x close

Guvernul i-a retras lui Burci licența de exploatare a pietrișului și nisipului de la Arad

0
Autor: Ion Alexandru 26 Mar 2018 - 12:50
Guvernul i-a retras lui Burci licența de exploatare a pietrișului și nisipului de la Arad
Vezi galeria foto


O companie de construcții, fostă de stat, ajunsă în patrimoniul unui grup controlat de omul de afaceri Cristian Burci, patronul trustului de presă care deține și ziarul “Adevărul”, a primit, la începutul acestei luni, o lovitură cruntă din partea Guvernului. Agenția Națională de Resurse Minerale (ANRM) a decis să rezilieze licenţa de exploatare a nisipului și pietrișului, încheiată de către compania arădeană SC ICIM SA, pentru mina de la Cicir II, județul Arad. Compania primise în concesiune exploatarea acestor resurse printr-o Hotărâre de Guvern semnată, în anul 2000, de către premierul de la acea dată, actualul guvernator al Băncii Naționale, Mugur Isărescu. Din 2008 până în 2013, societatea în cauză a participat la numeroase contracte cu statul, în special cu Consiliul Județean Arad și cu Primăria Municipiului Arad, pentru reabilitarea unor drumuri sau pentru prestarea de servicii de deszăpezire. Fostul președinte PDL al CJ Arad, din perioada derulării acestor contracte, Petru Nicolae Ioțcu, împreună cu fostul patron al ICIM SA Arad, Ioan Faur, au fost trimiși în judecată, la sfârșitul anului trecut, într-un dosar instrumentat de DNA.

 

Gigi Dragomir, președintele Agenţiei Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM), a emis, în data de 7 martie 2018, Decizia nr. 16 privind încetarea concesiunii miniere de exploatare a nisipului și pietrișului din perimetrul Cicir II, județul Arad. Ordinul a fost publicat în Monitorul Oficial al României, partea I, din data de 23 martie anul curent. Potrivit acestui document, în temeiul articolului 4, alineat 4, din Hotărârea de Guvern nr. 1419/2009, privind organizarea și funcționarea Agenției Naționale pentru Resurse Minerale, cu modificările și completările ulterioare, “concesiunea minieră de exploatare a nisipului și pietrișului din perimetrul Cicir II, județul Arad, convenită prin Licența de Concesiune nr. 926/1999, încheiată între Agenția Națională pentru Resurse Minerale, în calitate de concedent, și Societatea Comercială ICIM Arad SA, în calitate de concesionar, cu sediul în Municipiul Arad (…), încetează de la data publicării prezentei decizii”.

În motivarea președintelui ANRM, se arată că decizia a fost luată în temeiul unui referat al Direcției Generale de Gestionare, Evaluare și Concesioare Resurse/ Rezerve Minerale și Integrare Europeană din data de 7 martie 2018, privind verificarea îndeplinirii condițiilor legale, cu propunerea de aprobare a anulării concesiunii, dar și a faptului că titularul licenței, SC ICIM Arad SA, se află în insolvență, conform datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC) din 5 martie 2018. La baza deciziei au mai stat și prevederile articolelor 34, litera b), și 37, alienat (1) din Legea minelor nr. 85/2003.

 

Cine a acordat concesiunea

Astfel, potrivit acestor două articole, autoritatea competentă anulează licența sau permisul titularului sancționat contravențional, în termen de 30 de zile de la primirea unei sesizări, când constată că titularul continuă sistarea lucrărilor pe o perioadă mai mare de 60 de zile, fără acordul autorității competente. Decizia de încetare a cocesiunii sau a administerării acordate prin licență se publică în Monitorul Oficual, cu mențiunea datei de la care produce efecte și se înscrie în Cartea minieră de către autoritatea competentă.

SC ICIM SA Arad a primit în concesiune exploatarea minieră de la Arad prin Hotărârea de Guvern nr 257/2000, privind aprobarea unor licențe de concesiune a activității miniere de exploatare, încheiate între Agenția Națională pentru Resurse Minerale și Societatea Comercială SC ICIM SA Arad. Potrivit acestui act normativ, publicat, de asemenea, în Monitorul Oficial al României, în data de 24 aprilie 2000, “se aprobă licențele de concesiune a activității miniere de exploatare încheiate de ANRM, în calitate de concedent, și SC ICIM SA, în calitate de concesionar, în perimetrele Păuliș și Cicir II din comuna Vladimirescu, judeul Arad”. Hotărârea de Guvern a fost semnată, în calitate de prim-ministru, de către Mugur Isărescu, în prezent guvernator al Băncii Naționale a României, de președintele de la acea dată al Agenției Naționale pentru Resurse Minerale, Mihail Ianăș, de ministrul Industriilor, Radu Berceanu, și de ministrul Finanțelor publice de la acel moment, Decebal Traian Remeș.

