O companie bucureşteană a fost desemnată, de către Primăria Municipiului Târgu Mureş, să execute lucrări de trasare a marcajelor rutiere în oraş, dar să asigure şi mentenanţa acestor lucrări. Firma, SC Teo Trans Consulting SRL, este controlată de către fratele şi mama fostului director de achiziţii din Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România, Theodor Răzvan Emil Teodorescu. Acesta din urmă a fost acuzat de ANI că, în 2013, a favorizat societatea familiei sale să câştige un contract chiar cu CNADNR, motiv pentru care a fost anchetat de către inspectorii de integritate pentru conflict de interese în materie penală şi dat pe mâna DNA pentru infracţiuni assimilate infracţiunilor de corupţie. De altfel, fratele fostului director de la Drumuri a preluat, tot în 2013, pachetul majoritar de acţiuni al societăţii Plastidrum, partener în companie, cu 10 la sută, fiind aceeaşi CNADNR.
Primăria Municipiului Târgu Mureş a contractat, recent, lucrări de semnalizare rutieră orizontală şi verticală, precum şi servicii de mentenanţă pentru semafoarele instalate în localitate. Afacerea a fost proiectată încă de la jumătatea lunii aprilie a anului curent, autoritatea contractantă alegând, pentru atribuirea contractului, organizarea unei selecţii de oferte, prin procedură simplificată.
Interesant este, potrivit anunţului de atribuire simplificat, publicat pe SEAP (Sistemul Electronic al Achiziţiilor Publice), faptul că valoarea maximă pe care autoritatea contractantă a estimat-o ca fiind necesară pentru finanţarea acestui proiect să fie şi valoarea finală a contractului încheiat. La selecţia de oferte s-au înscris trei companii de profil, în cele din urmă Primăria Municipiului Târgu Mureş desemnând drept câştigătoare oferta înaintată de către societatea SC Teo Trans Consulting SRL, cu sediul în Bucureşti, care şi-a adjudecat contractul pentru suma de 3.896.089.5 lei cu TVA inclus, adică 865.797,7 euro.
Înfiinţată de tată şi frate, firma este deţinută, în prezent, de frate şi mamă
Societatea care va presta aceste servicii pentru Primăria Municipiului Târgu Mureş este patronată de către fratele şi mama unui fost director de achiziţii în cadrul fostei Companii Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR), pe nume Theodor Răzvan Emil Teodorescu, găsit, la începutul anului 2015, de către Agenţia Naţională de Integritate, în stare de incompatibilitae şi în conflict de interese ce intră sub incidenţa legii penale.
Astfel, potrivit datelor furnizate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), SC Teo Trans Consulting SRL Bucureşti a luat fiinţă în luna iulie a anului 2004, fiind fondată de către Adrian Mugurel Teodorescu, fratele fostului director de achiziţii din CNADNR, şi de către tatăl celor doi, Ioan Adrian Teodorescu. Inişial, compania avea ca obiect principal de activitate declarat la Registrul Comerţului “alte transporturi terestre şi transporturi rutiere de mărfuri”. În martie 2011, cei doi Teodorescu, tată şi fiu, decid majorarea capitalului social al SC Teo Trans Consulting SRL, cu suma de 100 de lei, ca aport la capitalul social făcut de mama fostului director de achiziţii din CNADNR, Valentina Teodorescu. În urma acestei mişcări, structura acţionariatului companiei arăta, la momentul respectiv, în felul următor: Adrian Mugurel Teodorescu deţinea 33,34% din părţile sociale, în timp ce părinţii săi controlau, fiecare, câte 33,33 la sută din acţiuni.
O lună mai târziu, în data de 7 aprilie 2011, Ioan Adrian Teodorescu decide să-şi cesioneze toate părţile sociale deţinute la SC Teo Trans Consulting SRL către fiul său, Adrian Mugurel. Acesta din urmă preia şi o bună parte din acţiunile pe care le deţinea mama sa, Valentina, astfel încât a ajuns să controleze 96,67 la sută din capitalul social. Sub această structură a acţionariatului, în anul 2012, societatea îşi schimbă obiectul de activitate în lucrări de construcţii a drumurilor şi autostrăzilor. Iar în anul 2015, cei doi Teodorescu (fiul şi mama sa) decid să completeze acest obiect cu activităţi privind colectarea deşeurilor nepericuloase şi periculoase, lucrări de vopsitorie, zugrăveli şi montarea de geamuri, precum şi cu activităţi generale de curăţenie.
