x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Ultimul „tun” sociologic dat de vicepremierul Vasile Dîncu, înainte de a vinde IRES

Ultimul „tun” sociologic dat de vicepremierul Vasile Dîncu, înainte de a vinde IRES

de Ion Alexandru    |    20 Iun 2016   •   09:58
Ultimul „tun” sociologic dat de vicepremierul Vasile Dîncu, înainte de a vinde IRES
Sursa foto: Sorin LUPSA

Institutul Român Pentru Evaluare şi Strategie (IRES) SRL, casa de sondare a opiniei publice fondată de actualul vicepremier şi ministru al Dezvoltării, Vasile Dîncu, a primit, cu patru zile înainte de Crăciunul de anul trecut, un contract din partea Companiei Naţionale „Poşta Română”, în valoare de 321.500 de lei. Afacerea cu societatea de stat a firmei în cauză a fost parafată înr-o perioadă în care Dîncu susţinea că nu mai deţinea IRES. În fapt, abia la sfârşitul lunii martie a anului curent au fost semnate actele de cesiune a acţiunilor pe care demnitarul le-a vândut cu 975.000 de euro către un apropiat al său şi către un potent om de afaceri din Cluj-Napoca. De altfel, institutul de sondare patronat de vicepremierul României a mai derulat contracte interesante cu compania ENEL, dar şi cu Fundaţia Soros. Informaţiile au fost dezvăluite vineri seară, de Oana Zamfir, în cadrul emisiunii „Exces de Putere”.

„Jurnalul Naţional” prezintă ultima afacere pe care Vasile Dîncu a făcut-o în calitate de asociat unic al casei de sondare a opiniei publice, chiar în momentul în care se pregătea să o vândă unor apropiaţi din Cluj.

Monitorizarea circuitului poştal pentru un an

La nicio lună de zile de la preluarea celei de-a doua funcţii ca importanță în Guvernul tehnocrat, vicepremierul Vasile Dîncu a primit un contract gras cu statul pentru o operaţiune de monitorizare finanţată de Compania Naţională „Poşta Română”, instituţie aflată în subordinea Ministerului Comu-nicaţiilor, unde ministru este un alt apropiat al grupului de la Cluj, Raul Bostan. Astfel, în 21 decembrie 2015, CN Poşta Română SA a organizat o licitaţie deschisă pentru achiziţia unor „servicii de monitorizare a timpului de circulaţie a corespondenţei interne”, servicii pe care le-a contractat începând din 1 ianuarie, până în 21 decembrie 2016. Concret, autoritatea contractantă avea nevoie acută de un serviciu prin care să

fie efectuate măsurătorile necesare evaluării obiectivelor de calitate prioritare, respectiv a calităţii serviciilor poştale, a monitorizării timpului de circulaţie de la intrarea în sistemul de colectare, până la destinaţia finală pentru trimiterea poştală individuală din serviciul prioritar. Pentru această nevoie, Poşta a pus la

bătaie nu mai puţin de 467.301 lei fără TVA. La licitaţia deschisă, organizată cu acest scop, s-au înscris trei ofertanţi, însă preţul cel mai scăzut a fost oferit de Institutul Român pentru Evaluare Sociologică (IRES) SRL, deţinut, la momentul parafării contractului, de către Vasile Dîncu, în calitate de asociat unic. Valoarea contractului se ridică la 321.500 de lei fără TVA, adică 73.000 de euro.

 

Apropiatul lui Dîncu, unul dintre cumpărători

Vasile Dîncu a menţionat, în declaraţia de avere pe care a întocmit-o, în data de 17 decembrie 2015, şi pe care a publicat-o pe site-ul Guvernului, că a cesionat, încă din 9 noiembrie 2015, toate părţile sociale pe care le deţinea la SC Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES) SRL, primind, în schimbul acţiunilor, suma de 975.000 de euro. În realitate, aşa cum vom arăta în conti nuare, firma a ajuns în posesia cumpărătorilor abia la sfârşitul lunii martie 2016, la mai bine de patru luni de la încheierea contractului cu Poşta Română. Unul dintre cei doi investitori cărora vicepremierul tehnocrat Vasile Dîncu le-a vândut Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie nu este nimeni altcineva decât mâna dreaptă a acestuia, fost administrator al casei de sondare, la momentul înfiinţării acesteia. Potentul om de afaceri clujean Iacob Ovidiu Turcu, proprietar al dealerilor auto pe zona Transilvaniei (OTC Group, Aauto Equip, Ro Trucks, Mondial Leasing, TI Suerom Auto, Dacia Service Cluj Feleac şi Suerom Import Export), este unul dintre cei doi investitori care au decis să cumpere de la Vasile Dîncu tot pachetul de acţiuni al IRES. Al doilea cumpărător se numeşte Cornel Ioan Hirian şi este un vechi colaborator al lui Vasile Dîncu.

