Girexim Universal SA, firma lui Gheorghe Văsîi, un afacerist arestat pentru corupţie, a primit două contracte uriaşe cu statul. Ironia sorţii sau mai bine zis lacunele juridice ne duc în situaţia ca, pe de-o parte, statul să se chinuie să recupereze de la această firmă un prejudiciu de 6,3 milioane de euro, iar, pe de altă parte, să-i ofere contracte în valoare de 20 de milioane de euro. Văsîi a fost arestat în 2014 în dosarul de corupţie al fostului primar piteştean Tudor Pendiuc, iar în 2016 pentru evaziune fiscală şi spălare de bani.
Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Management eficient pentru un judeţ curat” a atribuit firmei Girexim Universal SA din Piteşti, în iunie şi iulie, două contracte în valoare totală de 20 de milioane de euro, pentru servicii de salubrizare în judeţul Giurgiu. Primul contract a fost acordat pe 01.06.2016, pe baza unei oferte de preţ incredibile: Girexim Universal s-a angajat să colecteze şi să transporte deşeurile din zona 1 Frăţeşti pentru 55.071.251,07 lei, fără TVA, jumătate din suma pusă la bătaie de autoritatea contractantă, care reuneşte toate primăriile din judeţul Giurgiu.
Ofertă de „nerefuzat”
Pe 12.07.2016, aceeaşi Girexim Universal SA primea un contract similar şi pentru zona Chiajna, în valoare de 33.516.989,36 lei, fără TVA, sumă care reprezintă, de asemenea, mai puţin de jumătate din plafonul estimat de asociaţia intercomunitară. Afaceristul Gheorghe Văsîi asigură servicii de salubrizare pentru Municipiul Giurgiu încă din anul 2012, printr-o altă firmă de-a sa, Financiar Urban SRL. Aceasta a prestat servicii de salubrizare pentru diverse instituţii publice în valoare de 19,3 milioane de euro, în ultimii ani.
Între timp, afaceristul s-a înscris şi în cursa pentru concesionarea operării gropii de gunoi de la Frăţeşti, prin Girexim Universal, iar acum a preluat două din cele patru loturi privind concesionarea serviciilor de salubrizare din tot judeţul Giurgiu. Văsîi se află în cărţi şi pentru salubrizarea judeţului Botoşani.
Se vrea o „listă neagră” a firmelor
Firmele cu patroni penali, arestaţi sau judecaţi în dosarele de corupţie ale unor funcţionari, pot participa la licitaţii şi câştiga în continuare contracte din bani publice. Acest lucru este posibil inclusiv în cazul firmelor care au beneficiat direct de contracte obţinute prin şpagă şi de la care statul încearcă să recupereze prejudiciile create, aşa cum este cazul Girexim Universal. „Potrivit OUG 34/ 2006, cu modificările şi completările ulterioare, în vigoare la această dată, autorităţile contractante nu au posibilitatea să elimine din procedura de licitaţie acele persoane fizice sau juridice care fac obiectul unor anchete penale”, susţine DNA, cu privire la acest subiect. Zilele trecute, şi ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, a adus în discuţie necesitatea unor reglementări. „Nu este vorba de o simplă fraudă la achiziţii, ăştia sunt ca termitele. Când inventezi nevoi, când efectiv nu-ţi pasă de ce se întâmplă, ce laşi în urmă, ci doar inventezi nevoi false ca să iei nişte contracte pe care evident că nu le execuţi, că nu sunt utile statului, asta este o formă de captură a statului mult mai gravă decât simpla fraudă la achiziţii. Cred că soluţia la care trebuie să recurgem este să facem aceste «liste negre» cu firme care au fraudat statul şi care nu ar mai trebui să fie primite la licitaţii, doar că din punct de vedere juridic este contestabil”, a declarat ministrul.
Contractul cu municipalitatea din Giurgiu este prelungit periodic, prin hotărâri ale consilierilor locali, deşi presa giurgiuveană susţine că oraşul este din ce în ce mai murdar.
Salubrizarea judeţului Giurgiu este un contract împărţit în patru loturi, cu o valoare totală de 201.214.632 de lei, fără TVA, echivalentul a aproape 45 milioane de euro. Gheorghe Văsîi a pus mâna pe jumătate
Arestat de două ori
Gheorghe Văsîi este beneficiarul contractului pentru transportul public în comun în oraşul Piteşti, oferit de fostul primar Tudor Pendiuc în 2007, contra unei şpăgi de un milion de euro. Văsîi şi Pendiuc au fost trimişi anul trecut în judecată de DNA, în acest dosar unde statul român, prin Municipiul Piteşti, s-a constituit parte civilă pentru recuperarea unui prejudiciu de 6,3 milioane de euro, iar judecătorii au instituit şi sechestru asupra unei părţi a averii lui. Situaţie de tot râsul, din moment ce acelaşi stat român îi oferă celui de la care vrea bani două contracte de 20 de milioane de euro.
Milionar din gunoaie
Contractele oferite de asociaţia intracomunitară giurgiuveană firmei Girexim Universal SA sunt o adevărată binecuvântare pentru afaceristul oricum multimilionar în euro de pe urma gunoaielor publice. Cele 90 de milioane de lei primite acum de Girexim înseamnă cifra de afaceri a firmei pe aproape trei ani de zile. Iar profiturile din afacerile cu statul sunt impresionante: peste 20 de milioane de lei în intervalul 2013- 2015.
Penalii, toleraţi
Greşeala penală recunoscută e pe deplin iertată de stat, ba chiar răsplătită cu alţi bani publici. Sunt cazurile de notorietate ale mai multor firme care continuă să câştige contracte de la stat, deşi au corupt funcţionari, sunt judecate pentru evaziune, iar patronii au recunoscut în scris că au dat şpagă:
· Celebra companie UTI l-a mituit pe fostul primar din Iaşi Gheorghe Nichita cu 7 milioane de lei, acuzaţie recunoscută de Tiberiu Urdăreanu, proprietarul firmei. UTI nu a pierdut contractul obţinut prin şpagă, ba chiar primeşte şi altele noi;
· Axis Security, firma lui Ioan Rudeanu, ginerele lui Vasile Blaga, derulează şi semnează noi contracte cu statul, deşi este judecată pentru evaziune fiscală;
· Mike Security, o altă firmă cunoscută de pază, primeşte contracte publice, chiar dacă administratorii sunt judecaţi pentru deturnare de fonduri;
· Rafinăria Petromidia este sub sechestru de ani de zile, pentru recuperarea unui prejudiciu de 1,7 miliarde de lei, 290 milioane de dolari şi 35 milioane de euro, dar participă la licitaţii şi câştigă contracte cu instituţii publice;
· Şi Petrotel Lukoil are sechestru pe două miliarde de euro, dar beneficiază, de asemenea, de contracte publice;
· Polaris M Holding, firma deputatului PSD Eduard Martin, este beneficiara unui contract de salubrizare a Municipiului Constanţa pentru o perioadă de 25 de ani (!), primit de la fostul primar Radu Mazăre. Contractul face obiectul unui dosar de corupţie cu un prejudiciu de 200 milioane de lei. În plus, justiţia americană anchetează Polaris M Holding după ce a încercat să mituiască un ofiţer american sub acoperire cu un milion de dolari pentru un contract de 10 milioane de dolari privind salubrizarea bazei militare de la Mihail Kogălniceanu. Cu toatea acestea, firma constănţeană primeşte în continuare contracte publice.