 

Cum a intrat compania pe mâna lui Burci

Cristian Burci a început să controleze compania SC ICIM SA Arad din anul 2009, după ce fosta întreprindere de stat, înființată în anul 1962, ca parte a unei întreprinderi de stat care activa în domeniul construcțiilor civile și industrială, a fost privatizată, în anul 1992. Atunci, compania a fost controlată de către un anume Ioan Faur, fondator al firmei.

În 2009, SC ICIM SA Arad a fost preluată de către Grupul Internațional Railway Systems (controlată de omul de afaceri Cristian Burci), companie specializată în construirea de vagoane de marfă, care deține și SC Astra Vagoane Arad SA. Tranzacția a fost perfectată între grupul lui Burci și un fond de investiții al Băncii Transilvania, BT Vest și Ioan Faur.

La scurt timp, a avut loc o concentrare economică, în urma căreia asociatul majoritar al SC ICIM SA Arad a devenit SC Astra Vagoane SA Arad, care a controlat unic indirect compania.

 

Contracte la “foc automat” din partea Consiliului Județean Arad

Unele dintre cele mai importante afaceri cu statul derulate de ICIM SA Arad, începând cu anul 2009, dar cu precădere după ce compania a fost preluată de grupul de interese controlat de Cristian Burci, s-au dovedit a fi cele atribuite de Consiliul Județean Arad. Nu mai puțin de 14 contracte au fost încheiate între aceste două entități în intervalul 24 aprilie 2009 – 16 martie 2012, în valoare totală de 34.646.022,0 lei cu TVA inclus (9,07 milioane de euro). O parte dintre aceste contracte au necesitat nisip și pietriș de la mina concesionată de Guvernul Isărescu.

Astfel, în 24 aprilie 2009, Consiliul Județean Arad încheie cu SC ICIM SA Arad un contract în valoare de 3.917.814,4 lei cu TVA pentru reabilitarea unui sector al Drumului Județean 792C. În 7 noiembrie 2009, se parafează un al doilea contract, în valoare de 7.943.156 lei cu TVA pentru proiectare și extindere de lucrări la Drumul Județean 709. În 14 iunie 2010, compania primește un contract de 182.350 de lei pentru furnizarea de îmbrăcăminte bituminoasă ușoară pentru DJ 609, urmat de un contract similar, în valoare de 434.610,7 lei cu TVA, aferent DJ 709J, și de altul, în valoare de 560.542,5 lei cu TVA, încheiat la data de 16 iunie 2010, pentru DJ 682.

ICIM SA Arad a primit de la Consiliul Județean alte contracte pentru lucrări de modernizare a DJ 709 (1.336.549 lei cu TVA), a DJ 792B (186.626 lei cu TVA), a DJ 709 B (7.333.800,7 lei cu TVA), a DJ 709J (11.012.058,7 lei cu TVA), sau pentru lucrări de ranforsare a DJ 709 B (în valoare de 703.554 lei cu TVA).

SC ICIM SA a încheiat cu Consiliul Județean Arad și contracte privind prestarea de servicii de deszăpezire. Primul, în 3 noiembrie 2010, în valoare de 286.027,4 lei cu TVA, al doilea, în 11 martie 2011, în valoare de 127.665,1 lei cu TVA, și al treilea, în valoare de 413.681,1 lei cu TVA, atribuit în data de 12 octombrie 2011.

 

Fostul șef de județ și fondatorul companiei, trimiși în judecată

Relația dintre Consiliul Județean Arad și SC ICIM SA Arad este una mai mult decât specială. Nu doar prin prisma acestor contracte, ci mai ales prin legăturile dintre fostul președinte PDL al CJ Arad, Petru Nicolae Ioțcu, și fondatorul ICIM SA, Ioan-Teodor Faur. În vara anului 2016, Ioțcu, aflat la al doilea mandat în fruntea județului, a fost condamnat definitiv la patru ani de închisoare, de către Curtea de Apel Timișoara, într-un dosar de trafic de influență. Ulterior, în 28 septembrie 2017, Petru Nicolae Ioțcu a mai fost trimis în judecată de către Direcția Națională Anticorupție, într-un nou dosar privind infracțiuni de trafic de influență în formă continuată. În acest dosar este judecat și fondatorul ICIM SA Arad, Ioan-Teodor Faur, în calitate de reprezentant al unei companii, pentru cumpărare de influență în formă continuată. Alături de cei doi, a mai fost trimis în judecată un alt reprezentant al companiei, Adrian Ionescu-Marius.

