x close

Culmea securităţii: SRI se dotează pe el însuși, contra cost, cu tehnică de investigare informatică

0
Autor: Ion Alexandru 03 Noi 2017 - 09:40
Culmea securităţii: SRI se dotează pe el însuși, contra cost, cu tehnică de investigare informatică DIANA OROS
Vezi galeria foto


Serviciul Român de Informații a cumpărat, de la firma… Serviciului Român de Informaţii aparatură specială pentru investigarea infracționalității informatice și pentru analiza probelor digitale. Mai exact, beneficiarul, Institutul pentru Tehnologii Avansate, va fi dotat cu această tehnică de către Regia Autonomă Rasirom, firma oficială a SRI. Pe lângă Rasirom, la acest contract mai participă alte patru companii private care activează în domeniul IT, printre care și un vechi client al DNA, instituţie care a achiziţionat de la acesta tehnică specială de interceptare și monitorizare.

Achiziția făcută de către Institutul pentru Tehnologii Avansate, din cadrul SRI, vizează o serie de echipamente destinate, potrivit unui anunț de atribuire postat pe SEAP, proiectului denumit “investigarea infracționalității informatice și analiza probelor digitale”, din cadrul Programului “Fondul pentru Securitate Internă”, finanțat prin Mecanismul Financiar 2014-2020.

Modalitatea de atribuire a contractului aleasă de autoritatea contractantă a fost aceea a selecţiei de oferte, prin procedură simplificată, valoarea inițială estimată de Institutul pentru Tehnologii Avansate, în vederea cumpărării acestor dotări tehnice, fiind de 452.462,12 lei fără TVA. La procedura de achiziţie au depus oferte nouă companii de profil, din care au fost selectate cinci, care au oferit prețul cel mai scăzut.

Rasirom, firma oficială

Interesant este că una dintre companiile selectate și care a primit un lot de 11.665,5 lei din acest contract este Regia Autonomă Rasirom RA, adică tot Serviciul Român de Informații. Rasirom RA este firma oficială a SRI, care are ca obiect de activitate proiectarea și realizarea de sisteme integrate de securitate, cu un buget anual de aproximativ 70 de milioane de lei, asigurat de Guvern, prin HG, din care 6,7 milioane de lei sunt destinaţi cheltuielilor de personal.

Regia Autonomă Rasirom SA are un numr de 108 salariați și este condusă, în prezent, de Laurențiu Trocan, în calitate de director general, care ocupă, totodată, și funcția de președinte al Consiliului de Administrație. Compania de stat a luat ființă în anul 1995, prin Hotărâre de Guvern, iar începând cu anul 2002, tot prin decizie guvernamentală, a fost nominalizată pentru a evalua şi certifica sistemele de securitate fizică a informațiilor clasificate.

Institutul Pentru Tehnologii Avansate, care a contracat, în baza contractului din 27 octombrie 2017, Regia Autonomă Rasirom SA a SRI, este o componentă tehnico-științifică a aceluiași Serviciu Român de Informații, care se ocupă cu activități de cercetare, proiectare și microproducție în electronică, mecanică, optică, informatică, matematică și comunicații.

Ce anume conţine pachetul de achiziții

Conform caietului de sarcini, achiziția făcută de SRI constă în mai multe componente. Primul lot se referă la o aplicație software pentru analiza complexă a imaginilor, în vederea investigării forensic a probelor de imagine și video și care să permită realizarea de măsurători 3D în imagini, să dispună de funcție de detecție a mișcării pentru selecția automată a secvenţelor de interes. Un alt lot vizează o aplicație software pentru decodarea fișierelor video corupte sau rămase în urma ștergerii.

Mai departe, SRI a achiziționat o aplicație pentru generare avataruri 3D din imagini portret 2D şi comparative faciale. Acest sistem este o soluţie pentru recunoaştere facială, bazat pe compararea avatarurilor 3D generate din imagini 2D și generarea unui scor de identificare. Comparaţia este efectuată de un operator, selecţia identităţilor de comparat fiind manuală, iar baza de date va conţine o galerie cu 10.000 identităţi ale unor persoane, fiecare persoană având asociate minimum șase imagini cu diferite posturi faciale (frontal, oblic şi profil).

O altă aplicație achiziționată este destinată vectorizării imaginilor, combinării imaginilor raster cu tratarea elementelor vectoriale. Pe lângă acestea, SRI se mai dotează cu un mediu integrat de dezvoltare, simulare și interpretare de algoritmi, cu un server de aplicații cu un hard disk de 9,6 TB, un sistem complex pentru editare video neliniară, cu achiziție de semnal din surse audio-video analogice și digitale, cu filtre pentru prelucrare, mediere temporală, estompare, demultiplexare și monitor de extensie.

