Avocata împuternicită, prin notariatul Ioanei Băsescu, de către fosta șefă a DIICOT, Alina Bica, pentru a-i depune actele de înființare, la Madrid, a unei case de avocatură, nu este avocată. Acest lucru reiese din încheierea unei sentințe penale a Tribunalului București, care a sesizat, în luna august a anului trecut, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 3, în vederea efectuării de cercetări față de Olivia Mihalache Beatrice, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de exercitare a profesiei de avocat, fără drept. În aceeași situație se află și un alt personaj, coleg de dosar cu Mihalache, George Cristea, cei doi fiind membri ai Baroului paralel, constituit de Pompiliu Bota. Coincidența face ca firma de avocatură din Madrid, deschisă de Alina Bica, să aibă sediul social la aceeași adresă unde Beatrice Olivia Mihalache și George Cristea au deschis, la rândul lor, o altă casă de avocatură.
“Jurnalul” a prezentat, la sfârșitul săptămânii trecute, amănunte cu privire la afacerile internaționale derulate de Alina Bica, fosta șefă a DIICOT, arestată în Costa Rica și încarcerată alături de Elena Udrea. Arătam, atunci, că Bica a ales să se asocieze cu un om “greu” din anturajul foștilor capi ai PDL din Primăria Capitalei și de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului. Este vorba despre Rozemarie Gurdun Isis Olănescu, preluată de Victor Ponta de la Guvernul Boc și plasată la cabinetul ministrului Sănătății, Vasile Cepoi, precum și în Consiliul de Administrație al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.
Împuternicirea, autentificată de Ioana Băsescu
Informația, dezvăluită în urma unei anchete internaționale de presă, pornea de la faptul că, în primăvara anului trecut, cu câteva luni înainte ca Alina Bica să se stabilească în Costa Rica, la San Jose, a apelat la serviciile Biroului Notarial al Ioanei Băsescu, pentru a legaliza o împuternicire în vederea depunerii unor documente la autoritățile din Spania, pentru constituirea unei societăți profesionale cu răspundere limitată. Compania respectivă se numește AMRIS International Lawyers SLP, le are ca asociate pe Alina Bica și pe Rozemarie Gudrun Isis Olănescu, iar împuternicirea autentificată la notariatul fiicei fostului președinte Traian Băsescu a fost întocmită pe numele unei avocate Beatrice Olivia Mihalache.
Cu această împuternicire, la data de 30 mai 2017, au fost depuse, la autoritățile din Madrid, documentele care au stat la baza constituirii casei de avocatură AMRIS International Lawyers SLP. Ulterior, în data de 20 iunie 2017, a fost numită în funcția de administrator unic al acestei companii însăși Alina Mihaela Bica, după ce, în prealabil, la data de 12 iunie 2017, a fost subscris și vărsat un capital social în cuantum de 3.000 de euro, fiind declarate și obiectele de activitate ale societății (Cod CAEN – activități juridice, respectiv cod SIC – servicii legale).
A doua casă de avocatură, la aceeași adresă
În prezent, documentele oficiale care fac referire la această firmă de avocatură deschisă la Madrid arată că AMRIS International Lawyers SLP este activă. Tot activ este și mandatul de administrator unic, deținut de Alina Bica. Sediul social al companiei este situat în Calle de Lagasca nr. 95.
Ei bine, la aceeași adresă figurează ca funcționând o altă casă de avocatură. Este vorba despre MIHALACHE CRISTEA & ASOCIADOS SLP, al cărei unic administrator este nimeni alta decât Beatrice Olivia Mihalache, persoana împuternicită, în calitate de avocat, la Biroul Notarial al Ioanei Băsescu, să depună pe lângă autoritățile spaniole actele constitutive ale companiei înființate de Alina Bica și de către Rozemarie Gudrun Isis Olănescu.
