x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Companiile secretarului de stat Biriş, în litigii cu ANAF şi Finanţele

Companiile secretarului de stat Biriş, în litigii cu ANAF şi Finanţele

de Ion Alexandru    |    18 Ian 2016   •   15:17
Companiile secretarului de stat Biriş, în litigii cu ANAF şi Finanţele
Sursa foto: Christian Silva/Intact Images

Proaspătul secretar de stat în Ministerul Finanţelor Publice, Gabriel Biriş, se află într-o dublă postură. Pe de o parte, el reprezintă şi, teoretic, slujeşte interesele statului , în special ale Ministerului de Finanţe şi ale instituţiilor din subordinea acestuia, şi, pe de altă parte, se află în luptă împotriva aceloraşi instituţii, în instanţele de judecată. Cel puţin şase litigii juridice se află, în prezent, pe rolul instanţelor de judecată, unde două societăţi – una de insolvenţă şi alta de reorganizare- lichidare – fie reprezintă diverse entităţi private în speţe îndreptate împotriva statului, fie chiar ele însele, cele două societăţi în care Gabriel Biriş este acţionar, se judecă, la rândul lor, cu ANAF.
Adică exact cu instituţia publică aflată în subordinea ministerului unde Gabriel Biriş deţine a doua funcţie, după ministru. Dezvăluirea a fost făcută, vineri, în cadrul emisiunii „Exces de Putere”. „Jurnalul Naţional” prezintă, astăzi, schema offshoreurilor pe care actualul secretar de stat de la Finanţe le-a reprezentat în România, pentru că nu este vorba doar despre unul - cel trecut în declaraţia de interese din 2012 -, ci de mai multe.

Şef peste instituţia cu care se judecă în calitate de operator privat
Declaraţiile de avere şi de interese, la zi, ale lui Gabriel Biriş nu au fost publicate, până în prezent, pe site-ul Ministerului de Finanţe sau pe portalul Agenţiei Naţionale de Integritate. În schimb, potrivit documentelor din 2012, când Biriş a candidat, fără succes, la un fotoliu de deputat, aflăm că deţine acţiuni la SCPA Biriş Goran, la SPRL Biriş Goran Insolvenţă şi, potrivit altor documente, în SC Biriş Goran SPARL. Adică o casă de avocatură, una de insolvenţă şi alta de reorganizare-lichidare. Ultimele două se judecă, atât direct, cât şi în calitate de reprezentante ale unor companii private, cu statul. Iată exemplele:

1 Dosar nr. 25/44/2016, înregistrat la Curtea de Apel Galaţi în data de 13 ianuarie 2016, care vizează anularea unui act administrativ emis de Administraţia Fondului de Mediu. Reclamantul, compania SC Ecologic 3R SA, reprezentat în acest proces de către SC Biriş Goran SPARL. Dosarul nu a fost încă repartizat vreunui complet de judecată.

2 Dosar nr. 43320/3/2015, înregistrat la Tribunalul Bucureşti în data de 27 noiembrie 2015. Administraţia Cazane Cantine SRL, prin SPARL Biriş Goran, în calitate de reclamant, a dat în judecată Direcţia Generală a Finanţelor Publice Bucureşti, cerând instanţei să anuleze o Decizie din 12 iunie 2015. Nici acest proces nu a fost repartizat şi nici nu a primit încă un termen de judecată.

3 Dosar nr. 5720/271/2015, înregistrat la Tribunalul Bihor, în data de 17 noiembrie 2015, vizează un apel formulat de Biriş Goran Insolvenţă SPRL, într-un litigiu cu Administraţia Finanţelor Publice Bihor. Casa de insolvenţă a lui Gabriel Biriş cere anularea unui proces-verbal de contravenţie emis de Finanţe anul trecut. Fondul dosarului, care s-a judecat, în data de 14 septembrie 2015, la Judecătoria Oradea, a fost pierdut de Biriş, pe motiv că cererea formulată este nefondată. Apelul are termen de judecată în 20 mai 2016.

4 Dosar nr. 7918/245/2015, înregistrat în data de 23 octombrie 2015, la Tribunalul Iaşi. Speţa vizează o contestaţie la executare silită formulată de compania Wasvar SRL, prin avocata Anca Iulia Zegrean, de la Biriş Goran SPARL, în contradictoriu cu ANAF (prin Direcţia Generală Antifraudă -Direcţia Regională Antifraudă Zonală nr. 1 Suceava), Direcţia Generală a Finanţelor Publice Iaşi, Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Iaşi şi Agenţia Naţională de Administrare Fiscală. Procesul are termen în data de 25 ianuarie 2016.

