x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Sute de elevi ar putea să nu mai aibă unde să înveţe întrucât clădirea şcolii este revendicată în instanţă

Sute de elevi ar putea să nu mai aibă unde să înveţe întrucât clădirea şcolii este revendicată în instanţă

de Cristinel C. Popa    |    16 Apr 2015   •   18:06
Sute de elevi ar putea să nu mai aibă unde să înveţe întrucât clădirea şcolii este revendicată în instanţă

Şcoala fără şcoală…Cum e firesc, asemenea unei familii, şcolarii se învaţă şi ei cu clădirea în care îşi desfăşoară activitatea. Aşa cum copiii vor îndrăgi toată viaţa curtea şi cerdacul casei părinteşti, aşa şi elevii, îşi vor aduce aminte întotdeauna cu drag de multe. De holul pe unde s-au furişat la primul chiul, de pragul clasei unde au primit prima ţigară, ca să nu mai spunem de amfiteatre, laboratoare, sala de sport şi multe altele, se subînţelege. Într-o şcoală ce funcţionează în acelaşi loc de ani şi ani se fac utilări, se investesc bani, aşa cum e firesc. Aşa încât şcolarii să se bucure că învaţă în ea. Ei bine, la o astfel de şcoală, elevii se vor putea trezi dintr-odată în stradă, pentru că imobilul este revendicat în instanţă. Nu vor avea spre ce şcoală să se mai îndrepte! Este vorba despre Liceul Tehnologic “V. Madgearu” din Iaşi, o unitate de învăţământ renumită a oraşului. Aşa încât, aproape 1.000 de elevi din Iaşi sunt în situaţia în care nu vor mai putea avea unde învăţa. Pe rolul Tribunalului Iaşi există un proces prin care un celebru avocat cere în numele persoanei pe nume Anisia Fischer, urmaşa lui Ianchi Fischer (mare latifundiar şi proprietar de clădiri), Casa Mavrocordat din Iaşi, locaţia unde există astăzi laboratoarele Liceului Tehnologic Economic “Virgil Magdearu”. Cei din conducerea unităţii şcolare spun că, în ultimii ani, s-au investit sume importante provenite din fonduri europene pentru consolidarea şi modernizarea localului. Ei se tem că în viitorul apropiat ar putea rămâne fără acesta. Şi asta în situaţia în care şi aşa există un deficit mare de spaţiu la şcoală. Liceul este unul dintre cele mai căutate din Iaşi, concurenţa la admitere fiind aproape în fiecare an de trei-patru candidaţi pe un loc. Cu toate acestea, anul acesta, din lipsă de spaţiu, nu s-a alcătuit decât o singură clasă de a IX-a. “Noi ne-am făcut speranţe şi planuri mari în laboratoare şi în clase, nu prea avem loc. Copiii-s ai noştri, educaţia e ceva important pe lumea asta, pentru că, fără ea, nu putem evolua. Avem circa 800 de elevi în localul revendicat, şi nu numai noi, 800 ai noştri şi mai beneficiază şi cei de la Economic 3, e o aripă mai tânară a noastră, şi ei au o mulţime de clase acolo. Iar acum, mergând pe şcoli profesionale, pe meserii, noi avem bucătari, de comerţ, care vor face mai multă practică decât făceau clasele de liceu. Anul acesta am avut trei pe un loc, dar am făcut o singură clasă că nu ne încăpeau în spaţiu, dar la anul preconizam mai multe”, a spus Mariana Pintrijăl, directorul adjunct al unităţii de învăţământ.

Speranţa e în Primăria Iaşi

Aflată în această situaţie, conducerea şcolii îşi îndreaptă atenţia către Primărie, care este proprietarul imobilului. Însă profesorii au slabe speranţe de a ajunge la un final fericit deoarece potrivit statisticilor juriştii Primăriei pierd mai bine de 80 la sută dintre procesele pe care le au: ”Primăria bănuiesc c-o să ne apere, că suntem ai lor. Ei când au fost să analizeze situaţia, practic Primăria e dată în judecată, era vorba de o analiză a ceea ce s-a construit acolo, că-i de acum 100 şi ceva de ani construită clădirea, s-au investit o mulţime de bani, inclusiv pe fonduri europene, noi acolo am beneficiat de bani europeni prin 2007 şi s-a investit mult”, a mai spus directorul adj. Mariana Pintrijăl. Din păcate, în dosarul cu pricina, aflat pe rolul instanţei, Primăria nu a depus un act original esenţial pentru un deznodământ favorabil şcolii în urma procesului. Potrivit actului omis, emis de municipalitate în 2001, Anisia Fischer a mai solicitat şi atunci retrocedarea în natură a imobilului dar cererea i-a fost respinsă întrucât nu făcea dovada că ar fi proprietara de drept. Dacă Primăria Iaşi nu prea se sinchiseşte că elevii ar putea fi privaţi de spaţii în cazul în care cei ce revendică spaţiul vor câştiga, în schimb cei de la Directia de Cultură sunt hotărâţi să lupte, chiar dacă nu prea au cu ce. “Noi am semnalat faptul că Casa Mavrocordat, ce aparţine acum Liceului Madgearu, care e într-o stare bună şi în care funcţionează o unitate de învăţământ e în pericol de a fi retrocedată, şi aici părerea noastră este că statul ar trebui să intervină pentru că pierdem imobil după imobil ca acesta”, a spus Virgil Băbâi, directorul Direcţiei de Cultură Iaşi. Cum se întâmplă de obicei, statul nu prea e dispus să investească în astfel de imobile. Mai mult decât atât, deja au apărut clienţi pentru imobil, iar la Iaşi Mafia imobiliară este mai presus de orice, de  lege, de Primărie, de stat.

×