x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Profitabile, dar vulnerabile

Profitabile, dar vulnerabile

de Adrian N. Ionescu    |    11 Oct 2005   •   00:00
Profitabile, dar vulnerabile

In ultimii ani, ponderea IMM-urilor profitabile a crescut cu 9 procente, dar forta lor de a rezista concurentei externe pe propria piata ramane firava, din cauza subcapitalizarii. In expansiunea lor, firmele straine isi permit sa lucreze in pierdere si trei ani.

In ultimii ani, ponderea IMM-urilor profitabile a crescut cu 9 procente, pana la 51,5%, potrivit datelor cuprinse in "Cartea alba a IMM-urilor din Romania - 2005" lansata ieri de Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) si Agentia Nationala pentru IMM si Cooperatie (ANIMMC). "Analiza sectorului releva faptul ca ne-am apropiat de mediile europene, dar inca nu suntem participanti activi la internationalizare", a declarat Ovidiu Nicolescu, presedintele CNIPMMR.

DISCREPANTE. "IMM-urile romanesti sunt vulnerabile chiar pe piata interna in competitia cu firmele straine, care isi pot permite sa lucreze programatic in pierdere si pana la trei ani, pentru a ocupa un segment semnificativ", a spus Eugen Ovidiu Chirovici, presedintele ANIMMC. "Sunt multe discrepante ingrijoratoare intre performantele firmelor romanesti si media europeana in privinta cifrei de afaceri, a profitului si a productivitatii muncii", a adaugat el. Chirovici spune ca, desi este de 2,4 ori mai mare, pana la 2.600 de miliarde de lei vechi, bugetul agentiei este inca sub pragul de 0,2% din PIB stipulat in Legea IMM-urilor.

In 2003, cifra de afaceri a IMM-urilor a fost de 1.859 mii de miliarde de lei, profitul net de 119 mii de miliarde, dar datoriile erau de peste patru ori mai mari decat capitalurile proprii. "Cifra de afaceri este de 100 de ori mai mica decat media europeana si, subcapitalizate, IMM-urile pierd pe propria piata", conchide Chirovici.

OPTIMISM. Totusi, sunt mai numerosi patronii care vad in integrarea europeana sansa unor noi oportunitati. