x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Fotbal international Cupa Mondiala 2018: Secretele oraşului Samara

Cupa Mondiala 2018: Secretele oraşului Samara

22 Iun 2018   •   15:16
Cupa Mondiala 2018: Secretele oraşului Samara

Candva, Samara a fost unul din marile secrete ale programului spaţial al Uniunii Sovietice. Acum, orasul şi-a deschis porţile invitand o lume intreaga sa-i traga pragul, sa-i admire si sa-i critice arhitectura, sa-i cunoasca istoria, locuitorii.

 

Una dintre gazdele Cupei Mondiale de fotbal 2018, Samara a fost cunoscut, pana in 1991, sub numele de Kuibîşev. Aici s-au pus bazele construcţiei rachetei care în 1961 l-a făcut pe cosmonautul Iuri Gagarin să intre în istorie cu prima călătorie în spaţiul cosmic.

Pe atunci, oraşul era închis lumii exterioare, accesul vizitatorilor străini fiind restrâns, în timp ce cultul secretomaniei era omniprezent la Kuibîşev, unde mulţi locuitori nu ştiau că se lucrează la un program spaţial. Catalogat ca oraş închis, era nevoie de aprobări speciale pentru a ieşi sau intra în oras, inclusiv pentru cei care locuiau acolo.

Vasele care treceau pe fluviul Volga putea trece prin dreptul oraşului doar pe timp de noapte, pentru ca nimeni nu trebuia sa afle marele secret al localitatii. ''Intr-un fel sau altul, aproape fiecare familie din Samara era implicată în procesul de construcţie a rachetelor'', a explicat directorul Muzeului local al Spaţiului, Elena Kuzina.

Acum, la CM 2018, Samara, cu stadionul lui sub forma unui OZN, găzduieşte 6 meciuri, iar miile de suporteri din tot felul de tari ale lumii, îşi fac timp să viziteze inclusiv Muzeul Spaţiului ce cuprinde exponate din lupta pentru cucerirea cosmosului.

''Cupa Mondială a fost un impuls grozav de a improspata oraşul, de a înţelege că si aici se pot intampla lucruri măreţe. Cred că e foarte bine, un factor de unitate pentru noi toţi. Ceea ce înseamnă că trecutul oraşului a fost uitat. Desi acea cultura a secretului inca persista pritre oamenii din Samara. Multi nu au invatat sa spuna tot ceea ce ştiu'', a spus Kuzina.

×