x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Afacerea care cutremură PSD. Brațul Pavel și Insula Belina, date spre închiriere la Tel Drum de Guvernul Boc

Afacerea care cutremură PSD. Brațul Pavel și Insula Belina, date spre închiriere la Tel Drum de Guvernul Boc

de Ion Alexandru    |    25 Sep 2017   •   08:22
Afacerea care cutremură PSD. Brațul Pavel și Insula Belina, date spre închiriere la Tel Drum de Guvernul Boc

Ancheta declanșată de DNA în privința modului în care Insula Belina și Brațul Pavel, situate în albia minoră a fluviului Dunărea, au ajuns să fie închiriate de Tel Drum SA, după ce Guvernul lui Victor Ponta a transmis din imobilele din administrarea Administrației Naționale “Apele Române”, în administrarea Consiliului Județean Teleorman, ocolește originile acestei afaceri, pe care procurorii o consideră penală. Tel Drum SA a putut închiria aceste proprietăți, de la stat, grație faptului că în timpul Guvernului Boc a fost emis un Ordin al Ministrului Mediului prin care s-a aprobat ca aceste bunuri ale statului să fie scoase la licitație, spre închiriere, pentru o perioadă de zece ani. În 2011, SC Tel Drum SA a încheiat contractul de închiriere cu “Apele Române”, într-un moment în care valoarea de inventar a acestora, stabilită printr-o hotărâre de Guvern din 2006, era de un leu. Abia la începutul anului 2012, Cabinetul Mihai Răzvan Ungureanu a reactualizat valorile acestor proprietăți și, abia doi ani mai târziu, bunurile și-au schimbat doar administratorul, rămânând, însă, în proprietatea statului.

 

Procurorii DNA susțin, în comunicatul de presă prin care au anunţat punerea sub acuzare a vicepremierului Sevil Shhaideh, că transmiterea, în septembrie 2013, a Insulei Belina și a Brațului Pavel din administrarea “Apelor Rmâne”, în cea a Consiliului Județean Teleorman, s-a făcut pentru favorizarea unei firme private care a închiriat, în 2014, aceste imobile. “Jurnalul Național” a intrat în posesia unor documente emise de Guvernul României încă din anul 2009, care atestă că statul român intenţiona, încă de pe vremea primului Guvern Boc, să dea spre închiriere nu doar aceste două proprietăți care sunt vizate, astăzi, de ancheta DNA, ci sute de astfel de terenuri aflate în albia minoră a unor râuri.

Astfel, în 4 noiembrie 2009, sub semnătura lui Dan Cârlan, secretar de stat în Ministerul Mediului, a fost publicat în Monitorul Oficial Ordinul nr. 1487, pentru modificarea unor anexe ale unui alt ordin de ministru din 2008, privind aprobarea instrucțiunilor pentru inițierea și desfășurarea licitațiilor publice pentru închirierea unor bunuri imobile aflate în proprietatea publică a statului și în administrarea “Apelor Române”. În Anexa 3 sunt publicate listele cu aceste imobile. Aşa aflăm că 44 de obiective administrate de Direcția Apelor Timiș urmau să fie scoase spre închiriere, altele nouă din administrarea Direcției Apelor Mureş, 36 administrate de Direcția Apelor Jiu, 36 de Direcția Apelor Olt, 22 la Buzău-Ialomiţa, 16 la Siret, 16 la Prut și 52 la Direcția Apelor Dobrogea-Litoral. Aici, Ministerul Mediului a aprobat, prin Ordin, închirierea inclusiv a fluviului Dunărea, a ostroavelor și insulelor, a Brațului Măcin și a Brațului Rău.

Pe aceeași listă, se regăsesc și faimoasele Insula Belina și Brațul Pavel, din Teleorman, a căror închiriere a fost aprobată pentru o perioadă de zece ani.