Alte dotări ale acestui contract sunt un software de căutare automată de imagini video în volume mari, unul de determinare a parametrilor antropometrici şi de corelaţie a acestora și o staţie grafică cu aplicaţie software pentru prelucrări video în timp real, cu filtre de analiză a mişcării, mozaicare video şi pentru compensarea distorsiunilor geometrice.

Cine sunt ceilalți participanți la contract

Valoarea finală a contractului atribuit de SRI pentru această achiziţie este de 152.523,5 lei fără TVA. Așa cum am spus mai sus, Rasirom a primit un lot de 11.665,5 lei fără TVA. Pe lângă Rasirom, la acest contract vor contribui SC Silva Sistem SRL Constanța, care va livra aparatură de 1.674 lei fără TVA, SC Elsix SRL București, care va furniza dotări de 65.585 lei fără TVA, SC Stream Networks SRL București, care participă la contract cu aparatură de 42.366 lei fără TVA, și compania Pragma Computers SRL, cu o parte din contract în valoare de 31.233 lei fără TVA.

Silva Sistem SRL este o firmă din Constanța, care îl are ca asociat unic și administrator pe un anume Mircea Doru Berbescu. Societatea se ocupă cu activități de servicii pentru tehnologia informației și, în ultimii trei ani, a derulat 30 de contracte cu statul, prin universităţi, Ministerul de Interne, Ministerul Dezvoltării sau Primăria Municipiului Constanța.

SC Elsix SRL București este deținută și administrată de un anume Marian Vlădescu, acesta ocupând, în prezent, funcția de director al Departamentului Tehnologie din cadrul Universității Politehnice București – Facultatea de Electronică.

Compania Stream Networks SRL a derulat, la rândul ei, contracte cu instituții publice, având drept clienți Inspectoratul General al Poliţiei Române sau Direcția Națională de Statistică.

Furnizor și pentru “divizia penală” 

Una dintre firmele care au încasat, la sfârșitul lunii trecute, contractul scos la bătaie de Institutul pentru Tehnologii Avansate, SC Pragma Computers SRL București, este furnizor de tehnică atât pentru SRI, cât și pentru DNA. Începând cu august 2011, DNA a achiziționat echipamente tehnice și IT de la SC Pragma Computers SRL, în valoare de 132.454,3 lei cu TVA. Ulterior, în 12 decembrie 2014, firma în cauză a mai primit un contract de la DNA, în valoare de 86.680 de lei cu TVA. La derularea acestor contracte, a mai participat şi compania Andytech Concept SRL, controlată de un apropiat al fostului general SRI Dan Gheorghe, acesta din urmă fiind, la rândul lui, unul dintre apropiații lui Florian Coldea. Potrivit Registrului Comerțului, SC Pragma Computers SRL este deținută de soții Alexandra Maria și Corneliu Cătălin Gheorghiu.

150.000 de lei costă tehnica de prelucrare a imaginilor video și audio. Pe lângă Rasirom, la această afacere mai contribuie și o companie care a dotat cu tehnică specială DNA

 

Citeşte mai multe despre:   SRI

 

Ştiri din .roPUBLICITATE
 

Mai multe titluri din categorie

De ce e bine pentru creier „să nu pui totul la suflet”

De ce e bine pentru creier „să nu pui totul la suflet”
Galerie Foto Creierul uman a fascinat dintotdeauna oamenii de ştiinţă care, nici până în prezent, nu au reușit să-i găsească toate cotloanele şi să-i descifreze în întregime misterele....

România aruncă la tomberon o afacere de 2 miliarde de euro

România aruncă la tomberon o afacere de 2 miliarde de euro
În fiecare an, România produce atât de mult gunoi, că, pentru a-l transporta, îţi trebuie o coloană de camioane lungă de 6.300 kilometri. Cât să înconjori cu ea ţara de două...

Afacerile ex-soției lui Puiu Popoviciu cu opera de artă. Compania, implicată într-un scandal soldat cu o condamnare penală

Afacerile ex-soției lui Puiu Popoviciu cu opera de artă. Compania, implicată într-un scandal soldat cu o condamnare penală
Galerie Foto Doina Nadia Dincă, fosta soție a magnatului fugar Puiu Popo­viciu, și fiica fostului demnitar comunist Ion Dincă “Te leagă”, a achiziționat, în urmă cu doi ani, zece la sută din capitalul...

Jurgen Schunn către guvernanţi: Acceleraţi investitiile şi deschideţi autostrăzile!

