x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Special Greva cardiacă a Poetului

Greva cardiacă a Poetului

de Marian Nazat    |    29 Noi 2010   •   21:37
Greva cardiacă a Poetului
Sursa foto: /Arhiva familiei Păunescu

Avocatul Marian Nazat a publicat la 6 noiembrie un editorial emoţionant. Un articol tulbu­ră­tor despre vacarmul de zi de zi, despre  intrarea inimii poe­tului în grevă pe fondul tristeţii ac­cen­tuate de "durerea ­României ne­în­tregite".

Televiziunile şi ziarele sunt ocupate cu dezbaterile politice. Cu scandalurile şi stenogramele mizeriei noastre de zi cu zi. Moţiunea de cenzură s-a întins ca o loţiune unsuroasă pe ecrane şi astupă toate evenimen­tele. Nu mai e spaţiu pentru nimic în cortegiul ­ştirilor des­pre prăbuşirea românească. Studiourile televiziunilor au devenit maidane în care orice este permis, mitocănia e în culme. În plin gangsterism politico-mediatic, pe "burtiera" televizorului se prelinge un anunţ zguduitor. Poetul Adrian Păunescu a fost internat în stare critică la Spitalul de Urgenţă... Anunţul curge întruna, ca o veste rău prevestitoare, însă condotierii din studiouri n-o comentează deloc. Sunt prinşi în bătăliile purtate în numele unui cotidian eşuat şi mocirlos. Starea gravă a poetului nu mai interesea­ză pe nimeni. Poezia e ultimul lucru care contează într-o lume în care versurile trebuie să aibă musai rime euroa­tlantice. Restul e demodat, anacronic şi reacţionar, chipu­rile, şi mi se chirceşte trupul de revoltă. Poetul şi-a ales ne­inspirat ceasul de boală, putea să amâne o zi, două, cât să se isprăvească votul pe moţiune. N-a făcut-o, şi acum apare numai pe "burtiera" faptului divers. Dimpreună cu alte in­formaţii utile, ca de pildă cele de schimb valutar sau me­teo. Ori despre golăniile "Briliantului" şi aventurile de aş­ter­nut ale vreunei paţachine botoxate. ("Burtieră", ce blasfemie televistică! Odaia bolboroselilor sulfuroa­se a ajuns să-şi împrăştie miasmele şi pe sticla eterului şi să ne subjuge tiranic cu fel de fel de ne­rozii. Sau, din contră, cu întâmplări ale spiri­te­lor însemnate, dar şi atunci "burtiera" nu se cheamă "bentiţă", de pildă. De la frunte, desi­gur...) Bunule Poet, iartă-ne ignoranţa şi nerecu­noştinţa, prezentul ne-a abrutizat într-atât încât ne-am transformat în răsuflări de tablă. Rugini­te şi găurite de nişte timpuri barbare.

Asta se petrecea în clipa aceea fatidică şi grea, insuportabil de grea... S-au scurs ore şi zile, lungi şi chinuitoare. O aşteptare încordată, cum se întâmplă de fiecare dată când viaţa se clatină. Luni, în pagina tipărită pe care a slujit-o cu scli­piri geniale, Poetul ne-a trimis un semn din spitalul speranţei. Din Urgenţa Speranţei. Şi ne-a po­vestit cum e să iscăleşti un reportaj din adân­curile inimii betege. Ne-am liniştit niţel ştiindu-l oarecum întărit şi ne-am rugat să treacă pârlea­zul neprevăzut, ce mare scofală? Că nu-i prima lui cumpănă! S-au strâns mesaje de încurajare, scrisori de la copii, emoţii anevoie de cuprins în­tr-o inimă obosită de zbateri patriotice. Iar ini­ma asta, din care s-au întrupat versurile ce ne-au mângâiat sufletele înlăcrimate ori fericite, s-a oprit oleacă. S-a oprit din ticăitul şubrezit, cople­şită de durerea României neîntregite. Că cine mai are inima teafără în ţara cu inimă bolnavă? Poetul a simţit-o înaintea altora şi de aici i s-a nă­zărit să între în grevă cardiacă. Căci el e în grevă deocamdată, protestează cu încăpăţânare tragi­că pentru România cea umilită şi înfrântă. Iar ini­ma sa, însămânţătoare de frumos, zace între fire şi aparate refuzând să mai pulseze, să îm­pin­­gă spre neamul care-l iubeşte vecinic sângele viril. Tumultul creator căruia îi datorăm cogea­mi­tea a îngenat, îşi caută respiraţia întremă­toa­re. Şi-a luat o scurtă pauză şi-şi adună energiile risipite în harul cuvintelor brodate în borangic.

De pe patul rezervei, Poetul ne-a lăsat definitiv un gând cutremurător. "Suferinţa retrogra­dează orgoliile", scria printre perfuzii, şi vorbele sale culese cu meşteşugul ce nu l-a părăsit nici­când sună testamentar. La urma urmei, suferin­ţa retrogradează totul, nu doar orgoliile. Retro­gradată e chiar fiinţa umană, fiindcă dincolo de orgolii se cască imensitatea nevieţuirii. Nerostită şi neguroasă. Suferinţa ne apropie de moar­te şi de aceea prezenţa ei ne înspăimântă. Prin suferinţa ta, Poetule, noi toţi suntem retrogradaţi şi puţin orfani.
4 noiembrie 2010

PS: Greva s-a sfârşit. Textul, scris joi, n-a mai apucat tiparul. Cu toate că aşa trebuia să se întâmple, întrucât în definitiv, Poetul Adrian Păunescu n-a murit. Iar Poezia sa nu va fi niciodată ţărână. Rămas bun şi plecăciune, de aici, din starea de retrogradare îndoliată în care ne-ai trimis dintr-odată!

×
Subiecte în articol: editie de colectie adrian păunescu