La nici un an de la contractarea unor servicii similare, Administrația Prezidențială a încheiat noi contracte vizând amenajarea spațiilor verzi, furnizarea de material dendrologic, întreținerea arborilor și spălarea albiilor din incinta grădinii Palatului Cotroceni. Pentru aceste servicii, care vor fi prestate de aceeași companie ca și anul trecut, autoritatea contractantă pune la bătaie aproape 100.000 de euro, din fonduri bugetare. Afacerea a fost parafată la sfârșitul lunii iunie și în primele zile ale lunii curente.Încă din primăvară, Administrația Prezidențială pregătea această investiție, când, la data de 27 aprilie 2021, pe portalul SICAP (Sistemul Informatic Centralizat al Achizițiilor Publice), a fost postat un anunț de participare prin care instituția prezidențială preciza că intenționează să contracteze servicii de amenajare a spațiilor verzi la grădina Palatului Cotroceni.
Aceste servicii au fost achiziționate, în plină vară, prin procedură simplificată. Contractul a fost împărțit pe patru loturi, dintre care trei au fost adjudecate de o singură societate. Astfel, RER Ecologic Service București (REBU) SA a primit, în data de 29 iunie 2021, contractul aferent lotului 4, care constă în servicii de spălare și de curățare albii și alte piese de apă, la un preț negociat de 54.980,4 lei cu TVA inclusă (11.220,5 euro).
Apoi, în data de 2 iunie 2021, tot REBU a încheiat cu Administrația Prezidențială un contract aferent lotului 1 al acestei achiziții, constând în prestarea de servicii de întreținere a spațiilor verzi, la un preț de 239.392,8 lei cu TVA inclusă (48.855,7 euro).
Trei loturi, într-o zi
Trei zile mai târziu, în data de 5 iulie 2021, Administrația Prezidențială mai atribuie și ultimele două loturi ale acestui contract. Lotul al treilea, vizând servicii de furnizare și de plantare de material dendrologic, în valoare de 103.982,2 lei cu tot cu TVA (21.220,9 euro), a fost adjudecat, de asemenea, de către compania SC RER Ecologic Service București (REBU) SA.
În ceea ce privește lotul al doilea, constând în servicii de întreținere a arborilor, a fost atribuit unei alte companii, pe nume SC Nica Green Solutions SRL, pentru un tarif negociat la 46.200 de lei cu TVA inclusă (11.220 de euro).
În total, pentru aceste servicii, Administrația prezidențială va plăti nu mai puțin de 453.333,4 lei cu tot cu TVA, ceea ce înseamnă un cost de 92.517,1 euro. Finanțarea este bugetul de stat. Din acești bani, REBU va încasa 398.355,4 lei cu TVA, respectiv 81.297,02 euro.
Operațiune anuală. În 2020 a fost puțin mai ieftin
Reamintim că, de la debutul crizei sanitare, Președinția României a găsit de cuviință să cheltuie, anul trecut, nu mai puțin de 650.000 de euro pentru lucrări „urgente”, cum ar fi întreținerea spațiilor verzi, achiziția de arbuști și de trandafiri, curățarea malurilor celor două lacuri din incinta Complexului Palat Cotroceni, refacerea hidroizolației de pe acoperișul clădirii sau achiziția de surse de curent neîntreruptibile.
Iar afacerea precedentă a fost încheiată în data de 3 august 2020, când Administrația Prezidențială a încheiat un contract, în valoare de 321.454,3 lei cu TVA, pentru achiziția de servicii de întreținere a spațiilor verzi din incinta Complexului Palatului Cotroceni. Acest contract a fost, ca și cel de anul acesta, împărțit pe loturi, iar atribuirea s-a făcut prin procedură simplificată, fără licitație. Și în 2020, serviciile au fost prestate de REBU și de Nica Green Solutions SRL.
În vara trecută, s-au contractat servicii de cosire pentru 50.000 de metri pătrați
Atât în 2020, cât în 2021, operațiunea contractată de Administrația Prezidențială consta într-o serie elaborată de plantări, deplantări, acoperire cu pământ și alte asemenea acțiuni. Spre exemplu, serviciile de amenajare a spațiilor verzi vizează cositul mecanizat, adunarea, încărcarea și transportul resturilor vegetale, precum și asigurarea cu pământ vegetal fertil. Anul trecut, numai cositul viza o suprafață 50.000 de metri pătrați, rezultată din operațiuni separate, pe parcursul întregii durate contractate. Adunatul resturilor vegetale viza, de asemenea, o suprafață cumulată de 70.000 de metri pătrați, iar încărcarea și transportul acestor resturi vegetale se referea la o cantitate de aproximativ 600 de metri cubi.
Anul trecut, au fost furnizați 160 de metri cubi pământ vegetal fertil. De asemenea, Președinția României a cumpărat 19 tipuri de arbori foioși, zece tipuri de arbori rășinoși, 38 de tipuri de arbuști subrășinoși foioși, șapte tipuri de trandafir „David Austin” și șapte tipuri de liane.
Operațiunile de spălare și de curățare a albiilor și pieselor de apă artificiale amplasate în incinta Complexului Palatul Cotroceni, sunt unele speciale, pentru că „trebuie să nu afecteze spațiile verzi, viețuitoarele, precum și activitățile instituționale”. Aflăm, astfel, că pe malurile și în apa acestor piese trăiesc pești autohtoni din specia crap și caras, broaște țestoase și păsări de apă - rațe sălbatice și pescăruși. Motiv pentru care, pe parcursul derulării procesului de curățare a albiilor, să nu se utilizeze substanțe chimice pentru spălare.