 

Valoarea de inventar a bunurilor: un leu

Tot Guvernul Boc este responsabil și pentru închirierea celor două obiective companiei Tel Drum SA, în 2011. Mai exact, în 15 februarie 2011, între Administrația Națională “Apele Române”, structură aflată în subordinea Ministerului Dezvoltării Regionale, condus de Elena Udrea, și SC Tel Drum SA, se încheie contractul de închiriere având ca obiect cele două imobile aflate în proprietatea publică a statului. Ulterior, potrivit ONRC, acționarii SC Tel Drum SA convoacă, în data de 15 iunie 2011, o AGA, în cadrul căreia adoptă patru hotărâri privind înființarea a patru puncte de lucru ale societății în comuna Seaca, județul Teleorman. Primul punct de lucru, pe un teren de 25 de hectare, în zona centrală a Insulei Belina, al doilea, pe un teren de 35,71 hectare, în albia minoră a fluviului Dunărea, pe tronsonul aval al Dunării, al treilea pe un teren de 12.000 metri pătrați în Insula Belina, pe malul drept al Brațului Pavel, și al patrulea, pe terenul de 5.000 metri pătrați, în albia minoră a Brațului Pavel.

Important de precizat este faptul că, la momentul în care SC Tel Drum SA a închiriat aceste proprietăți de la “Apele Române”, valoarea de inventar a Insulei Belina (287,07 hectare) și a Brațului Pavel (45 hectare) era de un leu, potrivit Hotărârii Guvernului nr. 1.705/2006. Abia în 20 martie 2012, la mai bine de un an de la încheierea acestui contract de închiriere, s-a emis, de către Guvernul Mihai Răzvan Ungureanu, Hotărârea de Guvern nr. 209, prin care au fost actualizate valorile de inventar ale mai multor imobile aflate în proprietatea publică a statului, printre care și Insula Belina (a cărei valoare de inventar a fost stabilită la 2.787.800 lei) și Brațul Pavel (450.000 de lei).

 

În 2014, s-a semnat un al doilea contract

Aceste informații sunt extrem de relevante, în condițiile în care DNA a decis să înceapă urmărirea penală împotriva fostului secretar de stat din Ministerul Dezvoltării, Sevil Shhaideh, dar și împotriva a mai mulţi funcționari de la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Teleorman, pentru modul în care, în septembrie 2013, Guvernul Ponta a decis transferul dreptului de administrare al Insulei Belina și a Braţului Pavel, de la “Apele Române” la Consiliul Județean Teleorman. Procurorii spun că acest transfer s-a făcut cu încălcarea mai multor legi, în scopul de a favoriza SC Tel Drum SA, care, ulterior, a închiriat cele două imobile de la Consiliul Județean. În fapt, în data de 16 ianuarie 2014, CJ Teleorman a supus votului refacerea contractului de închiriere încheiat de Tel Drum încă din 2011, având în vedere că s-a schimbat, prin hotărâre de Guvern, administratorul. În data de 8 aprilie 2014, între Consiliul Județean Teleorman și Tel Drum SA se încheie un alt contract de închiriere, având numărul 1.544/2014.

Zile decisive pentru PSD și Cabinetul Tudose

Urmează zile de foc pentru PSD, după ce Laura Codruța Kovesi a sesizat Procurorul General al României să ceară Camerei Deputaților aviz pentru încuviințarea urmăririi penale a unui alt ministru din Guvernul Tudose, în acest dosar. Este vorba despre ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, suspectată de procurori că, în 2013, înainte de emiterea hotărârii prin care cele două bunuri imobile au fost transferate la Consiliul Județean Teleorman, ar fi inițiat, în calitate de ministru al Mediului, la vremea respectivă, o altă hotărâre de Guvern, prin care s-au modificat codurile de clasificație ale Insulei Belina și Brațului Pavel, în sensul că, “pe hârtie, se elimina apartenența acestora la bazinul hidrografic al Dunării, creând aparența că trecerea lor în proprietatea și administrarea Consiliului Județean Teleorman nu mai impune adoptarea unei legi, ci este posibilă doar printr-o hotărâre de guvern”.

Cererea urmează să ajungă la Camera Deputaților, să fie analizată în cadrul Comisiei Juridice și, ulterior, supusă votului plenului.

 

PSD urmează ca zilele acestea să ia o hotărâre și în privinţa rămânerii sau nu în Guvern a ministrului Dezvoltării Regionale, Sevil Shhaideh.

×
Subiecte în articol: lacul belina tel drum emil boc