x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Carol al II-lea, despartit dupa moarte de Duduie

Carol al II-lea, despartit dupa moarte de Duduie

16 Feb 2004   •   00:00

Relatia fostului suveran al Romaniei nu a fost acceptata niciodata.

Elena Lupescu, iubirea vietii lui Carol al II-lea, avea sa fie inmormantata la 14 februarie 2003 la 450 de metri de acesta. Nedespartiti pe timpul vietii, in ciuda protestelor vehemente ale Casei Regale si nu numai, cei doi au fost ingropati la mare distanta unul de altul, chiar in ziua in care s-au cunoscut. EUGENIA MIHALCEA

Sicriul Elenei Lupescu a fost inmormantat la o distanta de 450 de metri fata de locul in care a fost reinhumat Carol al II-lea, la 14 februarie 2003, intr-un cimitir unde se afla mormintele monahilor. Fostul suveran se odihneste intr-un paraclis al corului manastirii, din cauza ca in biserica Manastirii Curtea de Arges nu a mai fost loc. Au fost despartiti dupa moarte, despartiti la aducerea in tara. Asta, pentru ca in Portugalia, sicriul Elenei Lupescu era asezat langa cel al fostului suveran.
Carol al II-lea a incetat din viata la 3 aprilie 1953. El a fost depus in Panteonul Regal de la Manastirea San Vincente, Salazar acordandu-i funeralii cu escorta militara. Cosciugul cu osemintele fostului rege al Rom aniei, ulterior, a fost mutat intr-o anexa a cimitirului, pe o masa, la picioarele careia a fost depus cosciugul cu osemintele Elenei Lupescu, devenita prin casatorie printesa a Romaniei, care a decedat la 7 iulie 1977.

Metresa evreica
Elena Lupescu s-a nascut la 2 septembrie 1899 la Iasi, ambii parinti fiind evrei. A fost data de parinti la studii la Pitar Mos, o scoala la moda in Bucuresti in acea vreme.
Avea trup plinut, dar cu forme placute, iar cand mergea isi misca provocator soldurile, dupa cum noteaza Paul D. Quinlan in cartea sa "Regele playboy". "Pielea alba ca laptele ii era pusa in valoare de ochii verzi si de parul roscat. Era tipul de femeie indrazneata, plina de incredere in sine, dominatoare. " Posmantir a aranjat cateva intalniri intamplatoare intre Carol si Elena, dar se pare ca pentru fostul suveran a fost dragoste la prima vedere. Au urmat intalnirile in casa comandantului-sef Tautu, un prieten apropiat al lui Carol si apoi intr-o casa pe Strada colonel Mihai Ghica, pe care i-a cumparat-o Carol iubitei.
Dar toata aceasta poveste nu a facut decat sa inroseasca paginile ziarelor vremii. Din 1925, cand Elena Wolf-Lupescu devine metresa regelui Carol al II-lea, jurnalistii o descriu in cele mai jignitoare cuvinte. Ei considerau ca toate deciziile politice dezastruoase ale regelui au fost inspirate de "Lupeasca", iar ministrii cer alungarea ei. Legatura cu Elena Lupescu, pe care o alinta Duduia, era insa mai puternica decat orice presiuni politice. "Aceasta femeie, mai degraba ispititoare decat frumoasa, l-a ingenuncheat pe viata" pe cel care a fost numit "regele playboy", nota C. Argetoianu.

Intalnirea de la cinema
Pe Elena Lupescu a cunoscut-o cu ocazia vizionarii unui film, "Nibelungii", difuzat de Fundatia Culturala Regala Principele Carol. Acolo, la 14 februarie 1925, i-a atras atentia o femeie cu parul rosu care nu avea nimic din trasaturile unei romance. Ea a fost casatorita cu maiorul Timpeanu si a locuit in vila Carola din Sinaia, unde printul mostenitor Carol a inceput sa o viziteze in absenta sotului. Din 1925, cand Elena implineste 26 de ani, legatura lor devine publica.
Cu numai patru ani inainte, la 10 martie 1921, Carol se casatorise cu principesa Elena a Greciei, o femeie de o finete remarcabila. In vara anului 1925, Carol s-a mutat aproape la Sinaia pentru a fi in preajma "Lupeascai", care nu renuntase inca la viata ei tumultuoasa, cu jocuri de noroc si aventuri diverse.
Principesa Elena, sotia printului, a venit si ea la Sinaia cu gandul de a-l indeparta pe Carol de "Duduie". Principesa chiar l-a incuiat intr-o noapte in casa, dar principele a sarit pe balconul de la etajul I si s-a dus la Elena lui. In fiecare noapte isi lasa masina cu insemnele regale in fata Manastirii Sinaia, care se afla langa vila amantei.

Fuga din tara cu amanta
In toamna lui 1925, printul Carol a plecat in Anglia pentru a asista la funeraliile matusii sale, regina Alexandra. Isi daduse cuvantul in fata regelui Ferdinand ca se va intoarce in Romania, dar nu s-a intamplat asa, pentru ca la Paris a intalnit-o pe Elena Lupescu si au ramas impreuna in strainatate. Carol a renuntat pentru a treia oara la prerogativele sale regale, dupa ce mai renuntase in 1918 si 1919.

