__________________
Judecătorii Curţii Supreme de Justiţie vor decide astăzi asupra menţinerii în arest preventiv a lui Cristian Cioacă, chiar dacă inculpatul nu a fost prezent în sala de judecată şi a cerut amânarea procesului.
De la Colibaşi la Codlea
La termenul din 13 decembrie, una dintre judecătoarele completului de la Curtea de Apel Piteşti a decis punerea în libertatea a lui Cioacă, cu obligarea lui de a nu părăsi localitatea de domiciliu. Cum cealaltă judecătoare hotărâse că Cioacă nu poate fi eliberat, s-a format (pentru a doua oară) un complet de divergenţă care a decis, cu majoritate, menţinerea măsurii de arest a inculpatului. Cristian Cioacă a atacat decizia cu recurs, iar dosarul a plecat spre Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie marţi, 21 ianuarie 2014, după ce judecătorii şi-au motivat decizia.
În aceeaşi zi a fost trimisă o citaţie pentru inculpat la Penitenciarul Colibaşi, unde acesta se află închis. Cum pe 22 ianuarie Cioacă avea termen la Curtea de Apel Braşov, în dosarul cu infracţiunile informatice, el fusese deja transferat între timp la Penitenciarul Codlea. Citaţia emisă de ÎCCJ a ajuns aici ieri însă, pentru că penitenciarul nu avea “cursă” (o maşină deja programată pentru transportul deţinuţilor) spre Bucureşti, Cioacă nu a putut fi adus azi la ÎCCJ. Inculpatul a făcut, în schimb, o solicitare în scris, pe care avocata Vasii a depus-o la dosar, prin care îşi exprima dorinţa de a se acorda un alt termen, pentru a putea fi prezent la proces.
“Termenul rezonabil”
Şedinţa de judecată a început în această dimineaţă de la ora 9:00, iar cauza cu numărul 48, care-l privea pe Cioacă, a intrat pe rol în jurul prânzului. Avocata Maria Vasii a cerut un nou termen, invocând absenţa clientului ei din sala de judecată, însă completul format din trei judecătoare a decis că recursul se poate judeca şi în lipsa inculpatului, el fiind reprezentat prin avocat. Avocata apărării a insistat, spunând că dreptul la apărare implică şi dreptul unei persoane de a fi prezentă în sala de judecată, însă instanţa şi-a menţinut decizia de a nu amâna procesul.
Prin urmare, avocata Vasii a pledat pentru liberarea condiţionată a clientului ei, invocând încălcarea “termenului rezonabil, care se socoteşte de la lansarea unei acuzaţii” şi subliniind “prudenţa de care a dat dovadă judecătorul de la Curtea de Apel” care a decis punerea în libertate. În plus, apărătorul lui Cioacă a declarat instanţei că acesta ar fi fost monitorizat ani de zile, timp în care nu s-a constatat decât că “are două amenzi, pentru depăşirea limitei de viteză”. Prin urmare, “în prezent nu mai e necesară arestarea”, a precizat avocata lui Cristian Cioacă.
La rându-i, procurorul de şedinţă a opinat pentru menţinerea stării de arest, aducând ca argument faptul că “termenul rezonabil” se calculează de la data când inculpatul a fost arestat preventiv (5 decembrie 2012), dar şi că “atitudinea inculpatului este de natură să tergiverseze cercetările”.
Instanţa a rămas în pronunţare iar decizia va fi dată în cursul zilei de azi. Vom reveni cu amănunte.
Citește pe Antena3.ro