Preşedintele Traian Băsescu a anunţat că Guvernul Boc a primit încrederea FMI şi pe a lui însuşi, deci rămane pe funcţie. Cei care pierd vor fi pensionarii şi salariaţii la stat.
Şeful statului a declarat aseară că nu se vor majora TVA şi cota unică, dar că începând de la 1 iunie se va reduce fondul de salarii cu 25% din administraţia centrală şi locală, fiind previzibilă şi o micşorare a pensiilor cu 15%, dar şi tăierea drastică a unor subvenţii. De asemenea, şi ajutorul de şomaj va fi redus cu 15%.Guvernul va adopta miercurea viitoare scrisoarea de intenţie cu FMI. Programul de reducere a fondurilor pentru aparatul central şi local era inevitabil, a spus Băsescu. Reducerea fondului de salarii din sistemul bugetar cu 25% este aplicabilă atât aparatului central de stat, cât şi administraţiilor locale. "Locul în care trebuie să restructurăm cheltuielile este aparatul bugetar şi sectorul social", a explicat Băsescu. El a anunţat că vor mai fi multe alte măsuri pe care Guvernul trebuie să le ia, printre care modificări la Codul Muncii pentru a flexibiliza forţa de muncă.
Băsescu a criticat dur aparatul de stat, pe care l-a descris ca pe un "om foarte gras", cocoţat în spatele unuia "slab şi subţirel" care în reprezentarea preşedintelui este "economia reală", pe care a lăudat-o spunând că a fost singura care a reacţionat corect la criză. Preşedintele a arătat că statul şi-a transferat cheltuielile "uriaşe" pe umerii celor trei milioane de români care lucrează în servicii şi în industria românească.
Şeful statului a precizat că scăderile salariale în sectorul public ar putea avea ca efecte îndreptarea "iluştrilor" salariaţi din acest domeniu către sectorul privat, antrenarea investiţiilor în IMM-uri şi, poate, "câţiva kilometri de autostradă, spre satisfacţia lui Berceanu".
Traian Băsescu a completat că o variantă luată în discuţie a fost "varianta neîncrederii", care viza creşterea TVA de la 19% la 24% şi a cotei unice de la 16% la 20%, concomitent cu reducerea salariilor în sectorul bugetar cu 20%, astfel încât România să se încadreze într-un deficit de 6%, 7% sau chiar 8%. A doua variantă, denumită de preşedinte "varianta încrederii", este ca Guvernul să continue programul de "restructurare masivă" a cheltuielilor. Băsescu a precizat că, în memorandumul ce va fi semnat cu FMI la finalul negocierilor, se va merge pe această ultimă variantă. El şi-a exprimat speranţa ca noua scrisoare de intenţie a Guvernului cu FMI să fie adoptată miercuri de Guvern. Băsescu a spus că nu pune nimeni problema remanierii, deoarece acum este nevoie de stabilitate, arătând că ştie că sunt "segmente interesate în instabilitate" pe care le simte şi el, pe pielea lui.
El a mai spus că ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, şi cel al Internelor, Vasile Blaga, sunt principalii responsabili din Guvern în ceea ce priveşte combaterea evaziunii fiscale şi a contrabandei cu alcool şi tutun.