Drepturi litigioase cumpărate la pont, transformarea firmei în grup infracţional, coruperea funcţionarilor publici, supraevaluarea proprietăţii, încasarea despăgubirilor frauduloase, mită la vârful ANRP, ascunderea profitului ilicit iată reţeta după care a funcţionat mecanismul prin care Horia Şchiopu Simu a devenit ,,Regele despăgubirilor ”, iar Crinuţa Dumitrean, ,,Regina şpăgilor”.
Dosarele DNA de la ANRP se întind ca mărgelele pe sârmă. Cel cu numele generic ,,ANRP 5 ” deschide urmărirea penală pentru personaje deja binecunoscute în seria retrocedărilor frauduloase. Simu Horia, socotit un rege al acestor operaţiuni după numărul şi mai ales amploarea despăgubi-rilor primite, şi Dumitrean Crinuţa Nicoleta, devenită o regină a şpăgilor primite. De această dată, ţinta mafiei imobiliare a fost un teren cu mare potenţial speculativ din Constanţa.
Criză doar pentru fraieri
În 22 octombrie 2009, Horia Şchiopu Simu cumpără prin inter-mediar, cu 700.000 euro, drepturile litigioase pe un teren de 25 hectare în Municipiul Constanţa. La prima vedere o afacere proastă, în prag de criză, să îngropi banii într-un teren cu destinaţie agricolă din care abia se zăreau blocurile din cartierele Brătianu şi Adalchioi. Ruleta poli-ticii juca şi soarta preşedinţiei, de rămânerea lui Băsescu la Cotro-ceni erau legate interese enorme, inclusiv maşina de stors bani prin instituţia retrocedărilor. Terenul lui Şchiopu devine aur în plină perioadă de recesiune şi aust-eritate, printr-o înlănţuire de manevre la care participă angajați ai societăţilor sale şi funcţionari cu posturi de conducere ai autorită-ţilor.
Profit de 1.100 la sută
Comisia de la ANRP devenise o unealtă poli-tică. Oamenii de încredere ai regimului Băsescu-Udrea-Boc dădeau pe bandă rulantă despă-gubiri clientelei selecţionate pe bază de şpagă. Crinuţa lui Oltean aprobă în 22 mai 2011, cu ochii închişi, pentru dosarul de la Constanţa o despăgubire de 8,750 milioane euro. Profitul lui Simu Horia din afacere este de 11 ori suma investită. Chel-tuielile au fost minime, pentru şpăgi fiind alocată suma de 405.000 euro. DNA susţine că pentru ajutorul acordat în peri-oada decembrie 2010-februarie 2011, suspecta Dumitrean Crinuţa a acceptat promisiunea şi a pretins, primind de la Simu Horia prin intermediari, în peri-oada iulie-august 2011, suma de 400.000 euro. Evaluatorul Dima Alin Horaţiu, care ar fi aburit cifrele raportului, a primit un mărunţiş de 5.000 de euro. Pentru ,,extragerea” banilor din despăgubirea primită de la ANRP, Horia Simu şi-a folosit cunoştinţele de bancher şi jongler financiar. 5.066.300 de euro au fost ,,distilaţi” prin încheierea cu diverse firme din caracatiţa controlată de Simu a nouă contracte de împrumut nereale. Sistemul mafiei imobiliare a făcut din Simu campionul despăgubirilor dacă sunt contabilizate şi alte dosare de drepturi litigioase din care a încasat 128 milioane de euro.
Crinuţa Dumitrean, impusă de PDL şefă la ANRP, a transferat către mafia imobiliară sume imense prin despăgubiri frauduloase. DNA o acuză că a lut mită de peste 2 milioane dolari pentru dosare măsluite prin supraevaluare. Horia Şchiopu Simu este socotit regele retrocedărilor frauduloase, primind de la ANRP aproape 130 milioane de euro. Ambii sunt principalii acuzaţi în mai multe dosare penale.
,,800.000 de euro i-am dat doamnei Crinuţa Dumitrean, printr-un şofer, într-o mapă albas-tră. Pentru a doua intervenţie i-am dat doamnei Crinuţa Dumitrean 1milion de euro, în acelaşi mod (şofer, mapă albastră)”. Declaraţie dată de Dorin Cocoş în Dosarul retrocedărilor către Gheorghe Stelian.