x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Ludovic Orban: „PNL a pierdut alegerile pentru că a avut lideri lipsiţi de credibilitate”

Ludovic Orban: „PNL a pierdut alegerile pentru că a avut lideri lipsiţi de credibilitate”

de Xenia Croitoru    |    16 Mar 2017   •   08:47
Ludovic Orban: „PNL a pierdut alegerile pentru că a avut lideri lipsiţi de credibilitate”

Candidat la şefia PNL, fostul deputat Ludovic Orban a vorbit pentru Jurnalul Naţional despre răfuiala internă din partid, influenţa preşedintelui Klaus Iohannis asupra alegerilor interne şi adevăratele motive pentru care liberalii au ajuns la un scor de doar 20% la parlamentare. Orban susţine că PNL a ajuns la mai puţin de jumătate din scorul PSD din cauza liderilor lipsiţi de credibilitate şi a lipsei unui program de guvernare. Partidul aşteaptă însă vremuri mai bune după Congresul din 17 iunie, o dată cu „redefinirea identităţii” şi reaşezarea polilor de putere.

 

Până acum, la şefia PNL şi-a anunţat candidatura doar Cătălin Predoiu. Îl vedeţi ca pe un adversar puternic pentru dumneavoastră?

Orice coleg care se înscrie în cursa pentru preşedinţia Partidului Naţional Liberal este un coleg pe care îl tratez cu seriozitate şi pe care îl consider un partener, chiar dacă suntem în competiţie, pentru că în ceea ce mă priveşte eu vreau ca această campanie să fie o campanie pozitivă, o campanie marcată de fair-play, o campanie în care fiecare să îşi prezinte viziunea, programul, proiectele pentru relansarea Partidului Naţional Liberal.

Cum sunt apele în PNL, pentru că din afară partidul pare că s-a împărţit în două. Sunt două tabere distincte şi pare că PNL se rupe. Există posibilitatea ca PNL să se rupă?

Nu! Sub nicio formă! Nu există două tabere. Există un singur PNL, care a intrat în procedură de alegeri, în care membrii Partidului Naţional Liberal vor decide cine sunt cei mai buni coducători, atât la nivel local, cât şi la nivel judeţean şi naţional.

Cum vedeţi dumneavoastră aceste alegeri interne din PNL acum? Sunt bune, nu sunt bune? Era nevoie de o reorganizare a PNL acum?

Este cel mai bun lucru care se putea întâmpla Partidului Naţional Liberal. Eu aş fi preferat ca ai mei colegi din conducerea centrală să mă fi ascultat după alegerile locale şi să fi organizat alegerile interne din partid înainte de parlamentare, pentru că am fi abordat alegerile parlamentare cu o conducere legitimă în care sunt convins că discernământul membrilor PNL ar fi dus în fruntea PNL oameni mult mai credibili care să aibă şansa să câştige alegerile parlamentare. Din păcate nu s-a întâmplat lucrul acesta. Este foarte bine că se întâmplă acum. De altfel era o obligaţie statutară să se declanşeze alegeri. PNL a funcţionat cu conduceri numite la aproape toate nivelele şi acest lucru s-a văzut, pentru că una este ca un om să aibă legitimitatea unor alegeri, alta este să fie numit de un for ierarhic superior. La sfârşitul acestor alegeri sunt convins că PNL va avea o faţă schimbată în bine şi va reuşi să se recredibilizeze.

Credeţi că faptul că nu s-au făcut alegeri interne înainte de alegerile parlamentare a dus la pierderea acestora?

V-am spus că sunt convins că dacă după alegerile locale am fi organizat alegerile interne, PNL ar fi avut o conducere mult mai bună, cu oameni mai credibili, care ar fi putut să conducă la un rezultat mult mai bun în alegerile parlamentare, dacă nu chiar la câştigarea acestora.

Mulţi liberali şuşotesc pe la colţuri că în PNL se cam instaurează dictatura. Ce ştiţi despre asta? Este dictatură în PNL?

Nu ştiu la ce vă referiţi! Nu poate fi dictatură într-un partid în care se organizează alegeri libere de la bază spre vârf. Chiar nu ştiu la ce vă referiţi, am fost la Galaţi, şi preşedintele PNL de la Galaţi era chiar lângă mine. Nu a spus aşa ceva. Membrii PNL sunt lăsaţi să îşi exprime liber opţiunile pe care le au. Este mai degrabă o sărbătoare a democraţiei, decât ceea ce spuneţi dumneavoastră.

Ce influenţă are preşedintele Klaus Iohannis în partid? Este sau nu este PNL controlat de la Cotroceni?

Astea sunt legende!

Sunt legende? Nici nu ar putea avea vreo influenţă la alegerile de anul acesta din partid?

Nu cred că preşedintele va interveni în alegerile interne din partid.

Dacian Cioloş vorbeşte despre înfiinţarea unui nou partid, alături de Vlad Voiculescu şi Dragoş Pîslaru. Ar putea rupe acest nou partid din electoratul PNL?

Să aşteptăm să vedem ce va face domnul Cioloş. Dar mă preocupă mai puţin ceea ce face domnul Cioloş. Pe mine mă preocupă în mod deosebit relansarea PNL, revenirea PNL la statutul său de lider al dreptei şi transformarea PNL într-o forţă politică ce poate fi capabilă să câştige orice tip de alegeri ce vor avea loc de acum înainte.

Referitor la eşecul PNL de la parlamentare, au fost la un moment dat voci, printre care şi Crin Antonescu, care au susţinut că PNL s-a transformat în portavocea DNA iar refrenul luptei anticorupţie a dus la pierderea alegerilor. A ratat PNL alegerile şi din cauza asta?

