x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Culmea securităţii: SRI se dotează pe el însuși, contra cost, cu tehnică de investigare informatică

Culmea securităţii: SRI se dotează pe el însuși, contra cost, cu tehnică de investigare informatică

de Ion Alexandru    |    03 Noi 2017   •   09:40
Culmea securităţii: SRI se dotează pe el însuși, contra cost, cu tehnică de investigare informatică
Sursa foto: DIANA OROS

Serviciul Român de Informații a cumpărat, de la firma… Serviciului Român de Informaţii aparatură specială pentru investigarea infracționalității informatice și pentru analiza probelor digitale. Mai exact, beneficiarul, Institutul pentru Tehnologii Avansate, va fi dotat cu această tehnică de către Regia Autonomă Rasirom, firma oficială a SRI. Pe lângă Rasirom, la acest contract mai participă alte patru companii private care activează în domeniul IT, printre care și un vechi client al DNA, instituţie care a achiziţionat de la acesta tehnică specială de interceptare și monitorizare.

Achiziția făcută de către Institutul pentru Tehnologii Avansate, din cadrul SRI, vizează o serie de echipamente destinate, potrivit unui anunț de atribuire postat pe SEAP, proiectului denumit “investigarea infracționalității informatice și analiza probelor digitale”, din cadrul Programului “Fondul pentru Securitate Internă”, finanțat prin Mecanismul Financiar 2014-2020.

Modalitatea de atribuire a contractului aleasă de autoritatea contractantă a fost aceea a selecţiei de oferte, prin procedură simplificată, valoarea inițială estimată de Institutul pentru Tehnologii Avansate, în vederea cumpărării acestor dotări tehnice, fiind de 452.462,12 lei fără TVA. La procedura de achiziţie au depus oferte nouă companii de profil, din care au fost selectate cinci, care au oferit prețul cel mai scăzut.

Rasirom, firma oficială

Interesant este că una dintre companiile selectate și care a primit un lot de 11.665,5 lei din acest contract este Regia Autonomă Rasirom RA, adică tot Serviciul Român de Informații. Rasirom RA este firma oficială a SRI, care are ca obiect de activitate proiectarea și realizarea de sisteme integrate de securitate, cu un buget anual de aproximativ 70 de milioane de lei, asigurat de Guvern, prin HG, din care 6,7 milioane de lei sunt destinaţi cheltuielilor de personal.

Regia Autonomă Rasirom SA are un numr de 108 salariați și este condusă, în prezent, de Laurențiu Trocan, în calitate de director general, care ocupă, totodată, și funcția de președinte al Consiliului de Administrație. Compania de stat a luat ființă în anul 1995, prin Hotărâre de Guvern, iar începând cu anul 2002, tot prin decizie guvernamentală, a fost nominalizată pentru a evalua şi certifica sistemele de securitate fizică a informațiilor clasificate.

Institutul Pentru Tehnologii Avansate, care a contracat, în baza contractului din 27 octombrie 2017, Regia Autonomă Rasirom SA a SRI, este o componentă tehnico-științifică a aceluiași Serviciu Român de Informații, care se ocupă cu activități de cercetare, proiectare și microproducție în electronică, mecanică, optică, informatică, matematică și comunicații.

Ce anume conţine pachetul de achiziții

Conform caietului de sarcini, achiziția făcută de SRI constă în mai multe componente. Primul lot se referă la o aplicație software pentru analiza complexă a imaginilor, în vederea investigării forensic a probelor de imagine și video și care să permită realizarea de măsurători 3D în imagini, să dispună de funcție de detecție a mișcării pentru selecția automată a secvenţelor de interes. Un alt lot vizează o aplicație software pentru decodarea fișierelor video corupte sau rămase în urma ștergerii.