Casa de avocatură deschisă de Beatrice Olivia Mihalache la Madrid a fost înființată, potrivit documentelor oficiale, în data de 24 octombrie 2013, iar capitalul social, tot în cuantum de 3.000 de euro, ca și în cazul AMRIS International Lawyers SLP, a fost subscris și vărsat în data de 14 noiembrie 2013.
În România, Olivia Beatrice Mihalache figurează ca fiind înscrisă, în data de 27 iulie 2012, în Baroul București, dar că, în prezent, este suspendată. De asemenea, aceasta a deținut, începând de anul acesta, Cabinetul Individual de Avocat “Mihalache Olivia Beatrice”, cu sediul în Sectorul 4, dar care, de asemenea, a fost radiat în data de 1 martie 2018.
Dată de Tribunal pe mâna Parchetului
Conform tuturor acestor indicii, reiese că avocata împuternicită de Alina Bica să depună actele pentru constituirea firmei din Madrid nu mai deține, oficial, calitatea de avocat. Mai mult, ea figurează ca făcând parte din Baroul paralel, constituit de Pompiliu Bota, nerecunoscut oficial.
Lucrurile devin și mai limpezi, din acest punct de vedere, studiind minuta încheierii nr. 789/2017, pronunțată de Secția I Penală a Tribunalului București, la data de 28 august 2017, în dosarul nr. 16352/301/2017/a1.3, care viza o contestație la măsura arestului la domiciliu instituită asupra unui inculpat pe nume Cosmin Petre Matei. Atunci, instanța a admis contestația formulată de Matei împotriva încheierii din 22 august 2017, pronunțată de judecătorul de cameră preliminară de la Judecătoria Sectorului 3 din București, pe care o desființează, și a constatat încetată de drept măsura arestului preventiv la domiciliu luată față de acest inculpat, de către Judecătoria Sectorului 3.
Însă, încheierea Tribunalului București face referire și la avocații din această cauză. Respectiv, instanța “sesizează Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 3 București în vederea efectuării de cercetări față de numiții Mihalache Olivia Beatrice și Cristea George, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de exercitare, fără drept, a unei profesii sau activități, prevăzută de art. 348 Cod Penal (profesia de avocat)”. Decizia instanței, din care rezultă că Olivia Beatrice Mihalache și George Cristea au pledat, fără drept, ca avocați în prezenta cauză, drept care a fost sesizat Parchetul, este definitivă.
Colegul Cristea, din dosar
Constatarea acestei stări de fapt, respectiv a situaţiei că persoana desemnată de Alina Bica, prin împuternicire notarială autentificată de Ioana Băsescu nu deţine legal calitatea de avocat, a fost făcută la trei luni și jumătate de la depunerea de către aceeași persoană a actelor de constituire, la Madrid, a firmei de avocatură administrată de fosta șefă a DIICOT.
Mai departe, din denumirea celeilalte firme de avocatură, deținută, tot la Madrid, de această dată administrată de Beatrice Olivia Mihalache, se poate constata că societatea poartă numele a două persoane – “Mihalache și Cristea”. Coicindența face ca tot Cristea să se numească și cea de-a doua persoană pe numele căreia Tribunalul București a dispus, în august 2017, sesizarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 3, pentru că a exercitat fără drept profesia de avocat.
George Cristea figurează, ca și Olivia Beatrice, în evidenţele Baroului paralel al lui Pompiliu Bota. Acesta a intrat, oficial, în Baroul București, în data de 6 august 2012, la o lună după Olivia Beatrice Mihalache.
Infracțiunea pentru care Tribunalul București a sesizat Parchetul se referă la faptul că “exercitarea, fără drept, a unei profesii sau activități pentru care legea cere autorizație prin exercitarea acestora în alte condiții decât cele legale, dacă legea specială prevede săvârșirea unor astfel de fapte, se sancționează potrivit legii penale, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 1 an sau cu amendă”, conform articolului 348 din Codul Penal.