Cesiunea s-a finalizat în 2016

IRES s-a înfiinţat la Cluj-Napoca, în 13 ocombrie 2009, chiar în precampania electorală pentru alegerile prezi-denţiale. Firma avea un capital social de 200 de lei, împărţit în 20 de părţi sociale, deţinute astfel: Vasile Dîncu – 85% şi Elena Mădălina Chirilă (fostă Grigore) – 15%. Încă de la înfiinţarea institutului, adminis-trator a fost desemnat Cornel Ioan Hirian. În data de 6 iulie 2015, Elena Mădălina Chirilă decide să-i cesioneze lui Vasile Dîncu toate cele 15 procente pe care femeia le deţinea la IRES. Potrivit hotărârii de cesiune, publicată în Monitorul Oficial al României, Dîncu a primit, astfel, cele trei părţi sociale, pentru care a plătit „fabuloasa” sumă de 30 de lei. “Elena Chirilă va ceda lui Vasile Dîncu, prin contract de cesiune semnat la o dată ulterioară celei la care se adoptă prezenta, cele trei părţi sociale, în valoare de 10 lei fiecare, pe care le deţine la SC Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES) SRL, în schimbul primirii contravalorii acestora, în sumă de 30 de lei, sumă care va fi achitată la data semnării contractului de cesiune”. În acest sens, Vasile Dîncu devenea, în vara anului trecut, asociatul unic al institutului de sondare IRES. Ei, bine, potrivit unei notificări la Regis-trul Comerţului, din data de 9 noiembrie 2015, în plin scandal legat de incidentul de la Colectiv şi după demisia Guvernului Ponta, Vasile Dîncu se autocon-voacă în cadrul unei AGA, prilej cu care decide să vândă toate părţile sociale ale IRES. Astfel, potrivit documen-telor oficiale, „Vasile Dîncu, asociat unic, cedează cele 20 de părţi sociale, a câte 10 lei fiecare, către Turcu Iacob Ovidiu şi Hirian Cornel Ioan, prin contract de cesiune semnat la o dată ulterioară celei la care se adoptă prezenta, la o valoare şi în condiţiile specificate în contractul de cesiune”.

A cumpărat cu 10 lei şi a vândut cu 21.450 lei

La momentul în care a devenit ministru, Vasile Dîncu preciza, în prima sa declaraţie de avere faptul că a acordat către IRES împrumuturi de 552.000 de lei. Tot din acest document, întocmit şi semnat în data de 17 decembrie 2015, Dîncu susţine că, la 9 noiem-brie 2015, a încasat de la Iacob Ovidiu Turcu şi de la Cornel Ioan Hirian suma de 975.000 de euro, prin contract de vânzare-cumpărare acţiuni la SC Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie. La o paritate de 4,4 lei pentru un euro, rezultă că Dîncu a vândut IRES la un pret de 21.450 de lei pentru fiecare din cele 20 de părţi sociale. Cu alte cuvinte, vicepremierul tehnocrat a făcut afacerea vieţii lui, având în vedere că a reuşit să vândă acţi-unile la o valoare de 2.145 de ori mai mare/bucată decât cea cu care o achiziţionase, patru luni mai devreme, de la fosta sa asociată, Elena Chirilă. Aşadar, din declaraţia de avere depusă pe 17 decembrie 2015, rezultă că IRES nu mai era în proprietatea lui Dîncu. Însă, din documentele publicate la Registrul Comerţului şi în Monitorul Oficial al României rezultă faptul că Vasile Dîncu a pierdut calitatea de asociat unic al IRES abia în data de 25 martie 2016. La patru luni şi patru zile de la încheierea contractului cu Poşta Română, Vasile Dîncu se autoconvoacă pentru ultima oară ca asociat unic al firmei, prilej cu care adoptă hotărârea conform căreia structura capitalului social al IRES se modifică, în sensul că, din totalul celor 20 de părţi sociale, a 10 lei/bucata, 19 trec în proprietatea lui Iacob Ovidiu Turcu, în timp ce o parte socială ajunge în posesia colabo-ratorului lui Dîncu, Cornel Ioan Hirian.

