Suntem cea mai săracă țară din Uniunea Europeană și totuși cea mai mare consumatoare de alcool. Pentru a compensa lipsa banilor cu nevoia de băutură, conaționalii au ajuns să bea orice, chiar dacă de multe ori în pahare își toarnă otravă.
Ilie stă la o masă lungă de lemn, așezată pe marginea șanțului, și soarbe dintr-o cană pictată cu floricele. Zice că în cană ar fi vin. Miros. Înăuntru, lichidul gălbui are un iz de detergent. „Dacă din asta ne dă conducerea asta a țării?”, îmi zice și nu schițează niciun gest cum că ar glumi. „Păi, conducerea țării ți-a ales vinul?”, întrebăm nedumeriți. „Păi, nu?! Nu Băsescu l-a făcut?!”. Lângă el, stă Grigore. Dă a lehamite din mâini când vede că strâmbăm din nas la vinul consăteanului. Pentru el, lichidul dubios din cană e „caviar” pe lângă ce bagă în el atunci când e strâmtorat cu banii. „ Am băut eu și antigel, și lichid de parbriz”. „Cum anume ai băut antigel?!”, exclam uluit. „Cum adică cum?! Cu gura! Am zis că-i băutură și era antigel. I-am dat înainte, p... mă-sii, numai să fie mațul plin”.
„Licorile“ care ucid încet. Dar sigur
Principiul „să fie mațul plin” omoară anual un număr greu de cuantificat de oameni care, din lipsă de băutură, pun gura pe tot soiul de „înlocuitori”. Însă de multe ori soluțiile sunt otravă curată, de la care se moare pe loc sau după lungi agonii. Un exemplu a fost la începutul anului 2013. Atunci, o boală misterioasă părea că s-a abătut asupra ţării. La Spitalul Județean din Oradea au început să ajungă bolnavi în stare de inconștiență, ce păreau secerați din senin de ceva. „Veneau la noi pacienți cu vârste între 35 și 50 de ani, cu stări de comă profundă, cu tablou clinic de intoxicaţie acută cu alcooli toxici, fără să cunoaştem exact etiologia. Fiindcă 90% dintre acești pacienți erau în comă, bineînțeles că nu am putut vorbi cu ei. Noi ca medici anesteziști reanimatori am avut o surpriză maximă”, își amintește medicul primar Carmen Pantiș, șefa secției de Anestezie și Terapie Intensivă de la Spitalul Județean din Bihor. Medicii au reușit să rezolve enigma după analize minuțioase de laborator.
„Am trimis probe la Institutul de Medicină Legală din Timișoara, de unde au venit primele probe concludente, și anume că pacienții erau intoxicaşi cu alcool metilic. Alcoolul metilic este un alcool extrem de toxic, care afectează nervul optic, celula nervoasă, cu o agresivitate foarte mare, și duce la instalarea unei acidoze metabolice severe”, explică Pantiș. Spre deosebire de alcoolul etilic, care este suportat de organismul uman, metanolul este folosit în industria chimică, iar consumul lui e fatal. Inițial, nimeni nu înțelegea cum e posibil ca o asemenea substanță să se regăsească în cantitate atât de mare în sângele victimelor. Dar discuțiile cu rudele au dus la un prim indiciu: toți băuseră cu puțin timp înainte spirt. Numai că de data asta spirtul nu era chiar spirt, ci un produs cosmetic ce ar fi trebuit să fie folosit pentru curățarea feței. Dar producătorul a dat sticlei aspectul clasic al unui recipient de spirt și a folosit metanol în compoziție. Această „scăpare” a băgat în spital 40 de consumatori de spirt, dintre care au murit 30. Un bilanț uluitor. În acel an, niciun accident nu omorâse în România atâția oameni deodată.
Blestemul alcoolului. O familie întreagă a pierit
Una dintre victime a fost Ioan Ternovan, un bărbat aflat în floarea vârstei, care locuia într-un sat sărac din Bihor. Ioan zâmbește într-o fotografie pe care mama lui o strânge în brațe. E un tânăr blond, alături de familie. Mama lui l-a văzut căzând în drum fără să înțeleagă nimeni ore bune ce are. A chemat ambulanța și l-a urcat în maşină. Acasă, după ce s-a întors de la spital, bătrâna a mai avut un șoc. „A venit poliția și mi-a spus: «Și celălalt băiat al dumneavoastră a murit. A căzut la drum»”, zice femeia, cu lacrimi în ochi. Pentru Maria Ternovan, alcoolul a fost blestemul vieții ei. Mai întâi și-a pierdut soțul, care s-a spânzurat din cauza băuturii ce îi luase de o vreme mințile. Apoi, copilul cel mic a făcut atac cerebral și a paralizat. De la prea mult rom. Și iată că, în 2013, alcoolul cel blestemat i-a răpus ambii băieți rămași sănătoși. Din trei copii care ar fi trebuit să îi fie sprijin la bătrânețe, doi i-au murit în aceeași zi, iar al treilea e atât de bolnav, că trebuie el să fie îngrijit de mamă.