Nu! Motivele sunt altele. Motive care ţin de lideri lipsiţi de credibilitate, de mesaje neadecvate, de absenţa unui program de guvernare care să fie prezentat cetăţenilor şi din care cetăţenii să înţeleagă foarte clar ce va face PNL în cazul câştigării alegerilor. Altele sunt motivele, în mod evident.

Se tot vorbeşte despre „redefinirea indentităţii” în PNL. Ce presupune, de fapt, această „redefinire a identităţii”?

Trebuie să redevenim partidul de dreapta care se bazează pe ideile liberale şi pe anumite elemente din ideologia conservatoare. Liberalismul de tip conservator care de fapt stă la baza aproape a tuturor formaţiunilor de dreapta din Europa şi din lumea civilizată. Trebuie să reprezentăm partea dinamică a societăţii, toţi acei oameni care trăiesc pe propriile picioare, fie din munca lor, fie din afacerea lor, fie din fructificarea proprietaţii pe care o deţin, din expertiza pe care o au într-un domeniu sau altul. PNL, într-adevăr, are nevoie de o recalibrare a mesajului politic si de o revenire la funcţia de reprezentare a acestei părţi dinamice din societate.

Ce vor face vechii pedelişti sau liberalii dacă favoritul lor nu va câştiga alegerile la Congres?

În PNL nu există decât membrii ai PNL şi am convingerea că indiferent de rezultatul alegerilor din partid vor continua să militeze penttru creşterea PNL şi pentru promovarea ideilor liberale.

Adică ne spuneţi că şi vechii pedelişti sunt, de fapt, liberali 100%.

V-am spus că toţi colegii mei sunt membri ai aceluiaşi partid, Partidul Naţional Liberal, egali în drepturi şi obligaţii, oameni care am convingerea că se vor bate pentru binele PNL.

Raluca Turcan spunea recent că unii dintre liberali sunt marcaţi de „mirajul puterii” şi ar putea migra către partidele aflate la Putere. Credeţi că vor urma dezertări după Congres?

Eu am convingerea că Partidul Naţional Liberal va ieşi întărit din aceste alegeri interne şi că nu numai că nu vor pleca oameni din partid, ci şi că vor veni oameni spre PNL după Congresul din 17 iunie.

Înainte de Congres nu sunt posibile alte „transferuri”?

Eu nu am susţinut niciodată traseismul politic, ba dimpotrivă, am fost un adversar al traseismului politic. Cred că PNL are nevoie de o punere în valoare a bazei Partidului Naţional Liberal, a resursei umane pe care o deţine şi de asemenea are nevoie să se deschidă spre oameni din societate, foarte mulţi oameni care nu au mai făcut politică, oameni care îmbrăţişează ideile liberale şi care vor să pună umărul la punerea lor în practică.

Cum le răspundeţi celor care se tem că noul PNL ar putea avea soarta PNŢ-CD? Au fost destui care au vorbit deschis despre această variantă.

Nu ştiu la ce voci vă referiţi, eu am convingerea că PNL va redeveni forţa de dreapta care va câştiga alegerile.

Cum va mişca PNL electoratul la viitoarele alegeri? În decembrie anul trecut nu a ieşit deloc aşa cum v-aţi dorit. 60% dintre români au stat acasă, dezamăgiţi şi scârbiţi de actuala clasă politică, fără să vadă în PNL o alternativă credibilă.

Prin lideri credibili, prin mesaje adecvate, prin programe, proiecte serioase şi prezentând societăţii o viziune asupra dezvoltării României.

De ce ar fi Ludovic Orban liderul care poate să readucă PNL acolo unde era odată?

Singur, în mod evident că nu pot să fac acest lucru, dar consider că echipa care va fi lângă mine, şi de altfel întregul PNL, va pune umărul la relansarea Partidului Naţional Liberal.

Ipotetic, dacă s-ar ajunge vreodată la alegeri anticipate, ar fi PNL pregătit să treacă la guvernare? Şi dacă da, cu ce şi cu cine?

Cu siguranţă PNL este pregătit în orice moment să intre la guvernare. Dar după aceste alegeri, evident, va fi o reaşezare în partid. Oamenii care se bucură de încredere în partid şi în afara lui probabil vor ocupa funcţii mai imporante şi în mod evident lucrul acesta se va simţi şi asupra activităţii comisiilor de specialitate care elaborează programele sectoriale, se va simţi şi în creşterea calităţii prestaţiei liderilor PNL în spaţiul public.

Pe 31 ianuarie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a achitat pe Ludovic Orban în dosarul în care liberalul este acuzat de DNA că i-a cerut 50.000 de euro omului de afaceri Tiberiu Urdăreanu pentru a-şi promova imaginea la două televiziuni în campania pentru alegerile locale din 2016. Decizia instanţei nu este însă definitivă.

Trebuie să redevenim partidul de dreapta care se bazează pe ideile liberale. Trebuie să reprezentăm partea dinamică a societăţii, toţi acei oameni care trăiesc pe propriile picioare, fie din munca lor, fie din afacerea lor, fie din fructificarea proprietaţii pe care o deţin.

 

PNL a pierdut alegerile pentru că a avut lideri lipsiţi de credibilitate, mesaje neadecvate şi i-a lipsit un program de guvernare din care cetăţenii să înţeleagă foarte clar ce va face PNL în cazul câştigării alegerilor

 

PNL este pregătit în orice moment să intre la guvernare. După aceste alegeri va fi o reaşezare în partid. Puteam câştiga parlamentarele dacă organizam Congresul imediat după alegerile locale.

×
Subiecte în articol: ludovic orban