Jurgen Schunn către guvernanţi: Acceleraţi investitiile şi deschideţi autostrăzile!
Galerie Foto Schimbările legislative din ultimele săptămâni au pus pe jar mediul de afaceri din România. Reuniţi în diverse asociaţii sau individual, investitorii, autohtoni sau străini, şi-au exprimat...

IT-istul lui Boc, noul om de la Microsoft, pentru stat

IT-istul lui Boc, noul om de la Microsoft, pentru stat
Galerie Foto Unul dintre cei mai potenți oameni de afaceri pe zona IT din Cluj-Napoca, ale cărui firme gravitează în jurul grupării controlate de fostul premier PDL Emil Boc, a primit, zilele trecute, din partea Transgaz,...

În partajul soților Ghiță au intrat DNA și ANAF. Miza: 137,3 milioane euro

În partajul soților Ghiță au intrat DNA și ANAF. Miza: 137,3 milioane euro
Galerie Foto Sebastian Ghiță și soția sa, Mădălina, se judecă nu în unul, ci în trei dosare civile care au ca obiect partajul judiciar și lichidarea regimului matrimonial. Oficial nu există nicio...

Virgil Măgureanu și-a deschis fabrică de alcool. Partener, un condamnat pentru mită

Virgil Măgureanu și-a deschis fabrică de alcool. Partener, un condamnat pentru mită
Galerie Foto În timp ce fostul prieten politic al lui Victor Ponta, Bogdan Diaconu, îl acuză pe ex-premierul României că este omul lui Virgil Măgureanu, de la care s-ar fi inspirat denumirea formaţiunii...

Omul lui Kovesi de la DNA Ploiești, lovit crunt în instanță

Omul lui Kovesi de la DNA Ploiești, lovit crunt în instanță
Galerie Foto Suspendat din magistratură la începutul acestui an, omul de bază al Laurei Codruța Kovesi, de la “unitatea de elită a DNA” din Ploiești, a primit o grea lovitură la Înalta Curte de...

Povestea fugii lui Hayssam a ajuns la final

Povestea fugii lui Hayssam a ajuns la final
Galerie Foto Armatorul sirian Mustafa Tartoussi, proprietarul vasului de marfă Iman T, la bordul căruia autoritățile române presupun că a părăsit țara Omar Hayssam, în anul 2006, rămâne să execute cei...

Dr. Paul Stoicescu: În astmul alergic, tusea nu este însoţită de febră

Dr. Paul Stoicescu: În astmul alergic, tusea nu este însoţită de febră
Tusea este drumul de a elimina surplusul de secreţii din plămâni, dar şi impurităţile inhalate din aer prin acel curent puternic de aer. În pneumonie, sunt prezente fenomenele de tuse şi febră. Î...

Familia lui Florian Coldea, încă o firmă cu activitate în domeniul medical. Probleme cu Fiscul încă de la debut

Familia lui Florian Coldea, încă o firmă cu activitate în domeniul medical. Probleme cu Fiscul încă de la debut
Galerie Foto O nouă companie care a fost înfiinţată de familia lui Florian Coldea, la Cluj-Napoca, a înregistrat în primul an de activitate un profit de aproximativ 60.000 de euro. Societatea, care se ocupă cu...

Rețeaua lui Soros, introdusă direct în clădirea Guvernului României

Rețeaua lui Soros, introdusă direct în clădirea Guvernului României
Mai multe ONG-uri, finanțate direct sau indirect de controversatul miliar­dar George Soros, au fost selectate, în primăvara anului trecut, de către însuși prim-ministrul României de la acea...

Burlanele și jgheaburile de la Palatul Cotroceni, dezghețate iarna cu aparatură de 57.000 de euro

Burlanele și jgheaburile de la Palatul Cotroceni, dezghețate iarna cu aparatură de 57.000 de euro
O firmă din Târgu Mureș va monta, în următoarea perioadă, la Palatul Cotroceni instalații care să menţină temperatura burlanelor şi a jgheaburilor corpurilor de clădire în care funcționează...

Țara creditelor ucigașe

Țara creditelor ucigașe
Galerie Foto Sute de oameni se sinucid anual din pricina datoriilor către bănci sau instituții financiare nebancare. De multe ori aceștia ajung să nu mai vadă nicio ieșire din impas din cauza unor contracte cu clauze care...

Mâncărurile care „întârzie” în stomac

Mâncărurile care „întârzie” în stomac
Românii au căutat totdeauna bucuria unor mese sărbătoreşti, s-au ospătat cu rudele şi prietenii, au ciocnit căte un pahar sau mai multe, au stat în jurul mesei cu bucate ademenitoare ore lungi. Ce...
Serviciul de email marketing furnizat de