CASETA1
Avocatura profesată ilegal constituie infracțiune
Constituirea Baroului paralel al lui Pompiliu Bota a fost contestată de Uniunea Națională a Barourilor din România, existând chiar și o reglementare juridică prin care se interzice exercitarea profesiei de avocat de către persoane care nu fac parte din UNBR-ul oficial. Înalta Curte de Casație și Justiție a admis, în acest sens, în anul 2015, un recurs în interesul legii, inițiat de Procurorul General al României, vizând interpretarea şi aplicarea unitară a dispoziţiilor art. 348 din Codul Penal, în ipoteza exercitării activităţilor specifice profesiei de avocat de către persoane care nu fac parte din formele de organizare profesională recunoscute de Legea nr. 51/1995 pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat, republicată, cu modificările ulterioare. S-a argumentat astfel că, prin Legea nr. 255/2004 care a modificat Legea nr. 51/1995, structurile de tipul paralel ale avocaților au fost obligate să îşi înceteze de drept activitatea, iar actele de constituire şi de înregistrare ale acestora erau considerate nule de drept.
Înalta Curte a considerat că se impune admiterea recursului și a stabilit că “fapta unei persoane care exercită activităţi specifice profesiei de avocat în cadrul unor entităţi care nu fac parte din formele de organizare profesională recunoscute de Legea nr. 51/1995 privind organizarea şi exercitarea profesiei de avocat, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, constituie infracţiunea de exercitare fără drept a unei profesii sau activităţi prevăzută de art. 348 Cod Penal”.
Povestea seamănă cu scenariul unui film de acțiune
Întreaga istorie care leagă toate personajele implicate în această poveste pare a fi desprinsă din scenariul unui film de acțiune, în care toată lumea are probleme cu procuratura. Astfel, personajul central, fosta șefă a DIICOT, Alina Bica, cea care a cerut împuternicirea lui Beatrice Olivia Mihalache pentru a depune actele la Madrid, se află, în prezent, încarcerată, alături de Elena Udrea, în închisoarea de femei de la San Jose – Costa Rica, fiind ridicată, la începutul acestei luni, de pe stradă, de către Interpol. Ea a fost condamnată definitiv, în data de 26 iunie 2018, la patru ani de închiosare, pentru favorizarea făptuitorului.
Partenera ei de afaceri din firma de avocatură din Madrid, Rozemarie Gudrun Isis Olănescu, este, la rândul ei, judecată pentru trafic de influență, într-un dosar instrumentat de DNA Târgu Mureș, pentru că, în 2011, pe când lucra ca și consilier la Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului, ar fi primit șpagă de la niște oameni de afaceri suma de 25.500 de euro, pentru a interveni pe lângă o firmă italiană, care derula contracte cu instituția, ca să fie acceptată compania mituitorilor în calitate de subcontractor. Cauza se judecă, pe fond, în prezent, la Tribunalul Mureș.
Ioana Băsescu, notarul care a autentificat împuternicirea lui Beatrice Olivia Mihalache, este, la rândul ei, trimisă în judecată, tot de DNA, împreună cu Elena Udrea (colega de celulă din Costa Rica a Alinei Bica), pentru instigare la delapidare și pentru instigare la spălarea banilor. Ioana Băsescu a fost trimisă în judecată chiar în luna mai a anului trecut, când se perfectau actele pentru firma de avocatură a lui Bica și Olănescu în Madrid.
În fine, avocata împuternicită pentru depunerea documentelor, Beatrice Olivia Mihalache, a fost dată, în vara anului trecut, pe mâna Parchetului, pentru că a exercitat fără drept profesia de avocat.
În primăvara lui 2017, Alina Bica o împuternicește, la Notariatul Ioanei Băsescu, pe avocata Beatrice Mihalache să depună documentele în Spania. În august 2017, Tribunalul București constată că Mihalache exercită fără drept profesia de avocet.
Compania de avocatură a Alinei Bica are sediul la aceeași adresă cu firma de avocatură administrată de Beatrice Mihalache. Actele au fost înregistrate în luna mai, când notarul Ioana Băsescu era trimis în judecată pentru instigare la spălare de bani și la delapidare.