Istoricul american Larry Watts, unul dintre cei mai buni cunoscători ai realităţilor româneşti de dinainte şi după decembrie ‘89, demontează mitul Pacepa. Iar Larry Watts nu este oricine, ci un specialist în probleme româneşti care cel puţin publică la vedere studii pentru şi sub egida CIA. În ultimii 20 de ani, cu o migală şi răbdare demnă de un spion, generalului Ion Mihai Pacepa, fost adjunct al Direcţiei de Informaţii Externe şi care a fugit în SUA în 1978, i-a fost construită imaginea eroului providenţial care a salvat România. Ba mai mult decât atât, s-a indus faptul că a produs căderea comunismului şI figura sa a fost alăturată, intenţionat, forţat şi nerealist, de cea a patriotului polonez Kuklinski, care a divulgat SUA inclusiv planurile Tratatului de la Varşovia şi ale URSS de război nuclear pe teritoriul Europei.
Realitatea ne este dezvăluită de Larry Watts, într-un interviu acordat Jurnalului Naţional, istoricul aratându-ne că „Pacepa a spus tot timpul exact invers”. Larry Watts dă exemplul minciunilor zise de Pacepa conform cărora România a fost unul dintre cei mai mari hoţi de tehnologie occidentală. Ei bine, istoricul afirmă cu nonşalanţă că CIA a trimis după ‘89 o echipă specială pentru a evalua în mod real cât de mult a furat România în acest domeniu, iar rezultatele au fost cât se poate de concludente: cel mai mare furt a constat în tehnologie pentru parbrize pentru Dacia. De fapt, românii au luat tot ce se putea lua din surse deschise, de la simpozioane, congrese, din lucrări de doctorat şi articole ştiinţifice. O altă minciună a lui Pacepa, cu implicaţii devastatoare pentru România şi nu pentru Nicolae Ceauşescu, a constat în aceea că acesta ar fi sprijinit să fie omorâţi toţi liderii moderaţi israelieni. Şi de această dată, serviciile de informaţii americane, aflate în relaţii de colaborare cu cele israeliene, au demontat ce debitase Pacepa, după cum afirmă Larry Watts.
Apoi, istoricul aruncă „mănuşa”, spunând că, în arhivele Securităţii, Pacepa apare, de fapt, ca agent sovietic. Este o manieră elegantă a celui crescut sistemic, timp de decenii întregi, după cum singur recunoaşte, pentru a studia România în amănunt, de a transmite că americanii au ştiut totul despre Pacepa, originile şi planurile sale. Un istoric de talia sa iese cu voie la vedere cu astfel de dezvăluiri în momentul în care se umple paharul, iar cartea sa, care va fi lansată curând, ne va oferi şi alte detalii lămuritoare ale istoriei noastre recente. Larry Watts, cel care a pus umărul la edificarea sistemului de securitate naţională al României după ’89 ca trimis special al SUA, cunoaşte că Pacepa a fost un pion şi nu un rege, numai bun de folosit, într-un anumit context istoric. Dar acum Pacepa trebuie să accepte şi publicul să afle că şi-a terminat demult rolul.
Paharul umplut poate însemna faptul că „clonele” născute din „problema” Pacepa, unele cu ştiinţă, altele fără ştiinţă, unele de bună-credinţă şi naive, altele preocupate de conjugarea verbului „a avea” şi care evoluează în România de astăzi au căpătat un prea mare tupeu şi o prea puternică putere. Totodată, poate însemna că aureola pro-americană pe care şi-o arogă aceştia este una la fel de vopsită ca a maestrului Pacepa însuşi, iar în subterane altele sunt interesele. Larry Watts mai face cunoscut faptul că CIA obişnuieşte să verifice cu multă atenţie orice informaţie şi implicaţiile ei, chiar la interval de decenii. Aviz amatorilor.