
Este timpul în care credincioșii se pregătesc pentru Învierea Domnului, prin post, rugăciune, iertare și smerenie. În tradiția populară, această săptămână vine și cu o serie de obiceiuri și interdicții, pe care mulți români aleg să le respecte cu sfințenie.
Dar ce anume este cu adevărat păcat în Săptămâna Mare? Ce gesturi, comportamente sau acțiuni trebuie evitate cu orice preț?
1. Nu se spală și nu se pun rufe la uscat în Vinerea Mare
Este una dintre cele mai răspândite tradiții. Vinerea Mare, ziua răstignirii Mântuitorului, este considerată o zi de doliu și reculegere. A spăla sau a face treburi gospodărești în această zi este considerat lipsă de respect față de suferința lui Hristos.
Superstiție: Se spune că dacă speli în Vinerea Mare, rufele vor fi „blestemate” și atragi necazuri asupra casei tale.
2. Nu se consumă alcool și nu se petrece
Săptămâna Patimilor este perioada în care creștinii își curăță sufletul, iar distracția excesivă, muzica tare, petrecerile sau bețiile sunt considerate păcate.
Mai ales în Joia și Vinerea Mare, biserica îndeamnă la tăcere, reflecție și rugăciune, nu la voie bună și gălăgie.
3. Nu se ceartă, nu se urăște, nu se poartă ranchiună
Aceasta este o perioadă a iertării și împăcării. Dacă ai conflicte nerezolvate, este momentul să te eliberezi de ele. Să porți ură în Săptămâna Mare este un păcat de suflet.

Gest simbolic: Mulți aleg să se spovedească și să se împace cu rude sau prieteni înainte de Paște, pentru a primi Lumina cu inima curată.
4. Nu se face curățenie sâmbăta
Sâmbăta Mare este ziua în care trupul lui Iisus a fost pus în mormânt. Este o zi de liniște, rugăciune și ultimele pregătiri tăcute pentru Paște. Se spune că dacă faci curățenie sâmbăta, atragi tristețe și boală în casă.
Curățenia generală a casei se face până joi, pentru ca vineri și sâmbătă să fie zile de liniște și reculegere.
5. Nu se lucrează pământul și nu se coase
În general, lucrul cu obiecte ascuțite (ac, cuțit, sapă) este evitat în Joia și Vinerea Mare. Se spune că „nu se învârte roata”, adică nu se face treabă grea, nu se muncește pământul, nu se cosește, nu se bate cuie.
Este o formă de respect față de Patimile lui Iisus și de doliu spiritual.
6. Nu se mănâncă „de dulce” în niciuna dintre zile
Chiar dacă unii creștini țin post doar în ultima săptămână, în Săptămâna Mare, mai ales în ultimele 3 zile, este de preferat să se țină post aspru: fără carne, lactate, ouă și uneori chiar fără ulei sau gătit (în Vinerea Mare, mulți aleg post negru).
Este un act de purificare fizică și spirituală, nu doar o regulă alimentară.
7. Nu se sacrifică animale în zilele sfinte
Dacă se taie mielul pentru masa de Paște, acest lucru se face joi sau cel târziu vineri dimineața, dar nu sâmbăta, și niciodată cu zgomot, glume sau lipsă de respect. Este un gest simbolic, asociat cu sacrificiul și trebuie făcut cu seriozitate.
Ce este bine să faci în schimb?
Să mergi la slujbe (Denii, Prohodul Domnului)
Să te spovedești și împărtășești
Să ajuți pe cei în nevoie
Să citești din Biblie și să te rogi
Să te pregătești sufletește, nu doar fizic, pentru Paște
Săptămâna Mare nu este despre frică sau interdicții impuse orbește, ci despre curățenie interioară, smerenie și reflecție. Respectând obiceiurile străvechi, ne reconectăm cu rădăcinile noastre, cu credința, cu liniștea și cu lumina pe care o așteptăm în Noaptea Învierii.