x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Exclusul din magistratură Cristi Danileț își vrea salariul înapoi

Exclusul din magistratură Cristi Danileț își vrea salariul înapoi

de Ion Alexandru    |    28 Dec 2021   •   07:10
Exclusul din magistratură Cristi Danileț își vrea salariul înapoi

Judecătorul proaspăt exclus din magistratură, printr-o decizie majoritară a Secției pentru Judecători de la CSM, Cristi Vasilică Danileț a dat în judecată Consiliul Superior al Magistraturii, cerând suspendarea unei hotărâri care îi interzice acestuia exercitarea profesiei de magistrat, până la finalizarea contestației la excluderea din magistratură. Asta deoarece, odată cu excluderea, Danileț a rămas și fără salariu. Procesul se va judeca la Curtea de Apel Cluj, primul termen fiind stabilit pentru 30 decembrie 2021

Celebrul judecător Cristi Vasilică Danileț, de la Tribunalul Cluj, fost membru al CSM și un critic al SIIJ, precum și al guvernării PSD, din perioada 2017-2019, a fost exclus, la mijlocul acestei luni, din magistratură, printr-o hotărâre a Secției de Judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii. Inspecția Judiciară îl trimisese pe Danileț în judecată disciplinară pentru mai multe manifestări ale acestuia de pe rețelele de socializare, printre care publicarea unor videoclipuri în care judecătorul apărea în diverse ipostaze de karatist, atât la bustul gol, în piscină sau folosind arme albe specifice acestui sport, sau utilizând o mașină electrică de tuns gardul viu. Aceste materiale au fost publicate pe TikTok, iar Inspecția Judiciară a considerat că, astfel, au fost încălcate prevederile articolului 99, alineat 1, litera „a” din Legea 303/2004, privind statutul judecătorilor și procurorilor, care se referă încălcarea dispozițiilor aferente incompatibilităților și interdicțiilor instituite pentru această categorie profesională.

Odată cu hotărârea de suspendare, Secția pentru Judecători de la CSM a remis, cu unanimitate de voturi, o altă hotărâre, cu numărul 1.547 din 14 decembrie 2021, prin care a decis suspendarea lui Danileț din funcția de judecător, începând cu data de 13 decembrie, în temeiul articolului 62, alineatul 1, litera e” din Legea 303/2004. Mai exact, acest articol instituie măsura suspendării pe perioada în care se judecă procesul prin care magistratul exclus contestă măsura luată împotriva sa. Cristi Danileț are posibilitatea să atace cu recurs hotărârea de excludere la Completul de 5 judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Acest lucru nu s-a întâmplat, până în prezent. În schimb, Danileț a atacat, la Curtea de Apel Cluj, hotărârea CSM prin care a fost suspendat, cerând suspendarea suspendării”. Termenul de judecată în acest proces a fost stabilit pentru penultima zi a acestui an, respectiv pe data de 30 decembrie 2021.

Suspendarea din profesie înseamnă și neplata indemnizației de judecător, ceea ce, pentru Cristi Vasilică Danileț ar însemna o pierdere substanțială. Potrivit ultimei sale declarații de avere, pe care a completat-o la data de 11 iunie 2021, judecătorul exclus din magistratură menționa, pentru ultimul an fiscal, o indemnizație anuală de 219.935 de lei, încasată de la Tribunalul Cluj. Lunar, asta înseamnă 18.327,92 de lei.

 

×
Subiecte în articol: Cristi Danilet