Conform rechizitoriului, în perioada mai-iunie 2015, Petru Nicolae Ioțcu, în calitate de președinte al Consiliului Județean  Arad, printr-un intermediar, a pretins și primit de la cei doi oameni de afaceri suma totală de 35.000 lei (25.000 lei de la Faur Ioan-Teodor și 10.000 lei de la Adrian Ionescu-Marius), bani ce urmau a fi folosiți pentru realizarea unei campanii de imagine a președintelui C.J.
“Sumele respective au fost pretinse și primite de Petru Nicolae Ioțcu pentru a-și exercita influența asupra funcționarilor din subordine, în legătură cu derularea în bune condiții a contractelor încheiate de Consiliul Județean Arad cu societățile reprezentate de inculpații Faur Ioan-Teodor și Adrian Ionescu-Marius (recepția și plata la termen a lucrărilor executate, asigurarea în bugetul de venituri și cheltuieli al Consiliului Județean Arad a sumelor necesare plății lucrărilor contractate/executate, precum și facilitarea atribuirii altor contracte de achiziții publice)”, spun procurorii.

 

Afaceri grele cu statul, firma în insolvență

Nu doar Consiliul Județean Arad a făcut afaceri cu SC ICIM SA Arad. Pe locul al doilea în topul contractelor atribuite acestei companii se numără Primăria Municipiului Arad, condusă de către actualul liberal Gheorghe Falcă. Începând cu 22 ianuarie 2010 și până în 24 februarie 2012, municipalitatea a atribuit companiei controlate de Cristian Burci zece contracte, în valoare de 18.117.242,8 lei cu TVA inclus (4,53 milioane de euro).

În principal, contractele vizează întreținerea și reparația unor străzi din Municipiul Arad (nouă contracte). Al zecelea contract, încheiat în 20 mai 2010, viza amenajarea accesului în incinta Ștrandului Neptun, pentru care Consiliul Judeţean Arad a arvunit SC ICIM SA cu 1,5 milioane de lei cu tot cu TVA.

Alți contractori ai firmei arădene sunt Aeroportul Internațional “Traian Vuia” din Timișoara, care a încheiat, în data de 9 septembrie 2008, cu SC ICIM SA, un contract în valoare de aproape 800.000 de euro, pentru execuția de lucrări de amenajare a unei căi rapide de rulare și extinderea platformei de staționare a aeronavelor pe direcția Est.

Alte trei contracte, în valoare de 9,2 milioane de lei cu TVA, au fost atribuite, în intervalul 12 februarie 2009 – 18 mai 2011, de către Compania Națională de Căi Ferate “CFR” SA, pentru reparații la linia de cale ferată Orșova-Jimbolia, pentru furnizarea de piatră spartă pentru calea ferată și pentru realizarea de sudură la calea ferată.

Nu în cele din urmă, Consiliul Județean Mehedinți a încheiat, la data de 19 septembrie 2013, prin negociere directă, cu SC ICIM SA Arad, un contract în valoare de 3.471.727,7 lei cu TVA, pentru realizarea Complexului Muzeul al Regiunii Porţile de Fier.

 

Licența de exploatare, acordată companiei arădene, printr-o Hotărâre de Guvern emisă sub semnătura actualului guvernator BNR, Mugur Isărescu. Pe document, apare și semnătura lui Radu Berceanu.

 

65.772.618,9 lei este valoarea, cu TVA, a contractelor pe care, din 2008 până în 2013, SC ICIM SA Arad le-a derulat cu statul, prin Consiliul Județean Arad, Primăria Arad, Consiliul Județean Mehedinți, CFR SA și Aeroportul din Timișoara.

Citeşte mai multe despre:   Cristian Burci

 

Ştiri din .roPUBLICITATE
 

Mai multe titluri din categorie

“Anticorupția” riscă să rămână fără martorii acoperiți. Înalta Curte a sesizat din oficiu CCR în legătură cu aceste practici

“Anticorupția” riscă să rămână fără martorii acoperiți. Înalta Curte a sesizat din oficiu CCR în legătură cu aceste practici
Galerie Foto DNA este pe cale să-și ia “daună totală”, după ce, la sfârșitul săptămânii trecute, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis, din oficiu, să sesizeze Curtea Constituțională cu privire la trei...

DNA face, pe şest, acte de urmărire penală în dosarul EADS

DNA face, pe şest, acte de urmărire penală în dosarul EADS
Galerie Foto Direcţia Naţională Anticorupţie pregăteşte, în subterane, o nouă lovitură de imagine menită, probabil, să estompeze efectul scandalurilor fără precedent în centrul cărora se află şefa instituţiei....

Ce miniştri ai Transporturilor aveau dosare la DNA în perioada şpăgilor vizate în dosarul lui Vlădescu

Ce miniştri ai Transporturilor aveau dosare la DNA în perioada şpăgilor vizate în dosarul lui Vlădescu
DNA a ieşit la atac, după decizia lui Klaus Iohannis de a nu o revoca din funcţie pe Laura Kovesi, cu un dosar de corupţie ce priveşte fapte petrecute începând cu 13 ani în urmă. Acţiunea procurorilor vizează...