5 Dosar nr. 14755/136/2015, înregistrat la Judecătoria Giurgiu, vizează o plângere contravenţională formulată de Biriş Goran Insolvenţă SPARL în contradictoriu cu Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Giurgiu. Primul termen de judecată are loc în data de 10 februarie 2016.

6 Dosar nr. 26250/3/2015/ a1, deschis, la data de 16 octombrie 2015, la Tribunalul Bucureşti se referă la o speţă de faliment, în care Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Bucureşti are calitatea de contestator, iar compania SC Alsa Uomo SRL, reprezentată de administratorul judiciar Biriş Goran Insolvenţă SPRL, are calitatea de intimat. Termenul de judecată este 20 ianuarie 2016.

Lunga listă de offshore-uri
Gabriel Biriş a intrat în atenţia opiniei publice la începutul acestei luni, când a afirmat, într-o postare pe Facebook, că românii fără venituri trebuie să contribuie la asigurările de sănătate. Imediat, a fost “taxat” de presă pe marginea faptului că, în declaraţia de avere din anul 2012, a specificat faptul că deţine acţiuni la un offshore cipriot, Fusilier Limited. Întrebat despre această căsuţă poştală, Biriş a recunoscut că o deţine în prezent în proporţie de 100%, dar că nu derulează niciun fel de activitate cu această companie. Gabriel Biriş omite, însă, să precizeze faptul că a condus şi reprezentat mai multe căsute poştale deschise în paradisurile fiscale din Nicosia şi Limassol, companii care au derulat afaceri în România.
Astfel, potrivit Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, în anul 2007, căsuţa poştală Fusilier Limited, din Limassol, a lui Biriş, deţinea 95% din pachetul de acţiuni al firmei SC Trinoro Achiziţii SRL. Celelalte 5 procente îi aparţineau lui Gabriel Biriş, pe persoană fizică, Societatea românească se ocupă cu activităţi imobiliare cu bunuri proprii.
Ulterior, offshore-ul cipriot Fusilier Limited cedează cele 95% din acţiunile Trinoro Achiziţii către o altă căsuţă poştală, din Limassol, Dasmino Consultants Limited, reprezentată de acelaşi Gabriel Biriş.
Alte două căsuţe poştale din Cipru – Nicosia au împărţit, în proporţii egale, în anul 2008, acţionariatul firmei SC Bob Development SRL, care se ocupă, de asemenea, cu dezvoltarea imobiliară. Este vorba despre Ithorno Limited şi de Sefercon Limited, ambele reprezentate de Gabriel Biriş care, de altfel, a şi administrat compania Bob Development, funcţie pe care a predat-o, ulterior, grecului Ioannis Papalekas. Acesta din urmă este fondatorul companiei de investiţii imobiliare Globalworth, cercetat de DIICOT în dosarul SIF-urilor, dar scos basma curată în vara anului trecut. În decembrie 2014, Papalekas a fost pus sub acuzare, împreună cu Dragoş Bîlteanu, de procurori în afacerea privind delapidarea SIF Banat-Crişana şi SIF Muntenia.

Candidatul lui MRU la Camera Deputaţilor
Legăturile politice ale lui Biriş par a fi mult mai strânse cu regimul Băsescu, iar relaţia a fost consolidată în anul 2012, când actualul secretar de stat de la Finanţe deţinea funcţia de vicepreşedinte al “Forţei Civice”, partid fondat şi condus de actualul şef al SIE, Mihai Răzvan Ungureanu, formaţiune înghiţită în 2014 de către Partidul Naţional Liberal. Cu alte cuvinte, tehnocratul nu este chiar atât de apolitic pe cât vrea să pară.