Exilul alaturi de Elena
Dupa cinci ani de exil, la 20 iunie 1927, Carol revine in tara cu pasaport fals, dar fara sa renunte la legatura cu Elena Lupescu. Este proclamat rege la 8 iunie 1930. Aceasta este perioada in care influenta Elenei Lupescu incepe sa se simta si la nivel politic. Cu toate ca fostul suveran Carol al II-lea a abdicat la 5 septembrie 1940, Elena Lupescu nu a disparut din viata lui.
Au urmat peregrinari prin Europa, apoi in Cuba si Mexic. In 1946, Duduia a inceput sa se simta tot mai rau si, in perspectiva unei insuportabile despartiri, Carol i-a indeplinit si ultimul capriciu, casatoria, la 3 iulie 1947, in Brazilia. La cateva zile dupa ceremonie, Elenei i s-a acordat titlul de Alteta Sa Regala Printesa Elena de Romania.
In 1953, Carol a suferit un atac de cord. La ceremonia funerara, cand s-a aplecat asupra sicriului, Elena a soptit: "Adieu, amour de ma vie!" (Adio, dragostea vietii mele!). Ea a mai trait inca 24 de ani.

CV
Carol al II-lea de Romania

  • 19 aprilie 1889.
Principele Ferdinand, nepotul regelui Carol I, soseste in tara ca viitor mostenitor al tronului.

  • 29 decembrie 1892. Ferdinand se casatoreste cu Maria de Edinborough, nepoata reginei Victoria a Marii Britanii.
  • 15 octombrie 1893. Se naste Carol, fiul lui Ferdinand si al Mariei, viitorul rege Carol al II-lea. Dupa el au mai urmat cinci copii: Elisabeta, viitoare regina a Greciei, Maria, viitoare regina a Iugoslaviei, Nicolae, Ileana (Maica Alexandra - dupa ce se va calugari) si Mircea care avea sa moara de febra tifoida la numai 4 ani in timpul primului razboi mondial.
  • August 1919. Dupa ce in timpul razboiului Carol fugise cu Ioana Lambrino la Odessa, acesta renunta pentru a doua oara la tron. In cele din urma, in februarie 1920, Carol revine asupra deciziei.
  • 10 martie 1921. Principele Carol se casatoreste cu Elena, principesa din familia regala a Greciei
  • 30 decembrie 1925. In urma plecarii principelui Carol cu amanta sa, Elena Lupescu, la Paris, si a scrisorii acestuia de renuntare pentru a treia oara la tron, Consiliul de Coroana convocat de Ferdinand il proclama pe Mihai mostenitor al tronului Romaniei.
  • 3 iulie 1947. Carol se casatoreste cu Elena Lupescu, in Brazilia

    AMINTIRI
    Roxana Ambrozie Moisescu este ruda de gradul VI cu Elena Lupescu. Legatura lor de sange este mai veche, de la sfarsitul secolului al XIX-lea, cand Francisc Falk si Alexander Falk, doi frati, se casatoresc la Viena. Francisc Falk este tatal Katerinei Falk, strabunica Roxanei Ambrozie Moisescu, iar Alexander, al mamei Elenei Lupescu, Eliza (Wolf) Lupescu. Roxana Ambrozie s-a nascut in 1954, dar si ea, ca si tatal si bunica sa, a avut o viata marcata de destinul familiei. Dupa ce termina Liceul "Tonitza" din Bucuresti, isi doreste sa urmeze Facultatea de Drept. Dar tatal ei ii interzice din cauza pasaportului pe care "avea interdictie de a parasi tara". In 1972, cand Elena Lupescu era batrana si bolnava, a trimis in tara o verisoara a lui Razvan Ambrozie pentru a o lua pe Roxana. "Am primit mai multe scrisori in care eram anuntati ca va veni cineva, dar fara sa spuna ziua. Tata a primit un telefon si peste 10 minute o masina a parcat in fata portii. Tot in cateva minute strada era blocata de Securitate. Elena vroia sa-si lase averea cuiva...

    INEDIT
    S-au cunoscut de Ziua Iubirii

    • 14 februarie.
    Ziua in care s-au cunoscut. Si au urmat notele din anii ‘40, cand cei doi deja colindau America de Sud.

  • 14 februarie 1929. "4 ani! Suntem deja un menaj vechi si, in pofida a toate, chiar si a disputelor, unul foarte fericit".
  • 14 februarie 1943. "Pentru Duduia si mine o mare, mare zi. E aniversarea impreuna rii noastre. Au trecut 18 ani de la acea zi fericita, care a schimbat tot cursul vietii mele. Cred ca putine perechi au putut mentine o dragoste atat de constanta in decursul atator ani. Am trecut impreuna prin asa de multe, am avut zile bune, dar mai ales dureroase si grele de indurat. Dragostea noastra le-a infruntat pe toate si iata-ne in acest Mexico primitor, unde ea este singurul meu sprijin, singura fiinta pe care ma pot bizui, ma bizui pe ea cu dragoste si incredere. Din punct de vedere social, desi nu ne-am putut casatori inca, situatia s-a schimbat radical, ea este de fapt considerata nevasta mea, ceea ce de fapt o consider. Suntem legati pentru vecie, nimica nu ne va putea desparti."
  • 14 februarie 1946. "Azi mi-au pierit toate ambitiile si veleitatile, afara de aceea de a o face pe ea sufleteste linistita, de a-i asigura locul la care are dreptul... Fara acest sprijin moral de orice clipa, care este Duduia, nu sunt bun, nu pot da randament.

    CONTINUARE: Imposibilul amor dintre frate si sora

  • ×