Din lotul acela de spirt otrăvitor care i-a răpus pe tinerii Ternovan a băut și Francisc Vasco, consătean cu ei. Numai că a fost mai „norocos”. El a fost unul dintre cei zece care au supraviețuit băuturii. Însă a orbit pe viață. Vasco ne zice că nu a băut spirt decât de câteva ori în viaţă şi doar ocazional. Aşa s-a întâmplat în acea zi fatidică în care s-a întâlnit cu un vecin din sat. „Am plecat la magazin să iau un flacon de bere și m-am întâlnit cu un om aici la cruce. Și colegul m-a servit, și eu am luat, că și eu altădată l-am servit pe el cu o bere, cu o pălincă, și el a fost un om corect și a vrut să-mi întoarcă serviciu'. Și am băut două guri. Era spirt, dar avea o culoare mai cenușie”, își amintește Vasco. După câteva ore a început să îl doară cumplit capul. „După-amiază pe la șase, am început să văd în ceață. Și a venit cumnatul la mine și-mi zice: «Tu nu cumva ai băut din băutură din aia?». Mai muriseră în sat cinci oameni de la ea”. A fost dus la spital și acolo i s-a spus că e norocos că încă mai respiră întrucât a băut metanol, otravă de la care rareori supraviețuiești. Totuși, substanța i-a atacat nervul optic și din cauza asta nu va mai putea să vadă vreodată. E tot timpul cu gândul la producătorii care au pus alcool metilic în băutura care imita spirtul. „La fabrica unde s-a făcut spirtul ăsta nu sunt CTC-iști, nu sunt chimiști care să se uite la ce produc? Să le fie rușine! Am fost zidar, am fost dulgher și acum stau la dracu' în praznic și lucrează mama în locul meu care are 67 de ani”.
O tragedie cu repetiţie care nu a schimbat nimic
Valul de decese din 2013 cauzate de metanol a fost cel mai mare din istoria recentă, însă nimeni nu pare să fi învățat nimic din asta. Căci anul trecut povestea s-a repetat la Dragalina, județul Călărași. Șase persoane au ajuns la spital cu același metanol în sânge. Două dintre ele au murit. Oamenii ar fi cumpărat de la un consătean alcool metilic și l-au dat pe gât fără să clipească. Aceste morți stupide au ajuns să mire întreaga lume medicală. Medicul Carmen Pantiș își amintește că a discutat despre aceste cazuri din România la o conferință internațională. „Am prezentat o lucrare legată de intoxicația cu alcool metilic unui lot de coordonare din Johannesburg, Africa de Sud. Și mi s-a spus, printr-o corespondență pe care am avut-o cu dânșii, că ei cunosc un singur caz de intoxicație cu alcool metilic raportat în urmă cu câțiva ani în Statele Unite”.
„Am prezentat o lucrare legată de intoxicația cu alcool metilic unui lot de coordonare din Johannesburg, Africa de Sud. Și mi s-a spus, printr-o corespondență pe care am avut-o cu dânșii, că ei cunosc un singur caz de intoxicație cu alcool metilic raportat în urmă cu câțiva ani în Statele Unite”, medicul Carmen Pantiș
Studiile realizate de diverse organisme internaționale, de la Organizația de Cooperare Economică și Dezvoltare (OECD) și Organizația Mondială a Sănătății (OMS), ne situează printre primele țări din punctul de vedere al consumului de alcool. Cel mai sus ne poziționează OECD, locul 3 din Europa, cu 12,7 litri de alcool pur pe cap de adult. Ne mai întrec doar locuitorii Luxemburgului, cu 15,3 litri de alcool pe cap de locuitor, respectiv cei ai Letoniei, cu 13,2 litri pe an pentru un adult.
70% din piaţa alcoolului este nefiscalizată. Pericolul este că aceste produse contrafăcute ajung să fie livrate prin comerțul modern, fiind un atentat la sănătate.
În episodul următor, veţi afla cât de ușor este să introduci pe piață băuturi alcoolice contrafăcute și ce șanse avem să bem fără să știm alcool produs în condiții suspecte.