Indemnizaţie de nabab de la compania condusă de Sebastian Vlădescu
Pe lângă afacerile imobiliare cu firme din paradisuri fiscale sau activităţile legate de profesia de avocat, Gabriel Biriş a încasat bani frumoşi în calitate de membru al Consiliului de Administraţie al companiei Romcab SA Târgu Mureş. Societatea a apărut, ca urmare a divizării companiei de stat Electromureş, privatizată în anul 1999 şi preluată, prin interpuşi, de milionarul local Zoltan Prosszer. În 2010, Consiliul de Administraţie al Romcab SA era împărţit de Prosszer cu Gabriel Biriş, Emanoil Voicu, Ileana Anca Ioan şi italianul Roberto Musneci, iar compania era deţinută, cu 69,0283%, de către SC Sadalbari SRL, alături de Morgan Stanley & Co International PLC London GBR si de alţi acţionari minoritari. În 2012, structura Consiliului de Administraţie s-a modificat, în sensul că la conducerea CA a fost numit fostul ministru al Finanţelor, Sebastian Vlădescu. Cu acel prilej, a fost aprobată încheierea de către Romcab a unei asigurări de răspundere profesională pentru membrii Consiliului de Administraţie în cuantum de 100.000 de euro de persoană. Printre beneficiari s-a numărat şi Gabriel Biriş. În data de 6 iunie 2014, când Biriş a părăsit Consiliul de Administraţie al Romcab, s-a aprobat şi indemnizaţia cu care este plătit fiecare membru al CA. Aşa am aflat cât încasa actualul secretar de stat de la Finanţe de la firma prezidată de fostul ministru al Finanţelor, Vlădescu: indemnizaţie fixă în cuantum de 7.000 de euro lunar şi, suplimentar, un procent de 5% din profitul brut al exercițiului financiar respectiv, dar nu mai mult de 500.000 de euro.

7.000 euro lunar, la care s-au adăugat unele sporuri, a încasat actualul secretar de stat de la Finanţe de la o firmă condusă de un fost ministru de Finanţe.

Nu una, ci patru căsuțe poştale
Căsuța poştală „oficială”, asociat unic într-o firmă
Offshore-ul Fusilier Limited, despre care Gabriel Biriş susţine că nu mai derulează niciun fel de activitate şi pe care îl păstrează “doar aşa, pentru viitoare oportunităţi”, activează bine mersi în domeniul restaurantelor din Bucureşti. Potrivit unor documente oficiale, furnizate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, căsuţa poştală a lui Biriş deţine tot pachetul de acţiuni în cadrul firmei SC Moustache Investment SRL, companie înregistrată în data de 25 iulie 2012, deci chiar înainte cu câteva luni ca Gabriel Biriş să candideze la un fotoliu de deputat în Parlamentul României. Tot de la Registrul Comerţului am aflat că SC Moustache Investment SRL are „un capital social 100% privat străin”, fiind deţinut de offshore-ul cipriot Fusilier Limited, iar administratorul firmei este un anume Florin Mihai Nicuşor. Moustache are principalul domeniu de activitate înregistrat – „Restaurante”, iar sediul social al firmei este situat în Bucureşti, Sector 3, Strada Smârdan nr, 33, la etajul 1. Potrivit ultimului bilanţ contabil, firma Moustache Investment SRL a înregistrat un rulaj de un milion de lei. Ei, bine, la această adresă, mai exact la parterul clădirii, a funcţionat, în anul 2012, Restaurantul “Bon”, iar, în prezent, la aceeaşi adresă, îşi desfăşoară activitatea restaurantul italienesc Aubergine. Locaţia se află în centrul istoric al Capitalei.

Unde se contrazice
Gabriel Biriş mai susţine, de asemenea, că nu mai are, în prezent, legături cu alte căsuţe poştale din paradisurile fiscale. Numai că, spre exemplu, unul dintre offshore-urile cipriote pe care le-a reprezentat personal, Dasmino Consultants Limited, este reprezentat, acum, potrivit unor informaţii furnizate de Monitorul Oficial al României, de către avocata Delia Cozma, asociat în cadrul Societăţii Civile Profesionale de Avocatură Biriş Goran. Dasmno Consultants Limited face legătura dintre cercul de interese al actualului secretar de stat de la Ministerul Finanţelor cu grupul de afaceri patronat de magnatul african Ovidiu Tender. Căsuţa poştală la care facem referire este parte a structurii acţionariatului companiei Tender SA, controlată de Ovidiu Tender, companie care, la rândul său, este acţionarul majoritar al SC Societatea de Întreţinere şi Reparaţii Drumuri Timişoara SA.

Tot Dasmino Consultants Limited, reprezentată de aceeaşi avocată asociată a lui Biriş, Delia Cozma, împreună cu un alt offshore cipriot din Nicosia, Nazeran Enterprises Limited, au împărţit în mod egal acţionariatul fabricii FECNE Nuclear Components SA, de pe pe fosta platformă industrială IMGB. Nazeran Enterprises Limited apare ca fiind, de asemenea, reprezentat de avocata Delia Cozma.

Căsuţa poştală, însă, a mai fost reprezentată, în trecut, la autorităţile din România, de către Dragoş George Bîlteanu, partenerul de afaceri al grecului Ioannis Papalekas, implicat în dosarul SIF-urilor, instrumentat de DIICOT.
 

×