Vasile Dîncu a menţionat, în declaraţia din decembrie 2015 că a cesionat, încă din 9 noiembrie 2015, toate părţile sociale pe care le deţinea la IRES, primind, în schimbul acţiunilor, suma de 975.000 de euro. În realitate, firma a ajuns în posesia cumpărătorilor abia la sfârşitul lunii martie 2016, la mai bine de patru luni de la încheierea contractului cu Poşta Română.

Cum a făcut Dîncu profit, în timp ce IRES acumula datorii

Potrivit bilanţurilor contabile depuse de SC Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES) SRL, societatea a avut un profit net total de 3.281.720 de lei, din care partea lui Vasie Dîncu, deţinător, până la momentul cesiunii, a 85% din capitalul social, a fost de 2.789.462 de lei. În declaraţia de avere, Dîncu susţine că a încasat dividende, până la 31.12.2014, de 1.172.683 lei. Graficul profiturilor realizate în timp arată o evoluţie spectaculoasă în anii cu alegeri electorale. În 2010, IRES avea doar trei salariaţi şi a realizat un profit de 28.839 lei (la o cifră de afaceri de 1.899.643 lei, cu cheltuieli efec-tuate de 1.847.053 lei, dar şi cu datorii acumulate de 163.368 lei). În 2011, institutul crescuse numărul de salariaţi la opt şi a realizat un profit de 12.517 lei (la o cifră de afaceri de 2.324.727 lei, cu cheltuieli efectuate de 2.260.550 lei, dar cu datorii acumulate de 694.945 lei).
În 2012, an electoral, IRES ajunsese la 124 de salariaţi, realizând un profit de 380.494 lei (la o cifră de afaceri de 4.102.234 lei, cheltuieli efectuate de 3.514.779 lei, dar cu datorii acumulate care au ajuns la 870.007 lei). În 2013, numărul salariaţilor IRES s-a redus cu două treimi, ajungând la 48 de persoane, societatea realizând un profit de 246.024 lei (la o cifră de afaceri de 2.469.587 lei, cu cheltuieli efectuate de 2.171.256 lei, iar datoriile acumulate scăzuseră la 770.939 lei).
În 2014, cu două rânduri de alegeri – europarlamentare şi prezidenţiale, numărul salariaţilor IRES a crescut la 132 de persoane, firma lui Dîncu realizând un profit de 1.396.388 lei (la o cifră de afaceri de 4.030.840 lei, cu cheltuieli efectuate de 4.591.864 lei şi cu datorii acumulate care au ajuns la... 5.923.974 lei - de 7,3 ori mai mari decât în anul precedent).

Conform ultimului bilanţ, depus pentru anul 2015, IRES a scăzut numărul salariaţilor la 102, iar profitul companiei a fost de 1.217.358 lei (la o cifră de afaceri de 3.193.087 lei, cu cheltuieli de 4.325.677 lei, iar datoriile firmei au ajuns la 4.793.087 lei).

Vicepremierul tehnocrat a făcut, se pare, afacerea vieţii lui. Din documentele oficiale, reiese că Vasile Dîncu a reuşit să vândă acţiunile la o valoare de 2.145 de ori mai mare/ bucată decât cea cu care o achiziţionase, patru luni mai devreme, de la fosta sa asociată.

Contracte cu Soros şi cu ENEL

Potrivit datelor publicate pe SEAP, Institutul IRES a mai derulat încă cel puțin două contracte extrem de interesante, pe care le-a primit prin licitaţie sau prin negociere, cu publicarea unui anunţ de atribuire. La doi ani după înfiinţare, firma lui Vasile Dîncu a fost contractată de Fundaţia Soros, pentru furnizarea de servicii aferente realizării unei diagnoze privind economia socială în spaţiul rural. Cercetările sociolo-gice urmau să fie realizate în cadrul proiectului RURES (Spaţiul Rural şi Economia Socială în România). Contractul a fost atribuit prin negociere directă, la care au participat cinci case de sondare. Institutul lui Dîncu a fost declarat câştigător. Valoarea serviciilor s-a ridicat la 91.740 lei cu TVA (23.000 de euro). Un alt contract a fost încheiat de IRES, în 24 februarie 2014, cu ENEL ENERGIE, care a contractat, p r i n n e g o c i e r e directă, servicii de studii de piaţă atât pentru Enel Energie, cât şi pentru Enel Energie Muntenia. Cercetarea sociolo-gică a vizat “posibilitatea monitorizării satisfacţiei clienţilor în raport cu servi-ciile prestate, pentru a cunoaşte aştep-tările acestora”. IRES a fost selectat din cei şase ofertanţi care au participat la negociere, primind, în urma deliberă-rilor, un contract în valoare de 531.000 de lei fără TVA (120.000 de euro).

×