x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Noi elemente în dosarul răpirii jurnaliştilor. Munaf vrea să scape de condamnarea la 10 ani pentru complicitate la terorism

Noi elemente în dosarul răpirii jurnaliştilor. Munaf vrea să scape de condamnarea la 10 ani pentru complicitate la terorism

de Ion Alexandru    |    13 Oct 2015   •   14:21
Noi elemente în dosarul răpirii jurnaliştilor. Munaf vrea să scape de condamnarea la 10 ani pentru complicitate la terorism

Fostul partener de afaceri al lui Omar Hayssam, irakianul Mohammad Munaf, predat, în urmă cu două luni, autorităţilor române, a formulat o contestaţie în anulare împotriva sentinţei prin care, în anul 2008, a fost condamnat în lipsă la zece ani de închisoare pentru complicitate la terorism, în dosarul răpirii jurnaliştilor români în Irak.

Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au solicitat deja Ministerului Justiţiei să ceară autorităţilor de la Bagdad informaţii şi documente referitoare la perioada în care Munaf a fost lipsit de libertate pe teritoriul irakian, precum şi la condamnările penale suferite de acesta în statul respectiv. Mohammad Munaf a precizat, în cadrul unei intervenţii la Antena 3, că răpirea celor trei jurnalişti, din anul 2005, a fost o operaţiune orchestrată de doctorul Mohamad Yassin, apropiatul fostului preşedinte Traian Băsescu.

Predat, în luna august, autrorităţilor române, irakianul Mohammad Munaf încearcă să scape de condamnarea la zece ani de închisoare pe care a primit-o, în lipsă, printr-o hotărâre rămasă definitivă a Curţii de Apel Bucureşti, pronunţată în anul 2008, în urma căreia a fost găsit vinovat pentru complicitate la răpirea jurnaliştilor Ovidiu Ohanesian, Marie-Janne Ion şi Sorin Mişcoci, din anul 2005. Munaf a înaintat încă din data de 8 septembrie, tot la Curtea de Apel Bucureşti, o contestaţie în anulare.

Instanţa vrea să afle motivul pentru care Munaf a fost achitat în Irak


La data de 29 septembrie, judecătorii au luat în discuţie cererea lui Mohammad Munaf şi au decis emiterea unei adrese către Direcţia de Cooperare Internaţională în materie penală din cadrul Ministerului Justiţiei. Instanţa solicită înaintarea unei cereri către autorităţile irakiene, în vederea comunicării unui duplicat al hotărârilor pronunţate în cauză cu referire la Mohammad Munaf, inclusiv cu precizarea duratei în care acesta a fost privat de libertate atât în dosarul răpirii, cât şi în alte eventuale cauze penale cercetate sau judecate pe teritoriul statului irakian.

Solicitarea instanţei are drept scop lămurirea unei situaţii extrem de controversate. În anul 2006, Mohammad Munaf a fost condamnat, de către Tribunalul Penal Central din Bagdad, la moarte prin spâzurare, într-un dosar ce privea aceeaşi speţă a răpirii jurnaliştilor români. Doi ani mai târziu, sentinţa a fost anulată de catre Curtea de Casaţie din Irak, din cauza unor vicii de procedură. În anul 2011, însă, Mohammad Munaf a fost achitat definitiv de justiţia de la Bagdad, fiind exonerat de vinovăţie în dosarul ce privea exact faptele pentru care, în România, a primit o condamare de zece ani de închisoare.

Instanţa respinsese expulzarea lui în Irak, după ispăşirea pedepsei


Mohammad Munaf a primit mai multe condamnări în dosarul privind răpirea jurnaliştilor în Irak, urmând, în cele din urmă, să ispăşească o pedeapsă de zece ani închisoare, la care se adaugă interzicerea unor drepturi pe o perioadă de cinci ani de la executarea pedepsei. Mai mult, irakianul a mai fost condamnat la plata a câte două milioane de euro, cu titlu de daune morale, către fiecare jurnalist în parte.

Curtea de Apel Bucureşti primise, din partea autorităţilor irakiene, o solicitare de expulzare a lui Munaf la Bagdad, după terminarea sentinţei din România, pentru a fi pusă în executare sentinşa pronunţată de instanţele irakiene, fapt ce a fost respins, pe motiv de respectare a dreşturilor omului, prevăzute în tratatele internaţionale la care România este parte. Însă, odată survenită achitarea definitivă a lui Munaf în Irak, cererea a rămas, pe de o parte, fără obiect şi. pe de altă parte reprezintă motive de rejudecare a procesului din România.

13 milioane de euro estwe răscumpărarea pe care ar fi plătit-o statul român. Suma nu a fost confirmată niciodată, însă potrivit unor surse, la răpitori ar fi ajuns doar 8 milioane de euro

Yassin a fost omul de legătură dintre preşedintele Băsescu şi Omar Hayssam. Cel puţin aşa susţine aceasta într-un interviu acordat Antena 3. Mohammad Munaf, declară că, de fapt, Traian Băsescu ar fi fost creierul întregii operaţiuni, prin intermediul medicului Mohamad Yassin.

Munaf susţine că organizatorul răpirii a fost Mohammad Yassin

Într-un interviu acordat, în primăvară, postului de televiziune Antena 3, Mohammad Munaf a declarant că, din informaţiile pe care le deţine, doctorul Mohamad Yassin a fost organizatorul răpirii din 2005, precizând că deţine mai multe dovezi în acest sens.

“Fraţii mei, cumnatul meu au făcut plângeri pe numele doctorului Yassin. Au fost înregistrate la Ministerul Justiţiei, la Ministerul de Externe din Irak, dar s-a oprit în România. N-au vrut să legalizeze aceste hârtii. Orice hârtie care trebuie să ajungă în România trebuie legalizată de Ambasada României de la Bagdad. Şi nu au vrut să facă acest lucru”, a decarat Mohammad Munaf.

Mohammad Yassin este chiar omul trimis de Traian Băsescu să monitorizeze, din partea Administraţiei Prezidenţiale, situaţia din Irak şi să-i recupereze pe jurnaliştii răpiţi. De altfel, Munaf îl acuză chiar pe Băsescu de faptul că ar fi cel care a orchestrat, din umbră, întreaga operaţiune. Anul acesta, Mohamad Yassin a fost arestat într-un dosar instrumentat de DNA pentru că i-a promis lui Omar Hayssam, condamnat la 20 de ani de închisoare în aceeaşi cauză, că îl va scoate din puşcărie dacă plăteşte o “taxă” de două milioane de euro.

Băsescu, la un pas de a fi cercetat penal în acest dosar


Iată, aşadar, un motiv în plus care să-i dea lui Traian Băsescu emoţii cu privire la această afacere. Posibila redeschidere a dosarului Munaf şi arestarea lui Yassin sunt urmate de cererea formulată la Judecătoria Sectorului 5 de către procurorul general al României, Tiberiu Niţu, referitoare la confirmarea redeschiderii urmăririi penale împotriva lui Băsescu pentru implicarea în dosarul răpirii.

Mai exact, este vorba despre o plângere, soluţionată, iniţial, cu NUP, formulată de Corneliu Vadim Tudor, care l-a acuzat pe Traian Băsescu de faptul că, împreună cu Vasile Blaga, şi-a însuşit o parte din banii pentru răscumpărarea jurnaliştilor din mâinile răpitorilor. Judecătoria Sectorului 5 a amânat luarea unei decizii în acest sens pentru data de 21 octombrie.

×
Subiecte în articol: irak rapire jurnalişti