x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Internet la sat vs oraş. Cum arată harta internetului în România

Internet la sat vs oraş. Cum arată harta internetului în România

de Alexandru Radescu    |    14 Apr 2014   •   14:21
 Internet la sat vs oraş. Cum arată harta internetului în România

Numărul total de conexiuni de acces la internet în bandă largă la puncte fixe a atins, la sfârsitul anului 2013, valoarea de 3,8 milioane, in crestere anuală cu 7%. Dintre acestea, aproximativ 3,5 milioane erau instalate utilizatorilor - persoane fizice (+8% anual), în timp ce numărul de conexiuni instalate persoanelor juridice s-a menţinut constant, la 0,34 milioane, potrivit raportului Autorităţii Naţionale de Reglementare în Comunicaţii.

Tendinţa de creştere mai accentuată a numărului de conexiuni fixe instalate în mediul rural faţă de mediul urban s-a menţinut si pe parcursul anului 2013. Astfel, din totalul de 3,8 milioane de conexiuni, aproximativ 1 milion erau instalate în mediul rural, înregistrând o creştere cu 13% faţă de anul 2012, restul de 2,8 milioane fiind instalate în mediul urban, în creştere anuală cu 5%.

Telefonul, principala sursă de internet mobil în România

Conform datelor ANCOM, conexiunile care utilizează cablu UTP/FTP au ajuns la aproape 2,1 milioane (+6% faţă de sfârsitul anului 2012), conexiunile care utilizeaza cablu coaxial au atins valoarea de 540.000 (+18% faţă de sfârşitul anului 2012), în timp ce conexiunile care utilizează tehnologie xDSL, pe suport de cupru, au depăsit valoarea de 1 milion (+4%, fata de sfarsitul anului 2012).

De asemenea, 97% din totalul conexiunilor de acces la internet în bandă largă la puncte fixe (3,7 milioane de conexiuni) erau furnizate prin intermediul tehnologiilor ce implică utilizarea fibrei optice până la un punct din apropierea utilizatorului final (94% din totalul conexiunilor) sau chiar până la domiciliul acestuia (3%), ceea ce face posibilă oferirea unor viteze ridicate de transfer al datelor, de peste 30 Mbps.

×