Alexandru Octavian Grumaz, fiul generalului Alexandru Grumaz, fostul prim-adjunct al directorului Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS), s-a făcut milionar din spitale. Cea mai mare parte din cele peste 400 de contracte au fost luate fără licitaţie. Ca să înţelegem că tresele tatălui nu sunt o prezenţă întâmplătoare în afacerile fiului, trebuie spus că printre asociaţii lui Grumaz jr. se mai află doi fii de generali STS.
Denimed Cleaning SRL a primit pe 15.07.2016 un contract pentru servicii de spălătorie şi curăţătorie uscată de la Spitalul Clinic Colentina din Bucureşti, în urma unei licitaţii la care a fost singurul participant. Firma deţinută de Alexandru Octavian Grumaz şi Florin Mircea Creangă va încasa de pe urma acordului-cadru semnat pentru o perioadă de patru ani 5.900.217,6 lei, fără TVA. Este al patrulea contract pe anul acesta, după cel de 928.800 lei primit pe 08.06.2016 de la Spitalul Clinic de Urgenţă, Chirurgie Plastică Reparatorie şi Arsuri Bucureşti, cel de 777.600 lei semnat pe 29.04.2016 cu Spitalul de Boli Infecţioase şi Tropicale „Dr. Victor Babeş”, respectiv contractul de 9.631.099,2 lei oferit pe 11.01.2016 de Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti.
Spălare pe bani grei
Denimed Cleaning SRL are ca domeniu de activitate spălarea şi curăţarea uscată a articolelor textile şi a raportat pentru anul 2015 o cifră de afaceri de 5.788.042 lei şi un profit net de 1.031.649 lei, cu 92 de angajaţi. Firma lui Grumaz are declarate ca sedii secundare spălătoriile de la Spitalul Universitar de Urgenţă şi Spitalul „Sf. Pantelimon”, dovadă a faptului că nu are emoţii legate de perpetuarea înţelegerilor. În intervalul 2007- 2016, fiul generalului Grumaz a primit prin Denimed Cleaning contracte în valoare totală de peste 6,2 milioane de euro, în special de la spitale din Bucureşti, dar şi de la Spitalul Judeţean Ilfov şi CFR Călători. Aproape de fiecare dată a fost vorba despre acorduri bazate pe o simplă strângere de mâini, fără licitaţie.
Milionar de mic
Grosul afacerilor derulate de Alexandru Octavian Grumaz cu spitalele vine însă de la cealaltă firmă a sa, Denimed Consulting SRL, specializată în comerţul cu ridicata al produselor farmaceutice. Societatea la care fiul generalului STS este unic asociat a declarat pentru anul 2015 o cifră de afaceri de 11.593.421 lei şi un profit net de 4.218.925 lei, cu doar patru angajaţi. Denimed Consulting are însă un istoric fabulos atunci când vine vorba de contracte cu spitale. Potrivit datelor de la Serviciul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP), firma a beneficiat în perioada 2007-2016 de peste 430 de contracte, cu o valoare totală de aproximativ 34.000.000 de euro, fără TVA.
La doar 36 de ani, Grumaz jr. se dovedeşte astfel un exemplu de urmat pentru tinerii antreprenori din România, din moment ce a devenit milionar pe când avea puţin peste 20 de ani. Ce-i drept, ceilalţi tineri nu se pot lăuda cu un tată general în serviciile de informaţii.
Asociat cu beizadele de generali
Printre celelalte afaceri ale lui Grumaz jr. se află Centrul Medical Polimed, în care a fost asociat până în 2012 cu Ionel Manole (partener de afaceri cu Sebastian Vlădescu şi Călin Popescu Tăriceanu), Dan Simulescu (fost manager Medlife, Medist şi Metrorex) şi Marcel Viorel State, general MAI în rezervă. În General Trading & Management SRL, Alexandru Octavian Grumaz apare alături de sora sa, Ana Maria Grumaz, dar şi de Ionuţ Florin Adrian Tănase, fiul generalului Tudor Tănase, fostul director STS. Fiii generalilor STS au mai avut împreună Conect Telecom SRL, unde le era asociat şi Ioan Dragoş Amihăesei, fiul lui Ioan Amihăesei, fireşte, alt general STS. Junele Grumaz este acţionar şi la producătorul de optică militară Optoelectronica 2001 SA, condusă de generalul Teodor Necşoiu, în care mai erau implicaţi senatorul UDMR Verestoy Attila şi fostul ministru al Cercetării, Lanyi Szabolcs Ştefan.