Mai departe, SRI a achiziționat o aplicație pentru generare avataruri 3D din imagini portret 2D şi comparative faciale. Acest sistem este o soluţie pentru recunoaştere facială, bazat pe compararea avatarurilor 3D generate din imagini 2D și generarea unui scor de identificare. Comparaţia este efectuată de un operator, selecţia identităţilor de comparat fiind manuală, iar baza de date va conţine o galerie cu 10.000 identităţi ale unor persoane, fiecare persoană având asociate minimum șase imagini cu diferite posturi faciale (frontal, oblic şi profil).

O altă aplicație achiziționată este destinată vectorizării imaginilor, combinării imaginilor raster cu tratarea elementelor vectoriale. Pe lângă acestea, SRI se mai dotează cu un mediu integrat de dezvoltare, simulare și interpretare de algoritmi, cu un server de aplicații cu un hard disk de 9,6 TB, un sistem complex pentru editare video neliniară, cu achiziție de semnal din surse audio-video analogice și digitale, cu filtre pentru prelucrare, mediere temporală, estompare, demultiplexare și monitor de extensie.

Alte dotări ale acestui contract sunt un software de căutare automată de imagini video în volume mari, unul de determinare a parametrilor antropometrici şi de corelaţie a acestora și o staţie grafică cu aplicaţie software pentru prelucrări video în timp real, cu filtre de analiză a mişcării, mozaicare video şi pentru compensarea distorsiunilor geometrice.

Cine sunt ceilalți participanți la contract

Valoarea finală a contractului atribuit de SRI pentru această achiziţie este de 152.523,5 lei fără TVA. Așa cum am spus mai sus, Rasirom a primit un lot de 11.665,5 lei fără TVA. Pe lângă Rasirom, la acest contract vor contribui SC Silva Sistem SRL Constanța, care va livra aparatură de 1.674 lei fără TVA, SC Elsix SRL București, care va furniza dotări de 65.585 lei fără TVA, SC Stream Networks SRL București, care participă la contract cu aparatură de 42.366 lei fără TVA, și compania Pragma Computers SRL, cu o parte din contract în valoare de 31.233 lei fără TVA.

Silva Sistem SRL este o firmă din Constanța, care îl are ca asociat unic și administrator pe un anume Mircea Doru Berbescu. Societatea se ocupă cu activități de servicii pentru tehnologia informației și, în ultimii trei ani, a derulat 30 de contracte cu statul, prin universităţi, Ministerul de Interne, Ministerul Dezvoltării sau Primăria Municipiului Constanța.

SC Elsix SRL București este deținută și administrată de un anume Marian Vlădescu, acesta ocupând, în prezent, funcția de director al Departamentului Tehnologie din cadrul Universității Politehnice București – Facultatea de Electronică.

Compania Stream Networks SRL a derulat, la rândul ei, contracte cu instituții publice, având drept clienți Inspectoratul General al Poliţiei Române sau Direcția Națională de Statistică.

Furnizor și pentru “divizia penală” 

Una dintre firmele care au încasat, la sfârșitul lunii trecute, contractul scos la bătaie de Institutul pentru Tehnologii Avansate, SC Pragma Computers SRL București, este furnizor de tehnică atât pentru SRI, cât și pentru DNA. Începând cu august 2011, DNA a achiziționat echipamente tehnice și IT de la SC Pragma Computers SRL, în valoare de 132.454,3 lei cu TVA. Ulterior, în 12 decembrie 2014, firma în cauză a mai primit un contract de la DNA, în valoare de 86.680 de lei cu TVA. La derularea acestor contracte, a mai participat şi compania Andytech Concept SRL, controlată de un apropiat al fostului general SRI Dan Gheorghe, acesta din urmă fiind, la rândul lui, unul dintre apropiații lui Florian Coldea. Potrivit Registrului Comerțului, SC Pragma Computers SRL este deținută de soții Alexandra Maria și Corneliu Cătălin Gheorghiu.

150.000 de lei costă tehnica de prelucrare a imaginilor video și audio. Pe lângă Rasirom, la această afacere mai contribuie și o companie care a dotat cu tehnică specială DNA

 

×
Subiecte în articol: SRI