x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Pionierii

Pionierii

18 Oct 2004   •   00:00

ILUMINISTII

Pe la mijlocul secolului al XVIII-lea, medicina romaneasca era inca la inceputurile sale. Este momentul in care apar oameni inspirati de ideile iluminismului: Ioan Molnar- Piuariu si Vasile Popp.
CATALIN PRUTEANU

Ioan Molnar-Piuariu s-a nascut in Sadu, judetul Sibiu, in anul 1749 si a fost unul dintre cei mai importanti membri ai Lojei francmasonice "Sfantul Andrei" de la Sibiu. Tatal sau, preotul Ioan Piuariu, era poreclit "Popa Tunsu" si s-a remarcat prin lupta pentru drepturile romanilor care au refuzat sa accepte unirea cu Biserica Romano-Catolica. Viitorul savant a absolvit in 1768 Liceul de stat din Sibiu. Timp de doi ani a urmat cursurile Facultatii de Medicina din Viena, iar la 24 octombrie 1774 a primit diploma de magistru oculist, devenind primul roman licentiat al facultatii vieneze.

SPECIALIZARE. In 1776 pleaca din nou la Viena, pentru a se specializa in chirurgie. In 1777 va fi numit medic oculist al marelui Principat al Transilvaniei. Desi medic in Transilvania, faima lui Piuaru nu s-a marginit numai la aceasta provincie. A vindecat si romani din Muntenia si Moldova, folosind apa minerala in tratamentul bolilor de ochi. In 1791 a fost numit profesor de oftalmologie la Liceul medico-chirurgical din Cluj.

In 1793 a tradus din limba latina o lucrare a lui A. Etienne despre tratarea sifilisului: "Method, adica invatatura prea lesne si prostilor foarte indemanata si cu pret mai usor, de a tamadui sfrantul". In 1815, dupa o activitate cu adevarat titanica, prin care a pus adevaratele baze ale stiintei medicale romanesti, Ioan Molnar Piuaru s-a stins din viata.

VASILE POPP. Celalalt mare savant care a marcat istoria medicinei in tara noastra a fost tot un iluminist transilvanean. Vasile Popp (1789-1842), doctor in medicina si filozofie, a invatat la Viena. A lucrat ca medic orasenesc la Fagaras si medic de carantina la Jupalnic. Lucrarea sa cea mai importanta se intituleaza "Despre apele minerale de la Arpatac, Bodoc si Covasna", publicata la Sibiu, in 1821, reprezentand prima opera medicala stiintifica scrisa in limba materna de un medic roman. Popp "a stiut sa foloseasca o terminologie medicala fireasca si populara, lipsita de constructii savante si artificiale. De aceea, el trebuie considerat intemeietorul scrisului medical romanesc", afirma profesorii I. Spielmann si S. Izsak.

JURAM^NTUL LUI HIPOCRAT

Ma angajez solemn sa-mi consacru viata in slujba umanitatii. Voi pastra profesorilor mei respectul si recunostinta care le sunt datorate, Voi exercita profesiunea cu constiinta si demnitate, Sanatatea pacientilor va fi pentru mine obligatia sacra, Voi pastra secretele incredintate de pacienti, chiar si dupa decesul acestora, Voi mentine, prin toate mijloacele, onoarea si nobila traditie a profesiunii de medic, Colegii mei vor fi fratii mei, Nu voi ingadui sa se interpuna intre datoria mea si pacient consideratii de nationalitate, rasa, religie, partid sau stare sociala, Voi pastra respectul deplin pentru viata umana de la inceputurile sale chiar sub amenintare si nu voi utiliza cunostintele mele medicale contrar legilor umanitatii. Fac acest juramant in mod solemn, liber, pe onoare!

Mari medici ai Romaniei - SUMAR (Editie de colectie - 18 octombrie 2004)

Pionierii

Nu se moare de batranete, ci de boala

Adversarul lor a fost moartea

Doctori la cap

Copilaria pediatriei

Cavalerul condamnat de comunisti

Babes, parintele a 50 de microorganisme

Mostenirea uitata a familiei Minovici

Persecutatul

Parintele cardiologiei

Modele

Transplantatii

Inspiratii
×
Subiecte în articol: special