x close

Serial „Alcoolul la români”. Cum se preface alcoolul în otravă

0
Autor: Alex Nedea 01 Dec 2016 - 18:05
Serial „Alcoolul la români”. Cum se preface alcoolul în otravă Jag_cz/Getty Images/iStockphoto Whiskey drinks on bar counter with blur botles on backgorund
Vezi galeria foto


Amintiți-vă când ați băut ultima oară un whisky. Sunteți sigur că era whisky? Rețele de contrabandiști reușesc să introducă pe piață băuturi contrafăcute pe care le ascund în sticlele unor mărci de prestigiu. Destinația finală sunt restaurante, cluburi de noapte sau benzinării. Reporterii „Jurnalului Național” au reușit să intre în legătură cu cei care pun pe piață băuturi dubioase cu etichete convingătoare.

 „Poliția, deschideți!”. Un grup de polițiști echipați cu veste antiglonț sparg ușa unui depozit de la marginea Capi-talei. Lumina lanternei scoate la iveală munți de sticle de whisky goale, butoaie de tablă umplute cu spirt, butelii cu aer comprimat. Înăuntru e o fabrică de băuturi contrafăcute care au curs ani de zile pe gâturile românilor neștiutori.

Reţeaua colectorilor de sticle goale

Rețeta, descoperită la descinderea de mai sus petrecută în 2011, e pe cât de simplă, pe atât de gravă. Membrii rețelei strângeau sticlele goale ale celor mai popu-lare mărci de whisky și de votcă de pe la diverși barmani, de pe internet sau chiar de la gropile de gunoi de lângă București. Se căutau numai sticle cu etichetele unor mărci de prestigiu. Apoi se făceau incizii infime în picurătoarele de plastic ale recipientelor și cu ajutorul unui banal ac de seringă se introducea un amestec de alcool etilic, coloranți sintetici și arome. Sticlele cu lichidul de doi lei erau apoi resigilate și plasate în cluburi de fițe unde erau vândute cu peste 500 de lei. Ce nu se știe însă acum e că reporterii „Jurnalului Național” au descoperit că rețeaua anihilată acum cinci ani funcționează bine mersi și astăzi. Poate cu alte personaje, dar cu același efect. Am reconstituit traseul sticlei de băutură contrafăcută, de la tomberonul clubului de noapte până la intro-ducerea ei pe piață a doua oară, cu o amestecă-tură de soluții dubioase.

 Interiorul nu are nicio legătură cu eticheta

Cartierul Drumul Taberei. Ne întâlnim cu doi tineri care vor să ne vândă mai multe sticle de whisky care au un preț cel puțin suspect. Aproape la jumătate față de cele din magazin. Privim sticlele cu neîncredere, ne uităm la lichid în lumină și întrebăm neîncrezători: „Nu e otravă în ea?”. „Nuuu! Mi-l aduce cineva din afară. Am dat până acum 250 de sticle fără probleme. Că eu vând numai la cantități. La cantități mari”. Sticlele sunt totuși sigilate și nimic nu trădează că ar fi ceva în neregulă cu ele. Le ducem totuși la un laborator acreditat pentru a face analize amănunțite substanței din interior. Daniela Potmischil, șefa Laboratorului pentru Analiza Calității Vinurilor și Băuturilor din București, specialistă în descoperirea băuturilor contrafăcute, deschide sticla noastră de whisky și toarnă într-un pahar. Imediat apar primele semne care indică faptul că e la mijloc ceva necurat. „Ia uitați cum curge! Toate whisky-urile în general sunt prevăzute cu un picurător prin care, atunci când torni în pahar, curge într-un fir subțire. Dar aici curge ca și cum ar curge din găleată”. Mai mult, cu o lupă se poate vedea că cineva a făcut o gaură în plasticul de la buza sticlei cât să încapă un ac de seringă. Rezultatele de laborator confirmă fără dubiu că ce e în interior nu e lichidul care e precizat pe etichetă. „Produsul analizat nu reprezintă categoria de băutură spirtoasă numită whisky. E o băutură spirtoasă de o calitate îndoielnică, cu o concentrație alcoolică de 36 de grade, față de minimum 40 cât ar trebui să aibă un whisky”, constată Daniela Potmischil. Cu alte cuvinte, era alcool etilic cu apă și cu ceva arome greu de identificat, iar efectele consumării lui pe termen lung sunt greu de anticipat. Am găsit în băutură metanol, o otravă extrem de periculoasă, a cărei cantitate era dublă față de cea din băutura originală și aproape de limita permisă de lege. Chiar dacă nu e o cantitate suficient de mare pentru a cauza afecțiuni imediate, metanolul e cunoscut ca o substanță extrem de toxică pentru organism care odată îngurgitat provoacă deces. Cei care supraviețuiesc rămân de obicei orbi întrucât metanolul atacă iremediabil nevul optic. Experiențele din alte țări arată că România stă pe un butoi cu pulbere. În Cehia o rețea care folosea la indigo metoda românească a ucis zeci de oameni după ce au „scăpat” prea mult metanol în whisky-urile și votca pe care le contrafăceau.

