x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Natură moartă

Natură moartă

29 Noi 2007   •   00:00

Toamnă ploioasă şi rece. Noiembrie tărziu şi prag de iarnă, cu copaci desfrunziţi ce lasă privirea să pătrundă dincolo de ascunzişuri şi să scoată la iveală toate neajunsurile unui sistem in derivă. Se văd mai bine defrişările şi gunoaiele. Şi efectele inundaţiilor sunt mai vizibile. Se simte in imagini pănă şi răceala apei ce trece pragul caselor şi se cuibăreşte alene prin toate cotloanele. In sud, pămăntul obosit şi secătuit de arşiţa verii visează să devină mocirlă.

In birourile autorităţilor de mediu care răspund de protecţia naturii e linişte. Se lucrează discret. Aproape că nici nu iţi dai seama că se intămplă ceva. Legislaţia secundară nu apare. Deci nu există norme şi metodologii de aplicare a legislaţiei primare. Aşa că şi conservarea naturii şi dezvoltarea sunt in aşteptare. O aşteptare fără sfărşit.

Dar punctele cele mai slabe rămăn in continuare implementarea şi controlul. Este imposibil să pui in practică nişte reguli atăt timp căt există o mare instabilitate instituţională: restructurări, instituţii care există doar pe hărtie, suprapuneri şi conflicte de competenţe, personal prost plătit, deci instabil sau prost calificat şi coruptibil, bun de executat ordine. Există şi unele excepţii in ceea ce priveşte personalul, din ce in ce mai rare, şi, din păcate, sunt exact oamenii de care conducătorii autorităţilor de mediu nu ştiu cum să scape, pentru că sunt incomozi, aşa că ii discreditează, ii ţin pe linie moartă sau ii obligă să plece. Destabilizează sistemul, ar face natura să fie vie.

Nu s-a făcut zgomot nici cănd s-a anunţat că se pot accesa fondurile pentru managementul ariilor naturale protejate. De ce oare? La o privire mai atentă insă observi că ele pot fi luate mai mult teoretic decăt practic. Condiţiile impuse ii fac pe majoritatea administratorilor neeligibili. Aşa că unii vor lua banii, alţii vor rămăne cu obligaţiile.

Natura cu aproape nimic.

In timp ce natura e lăsată să se deterioreze constant şi irecuperabil, la televizor apar spoturi publicitare finanţate de Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile din care nu inţelegi dacă deşeurile sunt capital natural sau capitalul natural e un deşeu reciclabil.

Ministrul Mediului străbate pe bicicletă drumurile transilvane. Singura imagine vie.

×
Subiecte în articol: editorial