Pentru ce va primi firma aproape 4 milioane de lei de la primărie
Revenind la contractul încheiat, recent, cu Primăria Municipiului Târgu Mureş, aflăm, din caietul de sarcini care a stat la baza încheierii acordului-cadru, că SC Teo Trans Consulting SRL din Bucureşti va trebui să execute pentru respectiva administraţie publică locală lucrări de marcaje rutiere cu vopsea, să aplice benzi de marcaje şi să execute montarea unor bicomponente pe o suprafaţă anuală de 42.000 de metri pătraţi. O cerinţă expresă a autorităţii contractante, prevăzută în caietul de sarcini, este aceea ca durata marcajelor cu vopsea să fie de minimum 24 de luni, a celor termoplastice de minimum 36 de luni, iar fiecare tip de vopsea pentru marcaje rutiere să conţină un anumit tip de microbile sau bile mari din sticlă.
Municipalitatea solicită de la compania pe care a contractat-o execuţia a patru tipuri de marcaje rutiere. În primul rând, este vorba despre marcajele longitudinale, care să separe sensurile de circulaţie, să delimiteze benzile sau partea carosabilă. Al doilea tip de marcaje sunt cele transversale, pentru oprire, de cedare a trecerii şi de traversare pentru pietoni sau pentru biciclete. Alte marcaje, numite “diverse”, se referă la marcajele de ghidare, cele pentru spaţii interzise, pentru interzicerea staţionării, pentru curbe deosebit de periculoase, pentru locuri de parcare sau pentru staţiile de autobuze şi taximetre. Alte marcaje vor fi trasate prin săgeţi.
Un alt punct din caietul de sarcini se referă la montarea de butoni reflectorizanţi cu LED-uri, alimentaţi la reţeaua de iluminat public a oraşului. În ceea ce priveşte marcajele verticale, care fac obiectul aceluiaşi contract, acestea se referă la instalarea de indicatoare pe drum, plantarea de stâlpi, instalarea stâlpilor şi a catadioptriilor pe drum, instalarea şi întreţinerea barelor de protecţie, a parapeţilor metalici şi a stâlpişorilor din inox sau din plastic.
În Târgu Mureş, există 14 intersecţii semaforizate, 16 treceri pentru pietoni cu comandă la buton, 56 de balize luminoase pentru dirijarea traficului şi 15 locaţii cu butoni cu LED-uri pentru semnalizarea trecerilor de pietoni. Toate acestea necesită mentenanţă.
Licitaţia anulată şi ancheta Agenţiei Naţionale de Integritate
SC Teo Trans Consulting SRL este o companie patronată de Adrian Mugurel Teodorescu şi de către Valentina Teodorescu. Aceştia sunt fratele, respectiv mama fostului director pe probleme de achiziţii din cadrul fostei Companii Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România, Theodor Răzvan Emil Teodorescu. Acesta din urmă a fost avocat stagiar în Baroul Bucureşti şi a făcut parte inclusiv din Consiliul de Administraţiei al Regiei Autonome de Transport Bucureşti (RATB).
În 2013, conducerea CNADNR a decis să rezilieze un contract în valoare de peste 7,5 milioane de euro, atribuit unei asocieri formate din companiile SC Aduna Servimob SRL şi SC Teo Trans Consulting SRL, după ce mai multe firme care au participat la licitaţia aferentă atribuirii acestui contract au acuzat existenţa unui conflict de interese. Asta, deoarece patronii SC Teo Trans SRL erau fratele şi mama directorului de achiziţii.
Lucrurile s-au tranşat definitiv la începutul anului 2015, când Agenţia Naţională de Integritate a constatat încălcarea regimului juridic al conflictului de interese în materie penală, precum şi săvârşirea unei infracţiuni asimilate infracţiunilor de corupţie, de către acelaşi Theodor Răzvan Emil Teodorescu, fost director al Direcţiei Achiziţii Finanţare de la Buget din cadrul CNADNR, Faptele constatate au fost săvârşite în perioada aprilie-octombrie 2013.
