniul, la Bucureşti

de Anca Aldea    |    11 Oct 2008   •   00:00

Este prima dată când o ţară din Europa de Vest găzduieşte o expoziţie de o aşa amploare şi importanţă ştiinţifică. Premiera ar fi trebuit tratată ca atare de autorităţi.



Este prima dată când o ţară din Europa de Vest găzduieşte o expoziţie de o aşa amploare şi importanţă ştiinţifică. Premiera ar fi trebuit tratată ca atare de autorităţi. Dar, ca de fiecare dată, şi acum, autorităţile de la Bucureşti au dat chix la capitolul organizare. Deşi implicate indirect, autorităţile s-au arătat incompetente în a oferi colecţiei Muzeului Leonardo da Vinci din Florenţa un spaţiu şi o promovare pe măsura valorii ei. Unii spun că nu au existat bani suficienţi – deşi, pe hârtie, suma rezervată acestei etape a turneului expoziţiei prin lume este impresionantă, respectiv de 1,5 milioane de euro. Alţii spun că nu a existat bunăvoinţă din partea unor pioni-cheie ai unui astfel de eveniment – că sălile unor muzee poziţionate central, dar mult mai spaţioase decât foaierul Teatrului de Operetă Ion Dacian, ar fi costat prea mult pentru "buzunarul" organizatorilor.
La numai o zi de la inaugurarea oficială din 1 octombrie, în foaierul teatrului de operetă aerul devenise greu respirabil. Asta pentru că din "grija" unora câţiva muncitori plimbau prin faţa sau prin spatele exponatelor materiale de construcţii. Undeva, la etaj, probabil, se lucra. Zgomot în jur, praf pe exponate. Suportul din sticlă pe care stătea aşezat omuleţul din lemn care reprezintă viziunea lui Da Vinci de deplasare pe luciul apei era acoperit cu un strat alb, înnecăcios. Praf. La parter, în expoziţie, câteva femei de serviciu cărau de colo-colo nişte uşi. Unele plimbau aspiratoare. A doua zi urma să fie organizată, în acelaşi spaţiu şi-aşa neîncăpător, printre mecanismele lui Da Vinci, o licitaţie de artă. Şi pentru asta, exponatele maestrului vizionar au fost înghesuite repejor într-o parte a sălii. Ba chiar într-un colţ, unde intensitatea luminii nu te ajuta deloc să faci fotografii, stătea parcă ascuns de privirile vizitatorilor tancul blindat sub formă de ţestoasă proiectat de inventator în urmă cu 500 de ani şi construit, cu atenţie, de o echipă de specialişti de la Muzeul Leonardo da Vinci din Florenţa.
Lăsând criticile la o parte, vă încurajăm să călcaţi pragul foaierului Teatrului de Operetă Ion Dacian şi să vizitaţi expoziţia "Leonardo da Vinci: Invenţiile unui geniu". Merită să-l cunoaşteţi pe Da Vinci, omul de ştiinţă, matematicianul, inginerul, inventatorul, anatomistul, pictorul, sculptorul, arhitectul, muzicianul şi scriitorul! Biletul de intrare la expoziţie costă 20 RON.

×
Subiecte în articol: editorial