Igor Bergler: Jumătate din populaţia României este analfabetă

Igor Bergler: Jumătate din populaţia României este analfabetă
Igor Bergler este cel mai vândut autor român de după Revoluţie. Prima sa carte, „Bibila pierdută”, a depăşit 130.000 de exemplare, iar noua sa carte, Testamentul lui Abraham, ar putea doborî acest record. Aut...

Țara pârtiilor de schi pe care nu poţi schia

Țara pârtiilor de schi pe care nu poţi schia
Galerie Foto O pârtie pentru care s-au cheltuit din bani publici 4 milioane de euro a stat mai mult închisă anul acesta pentru că nu a nins. Deși pe fondul încălzirii globale la nivel mondial pârtiile construite sub 1000 de...

Avizele CSM, folosite de Cotroceni în funcţie de “oportunitatea politică”

Avizele CSM, folosite de Cotroceni în funcţie de “oportunitatea politică”
Galerie Foto Klaus Iohannis susţine, în motivarea deciziei de a nu da curs propunerii formulate de ministrul Justiţiei, de revocare din funcţia de şef al DNA a Laurei Codruţa Kovesi, că a ţinut cont de avizul negativ dat de S...

1,2 milioane de lei, consultanţa pentru exproprierile de pe traseul A3

1,2 milioane de lei, consultanţa pentru exproprierile de pe traseul A3
Peste 1.400 de imobile din Bucureşti şi judeţele Ilfov şi Prahova urmează să fie expropriate, în vederea finalizării unor lucrări de construcţie de drumuri aflate pe coridorul Autostrăzii...

Apendicita – criză reală sau falsă

Apendicita – criză reală sau falsă
Diagnosticul în apendicită şi operaţia nu sunt chiar o bagatelă. Apendicele migrează uneori şi e necesar timp pentru a-l găsi. Profesor doctor Mircea Beuran explică, pentru cititorii Jurnalul, care sunt...

Dosarul Libarom: Povestea documentelor sechestrate de 5 ani de DNA

Dosarul Libarom: Povestea documentelor sechestrate de 5 ani de DNA
Galerie Foto Direcţia Naţională Anticorupţie refuză să permită unei firme aflate în insolvenţă, şi pentru care o instanţă de judecată a decis să îşi recupereze creanţele, să intre în posesia documentelor necesare...

Magnatul Popoviciu, refugiat la Londra, amenințat de fosta soție cu executarea silită în România

Magnatul Popoviciu, refugiat la Londra, amenințat de fosta soție cu executarea silită în România
Galerie Foto Până în urmă cu doar câțiva ani, averile deținute de trei celebri magnați din România însumau peste trei miliarde de euro. Este vorba despre averile controlate de Dinu Patriciu, Dan Grigore Adamescu și Puiu...

Cum construiesc românii prosperitatea din Bulgaria

Cum construiesc românii prosperitatea din Bulgaria
Galerie Foto Cea mai mare stațiune de schi din sud-estul Europei a fost construită cu bani românești. Numai că nu e la noi, e la bulgari. Vecinii noștri au profitat de dezastrul național din turismul nostru şi i-au...

Augustin Lazăr a clasificat achizițiile de tehnică specială, contrar Legii informațiilor clasificate

Augustin Lazăr a clasificat achizițiile de tehnică specială, contrar Legii informațiilor clasificate
Galerie Foto Direcția Națională Anticorupție s-a “conformat” voluntar ordinului emis, la începtul acestui an, de către procurorul general al României, Augustin Lazăr, și a secretizat caietele de sarcini în cadrul...

După mesele grele de Paşte trebuie să se revină imediat la dieta obişnuită

După mesele grele de Paşte trebuie să se revină imediat la dieta obişnuită
Obiceiul fermecător al românilor de a întinde o masă cu bunătăţi în toate ocaziile are pe podium ospăţul de Paşte. Pe masă te invită carnea grasă, maionezele, torturile, cozonacul,...

VIDEO Povestea românului care a refuzat să se însoare cu fata lui Stalin

VIDEO Povestea românului care a refuzat să se însoare cu fata lui Stalin
Galerie Foto Şi-a făcut studiile la Moscova la începuturile anilor '50 la Universitatea Lomonosov, unde trăieşte o poveste de dragoste cu Svetlana, fata dictatorului Stalin. A fost prieten cu Mihail Gorbaciov şi un...

DNA achiziționează o nouă aparatură de filaj de peste 900.000 de euro

DNA achiziționează o nouă aparatură de filaj de peste 900.000 de euro
Galerie Foto Aflată în mijlocul unor scandaluri fără precedent, legate de modul în care instrumentează unele dosare penale, cum administrează probe și cum inventează martori, pe de o parte, de controversele vizavi de relați...
Serviciul de email marketing furnizat de