Cât costă să omori oamenii

Tot pe internet reușim să găsim și astăzi cu ușurință și furnizori care să ne livreze sticle goale de whisky, oameni dispuși contra unui comision minim să intre în hora acestui business necurat. Într-o parcare a unui supermarket ne întâlnim cu un tânăr care are portbagajul plin ochi cu sticle goale de whisky. Mai are și pe bancheta din spate, din lipsă de spațiu în portbagaj. Le strânge conști-incios după ce colegii lui barmani le aruncă la gunoi în clubul unde muncește. „Lucrez la o cârciumă care vinde foarte bine, la cel mai șmecher club din oraș”. Scoate lăzi după lăzi din mașină. Sticlele troncănesc lovin-du-se între ele cristalin: „Ia uitați, în mod normal, sunt 12 sticle pe cutie, deci avem două, trei, patru... 120 de bucăți aici. Și mai avem și aici...”. De luni de zile strânge conștiincios sticlele și le dă mai departe contrabandiștilor de alcool. Ne dă și sfaturi despre cum se pot reumple sticlele vândute de el. „Trebuie să o ții aplecată, ca să intre ușor. Dar te învăț eu pe tine?!”, zâmbește cu subînțeles. Cere pentru fiecare sticlă șase lei. Oferim patru. Vânzătorul se enervează. „Trebuia să îmi spui de la început, nu mă mai chinuiam să le ambalez. Deci sincer la 890 de lei mie îmi iese 120. Dacă îți las mai jos, nu am ce să îți las mai jos”. Chiar și cu cost de 6 lei pentru o sticlă goală, la care s-ar adăuga costul lichidului de câțiva lei, profitul nostru ar fi fost maxim. Pe internet am fi putut obține pe produsul reumplut cel puțin 40 de lei. Dar miza ar fi cluburile de noapte unde o sticlă de whisky se dă și cu 500 de lei. Așa că am fi avut nevoie de un intermediar dispus să ne preia marfa și să ne-o introducă în lumea subterană a discotecilor. Am găsit pe cineva chiar la Focșani, un bărbat care ne asigură că are intrare la cele mai tari locații din oraș. „Am pe cineva la cluburi, mă înțelegi? Am unul din băieții mei care e manager, chiar am luat legătura mai serios azi cu el. Am la toate intrare, la toate unde e circulație. Dar nu numai la discoteci le putem băga. De exemplu, la Peco ar fi băieți care să ți le ia la prețul ăsta și seara le bagă și nu le mai trece pe casa de marcat. Dar să vină seara, că ziua sunt cu ocheanele pe el”. În doar jumătate de oră am negociat intrarea pe piață a sute de sticle de alcool contrafăcut ce și-ar fi găsit locul în barurile cele mai luxoase din oraș. De aici până la a otrăvi tot orașul nu ar mai fi fost decât un pas. Îi aducem bărbatului o sticlă de whisky și îi dăm să guste spunând că e marfă produsă de noi. Conștient că lichidul din sticle e dubios, plasatorul ezită să guste.

Produsul analizat nu reprezintă categoria de băutură spirtoasă numită whisky. E o băutură spirtoasă de o calitate îndoielnică, cu o concentraţie alcoolică de 36 de grade, faţă de minimum 40 cât ar trebui să aibă un whisky. Daniela Potmischil

 

Consumatorii din cluburile de lux dau şi 500 de lei pe o sticlă de whisky. Asta nu le garantează însă că este un produs de calitate

Am pe cineva la cluburi, mă înţelegi? Am unul din băieţii mei care e manager, chiar am luat legătura mai serios azi cu el. Am la toate intrare, la toate unde e circulaţie. Dar nu numai la discoteci le putem băga. De exemplu, la Peco ar fi băieţi care să ţi le ia la preţul ăsta și seara le bagă și nu le mai trece pe casa de marcat. Dar să vină seara, că ziua sunt cu ocheanele pe el. Dealer băuturi contrafăcute


 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



Afisari: 3983


Mai multe titluri din categorie

Anda Adam ne-a mărturisit cum se simte în postura de mamă: “E un sentiment unic, practic am început o viaţă nouă”

Anda Adam ne-a mărturisit cum se simte în postura de mamă: “E un sentiment unic, practic am început o viaţă nouă”
Galerie Foto Cântăreaţa Anda Adam este, fără îndoială, una dintre atracţiile celui de-al 11-lea sezon al show-ului “Te cunosc de undeva!”, care debutează mâine la Antena 1. Artista ne-a povestit c...

