x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri „Ochii se simt bine dacă sunt solicitaţi la capacitate maximă”

„Ochii se simt bine dacă sunt solicitaţi la capacitate maximă”

de Florin Condurateanu    |    24 Feb 2020   •   18:30
„Ochii se simt bine dacă sunt solicitaţi la capacitate maximă”

În privinţa ochilor, în populaţie circulă versul acela din poezia lui Topârceanu: „Lung prilej de vorbe şi de ipoteze”. Multe ziceri în popor despre ochi sunt neclare, încercăm să limpezim o serie de aspecte în acest interviu cu profesor doctor Monica Pop.

 

Florin Condurăţeanu: - Doamnă profesor doctor Monica Pop, vă rog să răspundem scurt pentru a acoperi cât mai multe din semnele de întrebare. Cei care se operează de strabism, să-şi corecteze privirea cruciş, se miră de ce trebuie să poarte ochelari după intervenţie...

Prof. dr. Monica Pop: - Dacă proaspătul operat de strabism nu poartă ochelari riscă să-i revină strabismul, vede şi dublu.

 

F.C.: - Apropo, e adevărat că miopul care nu poartă tot timpul ochelarii cu minus riscă să constate că i se măreşte, că îi progresează miopia?

Prof. dr. M. Pop: - Nu este adevărat, nepurtarea ochelarilor cu dioptrii minus tot timpul nu accentuează miopia, nu sporeşte dioptriile. Creşte miopia doar în cazurile mai rare de miopie progresivă.

 

F.C.: - Cei cu miopie care aleg „lustruirea cu laser” a ochilor pentru a scădea miopia ce grijă trebuie să aibă?

Prof. dr. M. Pop: - Intervenţia cu laser pentru micşorarea importantă a miopiei se recomandă în cazurile de miopie forte. Înainte de intervenţie, trebuie să se stabilească dacă pacientul nu are corneea prea subţire. O precizare: intervenţia cu laser pentru miopie este considerată operaţie estetică şi costul nu este suportat de Casa Asigurărilor de Sănătate.

 

F.C.: - Fiindcă a venit vorba de miopie, este îndreptăţită părerea părinţilor că fiica, fiul cu miopie e bine să nu aleagă meserii cu desen, cu activitate migăloasă de ceasornicar, bijutier… Nu se recomandă meserii de solicitare a ochilor?

Prof. dr. M. Pop: - Eronat. Copiii miopi e indicat să fie încurajaţi să devină proiectanţi, arhitecţi, ceasornicari, e util să folosească intens ochii. De altceva trebuie să se ferească copiii cu miopie: să evite sporturile cu efort fizic mare, haltere, lupte, e pericol să se rupă retina.

 

F.C.: - E justificată bucuria unei familii că i-a revenit vederea bunicii care acum bagă aţă în ac fără ochelari?

Prof. dr. M. Pop: - Nu e motiv de satisfacţie, e semn de cataractă, aceasta începe cu o uşoară miopie. Miopia scade presbiopia, scade dioptriile cu plus de la citit, căci minusul miopiei se însumează algebric cu plusul presbiopiei şi scad dioptriile vederii de aproape.

 

F.C.: - După terapia şi intervenţiile cu laser în glaucom pacienţii se miră de ce nu le-a revenit vederea dinainte, ca după operaţia de cataractă...

Prof. dr. M. Pop: - Intervenţia în cataractă înseamnă înlocuirea cristalinului tulbure cu un cristalin artificial, care readuce vederea clară de dinainte. Glaucomul este o hipertensiune oculară, o presiune mare în ochi cu pericol de omorâre a nervului optic, cu pierderea vederii. Se prescriu coliruri cu punerea picăturilor de două ori pe zi la ore fixe, iar la nevoie se apelează şi intervenţii de împuţinare a lichidului din ochi. Se opreşte deterioarea în continuare a vederii, dar nu se recapătă vechea acuitate vizuală.

 

F.C.: - Unii se vaită că au lucrat mult şi şi-au obosit ochii, se impune să-i odihnească...

Prof. dr. M. Pop: - Ochii se simt bine dacă sunt solicitaţi la capacitate maximă. Ochiul chinuit poate proveni de la ochelarii nepotriviţi, cu dioptrii incorect stabilite, cu ochelarii rău executaţi.

 

Ochii nu se clătesc cu ceaiuri, cu alte lichide, cu miere şi alte năzdrăvănii, ci cu apă rece de la robinet. 

 

 

×
Subiecte în articol: prof. dr. Monica Pop