x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro România inteligentă Natalia-Elena Intotero: "Vrem ca învățământul dual să fie mediatizat în rândul familiilor"

Natalia-Elena Intotero: "Vrem ca învățământul dual să fie mediatizat în rândul familiilor"

de Redacția Jurnalul    |    25 Mai 2023   •   18:00
Natalia-Elena Intotero: "Vrem ca învățământul dual să fie mediatizat în rândul familiilor"

Învățământul dual trebuie mediatizat în rândul familiilor pentru a-i convinge pe elevi să-și aleagă traseul profesional potrivit, afirmă Natalia-Elena Intotero, președintele Comisiei pentru învățământ din Camera Deputaților, la Conferința Națională “Învățăm cu folos, lecții de succes în educație din Ilfov”, organizată de Antena 3 CNN și cotidianul național Jurnalul, prin platforma România Inteligentă.

Statul vrea să ofere burse elevilor care aleg învățământul dual.

"Unul dintre cele mai importante aspecte prevăzute în acest pachet legislativ (legile educației n.red.) este învățământul dual, prioritate a grupului parlamentar al PSD. Cred că aici va trebui să facem în continuare un front comun. Ca o recomandare pentru CJ Ilfov, cred că trebuie să exportați mai departe în celelalte județe, fie printr-o caravană, fie chiar și prin intermediul unei întâlniri, oferim spațiu, Parlamentul României, unde să invitați toți colegii președinți CJ", 

"În egală măsură, în pachetul legislativ am prevăzut ca învățământul dual să fie mai atractiv pentru mediul economic. În primul an păstrăm forma existentă și în momentul de față pentru cei care aleg învățământul dual. O bursă din partea statului, echivalent a 200 de lei și posibilitatea operatorului economic de a acroda o bursă, cel puțin aceeași sumă 200 de lei. Toți elevii vor primi aceste burse, care aleg învățământul dual", explică aceasta.

Firmele pot angaja elevi cu jumătate de normă iar autoritățile centrale vor să ofere reduceri de taxe operatorilor. 

"Din al doilea an până la finalul cursurilor, repectiv anul IV, operatorul economic va avea posibilitatea de a-i angaja cu jumătate de normă. Legislația din domeniul învățământului prevede 60% practică. Dar legislația muncii permite ca de la vârsta de 16 ani o persoană să fie angajată cu jumătate de normă. 

Pe parte de legislație secundară, Ministerul Educației, alături de Ministerul Muncii, Ministerul Finanțelor vor stabili anumite reduceri de taxe și impozite pentru operatorii care aleg acest sistem de învățare. E un lucru foarte bun, așa se întâmlă în Elveția, Germania, Austria , țările nordice din UE, care au și o economie bine pusă la punct", spune Natalia-Elena Intotero.

Portofoliul educațional este un lucru foarte bun pentru elevi și părinți. 

"Inițiativa  ministerului Educației a fost realizarea portofoliului educațional. Chiar dacă este o muncă în plus pentru cadrul  didactic, e un lucru extraordinar pentru elevi și părinți. Completarea acelei fișe zilnic, întocmirea unui raport și informarea părinților periodic cu privire la progresul efectuat de copil pe domenii de activitate determină părinții să conștientizeze că aceea este direcția corectă și nu cea la care părintele s-a gândit pentru elev.

Acele teste de descoperire a vocației încercăm să le aplicăm elevilor din clasa a V-a, în clasa a VIII-a să fie cumva o finalizare. În clasa a VIII-a elevul trebuie să știe care este parcursul său profesional. 

Foarte importantă este schimbarea mentalității părinților. În momentul de față există o repulsie spre acest domeniu. Ne propunem ca tot ceea ce există în momentul de față învățământ dual în România să fie mediatizat în rândul familiilor, să-i convingem pe elevi cât este de important să-și aleagă traseul profesional potrivit pentru fiecare în parte", conchide președinta Comisiei pentru învățământ din Camera Deputaților.

×