Un inculpat din afacerea retrocedărilor din Constanța, contracte cu statul de peste 140 milioane de lei

Un inculpat din afacerea retrocedărilor din Constanța, contracte cu statul de peste 140 milioane de lei
Compania condusă de unul dintre protagoniștii din dosarul privind retrocedarea, în perioada 2002-2005, a unor terenuri intravilane din Constanța, cu un prejudiciu calculat la peste 114 milioane de euro, asigură...

CCR: Alte cinci articole din Codul de Procedură Penală încalcă drepturile omului și Constituția

CCR: Alte cinci articole din Codul de Procedură Penală încalcă drepturile omului și Constituția
Galerie Foto Seria constatării neconstituționalității unor prevederi ale legilor penale în vigoare continuă. În data de 17 ianuarie 2017, Curtea Constituțională a admis, cu unanimitate de voturi, faptul că nu mai...

Zeci de dosare ale DNA trimise în judecată riscă să fie anulate. Lista „penalilor” care pot profita de vidul legislativ

Zeci de dosare ale DNA trimise în judecată riscă să fie anulate. Lista „penalilor” care pot profita de vidul legislativ
Galerie Foto Inoperabilitatea prevederilor articolului 297, alineat 1 Cod Penal, care prevedea și pedepsea abuzul în serviciu, ca urmare a faptului că textul nu a fost pus în concordanță cu prevederile Constituției....

Strămoșul mecanic al app-ului de azi: Mașina de scris vorbele pronunțate

Strămoșul mecanic al app-ului de azi: Mașina de scris vorbele pronunțate
În multe domenii, românii s-au dovedit de-a lungul timpului unii dintre cei mai ingenioși oameni de pe planetă. Așa se face că și în cel al scrisului, al tiparului, suntem printre pionierii...

Noul val al exodului românesc lovește la temelia economiei

Noul val al exodului românesc lovește la temelia economiei
Galerie Foto Procentual România e națiunea cu cea mai mare creștere a diasporei din întreaga lume, fiind întrecută doar de Siria, care e în război. Comparația e cu atât mai șocantă cu cât...

UPDATE - Muzeul de Geologie adăposteşte radiaţii mai puternice decât centrala de la Cernobîl

UPDATE - Muzeul de Geologie adăposteşte radiaţii mai puternice decât centrala de la Cernobîl
Jurnalistul GSP Cătălin Tolontan își cere scuze publice pentru erorile din articolul legat de radiațiile de la Muzeul de Geologie din centrul Bucureștiului. În același timp, Tolontan susține...

Dr. Gabriel Tatu-Chiţoiu: Inimile prea rapide sau prea lente scad irigarea cu sânge

Dr. Gabriel Tatu-Chiţoiu: Inimile prea rapide sau prea lente scad irigarea cu sânge
Galerie Foto Sunt cardiaci care se vaită de un galop al inimii, apărut pe neşteptate, şi starea lor de rău îi alarmează. Aritmiile sunt explicate de medic primar doctor Gabriel Tatu Chiţoiu, preşedinte al Societăţii...

Cum vor arăta mall-urile viitorului

Cum vor arăta mall-urile viitorului
Capitala are în prezent 15 centre comerciale, 11 parcuri de retail şi şase galerii comerciale care găzduiesc aproximativ 2.700 de magazine. Vorbim de 650 de metri pătraţi de spaţii comerciale moderne la 1...

Băsescu, ales președinte al creditorilor lui Băsescu

Băsescu, ales președinte al creditorilor lui Băsescu
Galerie Foto Procesul privind insolvența fabricii de pui din Portul Constanța, controlată de familia lui Mircea Băsescu, a intrat într-o nouă etapă. Teoretic, la cererea lichidatorului judiciar al SC Fattoria Terrantica...

Chef Cătălin Scărlătescu, juratul emisiunii "Chefi la cuţite": "Românul gătește bine, dar mânâncă prea mult"

Chef Cătălin Scărlătescu, juratul emisiunii "Chefi la cuţite": "Românul gătește bine, dar mânâncă prea mult"
Galerie Foto Cei mai simpatici chefi din ţară şi aventurile lor culinare revin de săptămâna viitoare pe micul ecran. Al treilea sezon al show-ului "Chefi la cuţite", cel mai de succes show al Antenei 1,...