x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Doctor Carmen Pârşu: Injectarea cu ciment, între intervenţiile mini invazive asupra coloanei

Doctor Carmen Pârşu: Injectarea cu ciment, între intervenţiile mini invazive asupra coloanei

de Florin Condurateanu    |    23 Aug 2016   •   18:30
Doctor Carmen Pârşu: Injectarea cu ciment, între intervenţiile mini invazive asupra coloanei

Puţini oameni au fost iertaţi de soartă de niscaiva dureri de spate. Unii susţin că ridicarea omului în două picioare, moment când a devenit împăratul lumii, a lăsat de achitat în timp un decont. Poziţia verticală a aglomerat forţele asupra coloanei vertebrale, care are nevoie de finisări în acomodarea cu poziţia bipedă. De altfel, în curs de adaptare la poziţia verticală se află şi vasele din creier, ca să nu mai apară frecvent anevrismele, acele umflături în pereţii vaselor din creier care se pot sparge. Intervenţiile moderne asupra coloanei suferinde sunt explicate de doctor Carmen Pârşu, medic primar la secţia de Chirurgie Spinală de la Spitalul Clinic Colentina.

Florin Condurăţeanu:- Ce le comunicaţi celor care se sperie de operaţiile cu bisturiul pe coloana vertebrală ?

Dr. Carmen Pârşu:- Când discul intervertebral a ieşit dintre vertebre doar fiindcă s-a umflat şi apar durerile, în intervenţiile mini invazive endoscopul poate să extragă lichid din discul umflat şi astfel se rezolvă durerile pricinuite de această inflamare. Tot pentru a micşora discul intervertebral ieşit dintre vertebre, chirurgia spinală poate să introducă cu un ac o substanţă care restrânge discul, producând un efect precum „strângerea” albuşului unui ou când este introdus în apă. Endoscopul are şi alte avantaje, cu el se poate decupa porţiunea ruptă a discului intervertebral, nu se înlătură tot discul. Deci cu endoscopul se pot repara discurile dintre vertebre dacă nu sunt deteriorate grav, evitându-se operaţiile cu bisturiul. Osteoporoza cu pierderea ei de substanţă osoasă atacă şi vertebrele care se tasează, se turtesc. Dacă această tasare nu atinge terminaţiile nervoase se poate introduce printr-un ac o cantitate de ciment care să readucă vertebra la dimensiunea nemodificată. Se poate injecta şi substituent osos care cu trecerea timpului se transformă chiar în os. Aceste intervenţii mini invazive au avantajul că pacientul nu rămâne internat decât două zile şi se ridică de pe masa de operaţie imediat pe picioarele lui. Ca prim efect, durerile de spate dispar.

F.C:-Cred că nu toate durerile de spate înseamnă hernie de disc. Ce alte cauze sunt incriminate?

Dr.C.P:- Durerile limitate doar la mijloc, la coloana lombară, sunt diagnosicate ca lombago, sunt de vină muşchii vecini. Când durerile coboară pe picior înseamnă că discul intervertebral a ieşit dintre vertebre şi presează pe unele ramificaţii nervoase. Este vorba de lombosciatică. Dacă însă apar paralizii la picior, pierderi de sensibilitate, nu se mai controlează laba piciorului, nu sunt stăpânite urinarea şi defecaţia trebuie consultat medicul, este vorba de o hernie de disc şi se impune operaţia. Unii au necazuri din cauza osteofitelor, nişte excreştenţe de os care micşorează canalul medular şi deranjează măduva. Dureri apar şi datorită osteoporozei cu tasarea vertebrelor. Unele tumori şi metastazele care ajung la coloană de la cancerele de sân, plămân, rinichi, de la cancerul genital cauzează deasemenea dureri de spate. În Statele Unite durerile de spate sunt principala cauză a concediilor medicale.

 

Durerile lumbago se pot confunda cu durerile pricinuite de colica renală. Dar durerile de coloană lombară nu dau şi dureri în abdomenul inferior şi nu provoasă modificări în urinare precum pietrele la rinichi. Ce trebuie făcut în cazul crizelor de lombago? Este recomandabil repausul la pat 2 zile. Se iau medicamente antialgice, se iau antiinflamatoare şi pastile împotriva contracturii muşchilor. Dacă durerea nu trece se apelează la un consult al medicilor însoţit de radiografie şi eventual RMN. Sunt utile şi recuperarea medicală şi terapia cu unde.

 

×