x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Windows XP, fără protecţie. Ministerul pentru Societatea Informaţională ne îndeamnă să stăm liniştiţi la locurile noastre

Windows XP, fără protecţie. Ministerul pentru Societatea Informaţională ne îndeamnă să stăm liniştiţi la locurile noastre

de Alexandru Radescu    |    08 Apr 2014   •   20:51
 Windows XP, fără protecţie. Ministerul pentru Societatea Informaţională ne îndeamnă să stăm liniştiţi la locurile noastre

După cum s-a anunţat deja, Microsoft a suspendat suportul tehnic şi update-urile de securitate pentru computerele care funcţionează în continuare cu sistemul de operare XP, concentrându-se pe versiunile mai recente de Windows.

Compania americană nu mai „acoperă” vulnerabilităţile fostului său sistem de operare pe care hackerii „le-ar putea exploata pentru a pătrunde în calculatoarele utilizatorilor, lăsându-i pe aceştia din urmă la mila piraţilor informatici”, arată AFP.

În pofida eforturilor Microsoft de a nu mai promova fostul său sistem de operare vechi de 13 ani, XP continuă să fie folosit de 20-30% din calculatoarele care funcţionează cu Windows în întreaga lume, potrivit estimărilor de piaţă.

Să vedem însă care este situaţia în România, ţinând cont de faptul că numeroase instituţii publice, administraţie etc continuă să folosească Windows XP.

„La nivelul Guvenului României s-au luat măsurile necesare pentru asigurarea elementelor de cunoaştere, prevenire şi contracarare a ameninţărilor, vulnerabilităţilor şi riscurilor specifice spaţiului cibernetic care pot afecta securitatea infrastructurilor cibernetice naţionale, inclusiv managementul consecinţelor”, ne asigură Ministerul  pentru Societatea Informaţională

„Microsoft a înaintat o propunere de Acord de Cooperare Strategică, prin care se stabilesc direcţiile de cooperare cu privire la posibila utilizare a tehnologiilor Microsoft în sectorul public, instituţiile de învăţământ şi instituţiile medicale de stat din România şi asistenţa acordată de Microsoft pentru iniţiativele şi programele de TIC ale Guvernului, inclusiv cooperarea în domeniul securităţii guvernamentale pentru creşterea securităţii pe Internet (...) De îndată ce Ministerul pentru Societatea Informaţională va primi în mod oficial o propunere financiară din partea Microsoft, se vor continua discuţiile în cadrul Guvernului”, se precizează într-un comunicat al MSI.

Totodata, „s-a decis transmiterea către instituţiile publice a unor recomandări de securitate care includ monitorizarea şi supravegherea activităţilor derulate în sistemele informatice şi a modului de utilizare a resurselor informatice, definirea unor programe de management a riscului şi integrarea acestora în ciclul de viaţă al sistemului informatic în vederea gestionării corecte a ecosistemului cibernetic”.

E timpul pentru open source?

Fiecare instituţie publică trebuie să realizeze audituri de securitate informatică care să examineze starea actuală a infrastructurilor, în special a celor ce asigură securitatea sistemelor. Acestea se pot executa de către structurile specializate ale statului în strânsă colaborare cu responsabilii din domeniu.

“Dupa analiza rezultatelor auditurilor de securitate informatică, vor fi luate decizii privind folosirea soluțiilor de tipul consolidare în centre de tip cloud computing şi implementarea de standarde deschise şi sisteme de operare de tip open source”, se mai arată în documentul MSI.

În sfârşit, oficialii Ministerului  pentru Societatea Informaţionale ne asigură că „în acest moment nu există niciun fel de problemă deosebită la nivel naţional. Politicile de securitate sunt implementate şi actualizate periodic de către toate institutiile publice, motiv pentru care, odată cu încetarea suportului Microsoft pentru sistemul de operare Windows XP, nu există niciun pericol real suplimentar şi imediat pentru securitatea informaţiilor aflate în gestiunea instituţiilor publice. Amenintările şi riscurile asociate acestora sunt nesemnificative prin prisma magnitudinii şi a probabilităţilor scăzute.”

 

×