Concret, inspectorii de integritate au constatat că, în exercitarea funcţiei de conducere, Theodor Răzvan Emil Teodorescu a semnat o serie de documente privind încheierea unui acord-cadru, având ca obiect executarea unor lucrări de marcaje rutiere la reţeaua de autostrăzi şi drumuri din administrarea CNADNR. Primul lot, având ca beneficiar Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Bucureşti, a fost încheiat cu asocierea formată din Aduna Servimob SRL cu SC Teo Trans Consulting SRL, în condiţiile în care fratele directorului CNADNR deţine funcţia de administrator şi de asociat la această din urmă companie, susţineau inspectorii de integritate.
În aceste condiţii, ANI a stabilitA că Theodor Răzvan Emil Teodorescu a încălcat dispoziţiile art. 301 din Codul Penal al României, potrivit cărora „fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică”. Mai mult, Teodorescu este acuzat că a folosit în scop personal informaţiile deţinute în virtutea prerogativelor funcţiei, rezultând, astfel, şi indicii privind săvârşirea infracţiunii asimilate infracţiunilor de corupţie, prevăzute de art. 12, lit. b) din Legea nr. 78/2000, potrivit cărora „sunt pedepsite cu închisoarea de la 1 la 5 ani următoarele fapte, dacă sunt săvârşite în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite: folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii”.
Drept urmare, în luna ianuarie a anului 2015, ANI a sesizat Direcţia Naţională Anticorupţie. Lucrarea a murit la această instituţie.
Cum a preluat fratele lui Teodorescu o firmă din care făcea parte şi Compania de Drumuri
O altă problemă semnalată de contracandidaţii asocierii dintre Aduna Servimob şi Teo Trans Consulting SRL, care au câştigat contractul CNADR în 2013, reziliat ulterior, era aceea că prima societate a fost, în mai multe rânduri, subcontractor al unor lucrări publice derulate de cea de-a doua.
Culmea, în anul 2013, Grupul suedez Geveko a anunţat că a cedat persoanei fizice Adrian Mugurel Teodorescu, acţionarul majoritar de la Teo Trans Consulting SRL, fratele lui Teodor Răzvan Emil Teodorescu – director de achiziţii în CNADNR -, participaţia de 90% deţinută la firma de marcaje rutiere Plastidrum. Mai mult, la Plastidrum, asociat minoritar, cu 10 procente, era chiar Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România. Plastidrum a încheiat în 2006 mai multe contracte, în valoare totală de 87 de milioane de euro, pentru întreţinerea marcajelor rutiere pe drumurile naţionale, acordurile având o durată de cinci ani. La sfârşitul anului 2012, Consiliul Concurenţei a amendat Plastidrum SRL cu 1,56 milioane de lei, iar CNADNR cu 3 milioane de lei, pentru trucarea unei licitaţii.
De altfel, Plastidrum a derulat, începând cu anul 2008, contracte şi cu autorităţi publice locale. Spre exemplu, în 28 iulie 2008, Primăria Baia Mae a atribuit acestei companii un contract de 880.000 de lei fără TVA, pentru execuţia de marcaje rutiere şi mentenanţă. În 3 septembrie 2009, Plastidrum a primit de la Primăria Cluj-Napoca un contract de 2.274.455 de lei fără TVA, pentru acelaşi tip de lucrări, iar la 13 septembrie 2011, firma a mai pus mâna pe un contract similar, în valoare de 897.131,57 lei fără TVA, de la Consiliul Judeţean Mureş. Cu fratele fostului director de achiziţii din CNADNR ca acţionar majoritar, Plastidrum a încheiat, anul acesta, cu Direcţia Administrarea Străzilor şi Iluminatului Public Slatina, un contract de 120.357.75 lei fără TVA, pentru lucrări de reparaţii carosabil, trotuare şi execuţia de marcaje rutiere.
3.896.089,5 lei cu tot cu TVA este suma pe care SC Teo Trans Consulting SRL o va primi de la Primăria Târgu Mureş, pentru a trasa marcaje rutiere în oraş. Aceasta este, de altfel, şi valoarea maximă pe care a anunţat autoritatea contractantă că este dispusă să o cheltuie.
Numele companiei care a câştigat contractul este legat de o afacere cu iz penal, anchetată de ANI, în 2015, cu privire la atribuirea unui contract de către CNADNR. Directorul de achiziţii, fratele acţionarului majoritar al Teo Trans Consulting, a fost deferit DNA. De atunci, nu s-a mai auzit nimic despre această speţă.