Smartphone-ul a devenit un portofel electronic şi în România, evoluând de la plata prin sms la cea contactless, graţie tehnologiei NFC, disponibilă pe anumite modele acceptate de integratorii plăţilor contactless.
Iată că azi a fost prezentat oficial în România şi un POS mobil, o casă de marcat la purtător, capabilă de tranzacţii cu un smartphone dotat cu NFC sau, mai simplu, cu un card bancar.
Denumit Payware Mobile, terminalul este distribuit în România de Printec (care adaptează local software-ul şi întreţine echipamentul), fiind un produs VeriFone.
Cum funcţionează
Un client de hypermarket, de exemplu, îşi poate plăti cumpărăturile direct la un agent echipat cu acest POS mobil, fără să mai stea la coada de la casa de marcat. Îşi trece cardul bancar prin POS, PIN-ul fiind tastat atat prin respectivul POS, dar şi pe smartphone sau tabletă, factura putând fi trimisă pe e-mail. Echipamentul este compatibil cu SO Android, iOS şi Windows Phone.
Aplicaţia software permite utilizatorului să emită şi să trimită via e-mail facturi personalizate si asigura accesul instant la istoricul tranzacţiilor, inclusiv posibilitatea accesării unei baze de date în scopul trimiterii de informatii si oferte speciale. Echipamentul acceptă şi cupoane digitale, carduri cadou şi poate suporta aplicaţii personalizate, în funcţie de necesităţi.
Momentan nu este dispobil în retail, fiind prezentat băncilor care îl pot distribui la clienţii interesaţi (în custodie). De asemenea, banca trebuie să instaleze un software proprietar pentru efectuarea şi securizarea tranzacţiilor. Fiecare bancă va dezvolta propriile aplicaţii, fapt care poate îngreuna modul de lucru al clienţilor care colaborează cu mai multe bănci.
Preţul unui terminal este undeva în jur de 300 euro.
Conform datelor BNR, în România există în prezent circa 11.380.000 de carduri active deservite de o reţea de 11.000 de ATM-uri şi 127.000 de POS-uri. În al doilea trimestru al anului 2013, numărul tranzacţiilor la POS a ajuns la peste 39 de milioane, însumând o valoare totală de circa 5,07 milioane de lei.
În acelasi timp, conform datelor din Registrul Comerţului, în România sunt înregistrate peste 340.000 de PFA-uri/I.I/I.F, la care se adaugă un număr din ce în ce mai mare de profesiuni liberale – medici, arhitecţi, notari, avocaţi – dar şi o piata de livrări door-to-door.
Foto: Dragoş Chivu, director gen. Printec România