Echipa naţională de fotbal a ajuns la Vilnius, pentru înfruntarea cu Lituania din Liga Națiunilor, şi va încerca să obţină prima victorie într-un meci oficial disputat în deplasare, după mai mult de doi ani. Pe 8 octombrie 2016, naţionala câştiga entuziast în Armenia, scor 5-0, la începutul mandatului lui Christoph Daum.
"Tricolorii" au nevoie vitală de o victorie pentru a mai spera într-o calificare la EURO 2020, competiție ce va fi găzduită de 13 orașe, printre care și București. Formaţia antrenată de Cosmin Contra a mai câştigat o singură dată "afară", 2-1 cu Israel, în luna martie a acestui an. Nicolae Stanciu şi George Ţucudean au marcat golurile prin care echipa noastră a întors rezultatul. În schimb, în oficiale, naţionala a suferit două înfrângeri (1-3 cu Polonia, 0-1 cu Muntenegru) şi a înregistrat trei remize.
Probleme în atac
Reprezentativa noastră este obligată să învingă, joi seara, în capitala Lituaniei pentru a rămâne în cărțile pentru câștigarea grupei, iar absența lui Budescu, ieșit din calcule ca urmare a accidentării la genunchi, reduce și mai mult lista oamenilor cu potențial ofensiv. La capitolul marcatori, Contra rămâne, practic, în doi oameni de gol: Keșeru și Țucudean. "Constantin Budescu nu va putea juca în meciurile contra Lituaniei (11 octombrie) şi Serbiei (14 octombrie) din Liga Naţiunilor. În urma investigaţiilor efectuate de către staff-ul medical al echipei naţionale de fotbal, s-a constatat faptul că acesta a suferit o reacutizare a unei leziuni a ligamentului colateral lateral al genunchiului drept, având nevoie de aproximativ 4 săptămâni pentru tratament şi recuperare", anunţa FRF luni. În plus, fotbaliştii convocaţi de selecţionerul Cosmin Contra au înscris în total 34 de goluri. Această contraperformanţă nu atinge nici măcar nivelul celor doi golgeteri all-time ai reprezentativei. Este vorba despre Hagi și Mutu, care au înscris de câte 35 de ori pentru " tricolori".
Tamaş, din nou la lot
Gabriel Tamaş (34 de ani) a fost convocat după aproape trei ani la prima reprezentativă a naţionalei şi a venit motivat în ceea ce priveşte dubla cu Lituania şi Serbia. Fundaşul lui Hapoel Haifa nici nu se gândeşte ca tricolorii să piardă şi nu are preferinţe în ceea ce priveşte marcatorii. Totuşi, omul care a evoluat atât pentru FCSB, cât şi pentru Dinamo a făcut câteva... nominalizări: "Oricine să dea gol... Şi Tătăruşanu, Pantilimon sau Niţă, cine e în poartă, nu contează. Nu (n.r. - nu mă bag la lovituri libere), este cineva care le execută foarte bine, Stanciu. Poate dacă distanţa este un pic mai mare. Statistic suntem peste Lituania. Dar să nu uităm ce a fost la Cluj. Şi atunci eram peste, la ce lot aveam. Şi am pierdut", a spus el.
Rezultat pozitiv în întâlnirile directe
În istoria duelurilor directe cu balticii, "tricolorii" au obţinut 10 victorii şi au pierdut o singură dată. Eşecul s-a înregistrat pe 6 septembrie 2008, 0-3 la Cluj, în preliminariile Cupei Mondiale 2010. Cu alte cuvinte, România a câştigat de fiecare dată în Lituania (6 meciuri). Mai mult decât atât, echipa noastră a primit gol doar în două rânduri, ultima oară în iunie 2001, într-un succes cu 2-1, în preliminariile CM 2002. Actualul selecţioner, Cosmin Contra, s-a aflat pe teren acum 17 ani, în meciul decis de golurile marcate de Adrian Ilie şi Viorel Moldovan.
În funcție de rezultatele obținute în Liga Națiunilor, România poate intra într-o urnă mai bună la tragerea la sorți pentru preliminariile EURO 2020. În plus, dacă nu se califică din preliminariile clasice la EURO 2020, “tricolorii” mai pot avea o șansă la play-off, dar trebuie mai întâi să termine măcar pe locul 2 în Liga Națiunilor, dintr-o grupă cu Serbia, Muntenegru și Lituania.
Lotul României convocat de Cosmin Contra
Portari: Ciprian Tătărușanu (FC Nantes, 53/0), Costel Pantilimon (Nottingham Forest, 27/0), Florin Niță (Sparta Praga, 2/0)
Fundași: Romario Benzar (FCSB, 13/0), Cristian Manea (CFR Cluj, 4/1), Cristian Săpunaru (Kayserispor, 29/0), Alin Toșca (PAOK Salonic, 13/0), Gabriel Tamaș (Hapoel Haifa, 65/3), Ionuț Nedelcearu (FC Ufa, 2/0), Nicușor Bancu (U Craiova 1948 Club Sportiv, 5/0)
Mijlocași: Răzvan Marin (Standard Liege, 12/1), Tudor Băluță (FC Viitorul, 1/0), Adrian Stoian (Crotone, 2/0), Paul Anton (Krylia Sovetov, 5/0), Alexandru Chipciu (Sparta Praga, 37/4), Dorin Rotariu (AZ Alkmaar, 7/1), Nicolae Stanciu (Sparta Praga, 24/9), Constantin Budescu (Al-Shabab, 12/5), Alexandru Maxim (Mainz, 30/2), Alexandru Mitriță (U Craiova 1948 Club Sportiv, 5/0), Florin Tănase (FCSB, 3/0)
Atacanți: Claudiu Keșeru (Ludogoreț, 25/6), George Țucudean (CFR Cluj, 6/2), Denis Drăguș (FC Viitorul, 1/0)
Clasamentul grupei
Muntenegru 2 1 1 0 2-0 4
Serbia 2 1 1 0 3-2 4
ROMÂNIA 2 0 2 0 2-2 2
Lituania 2 0 0 2 0-3 0
Răzvan Marin, legitimat la Standard Liege, este în prezent cel mai bine cotat internațional pe portalul de specialitate transfermarkt.com: 7 milioane de euro. O ascensiune impresionantă după plecarea de la clubul lui Hagi, când atingea doar două milioane de euro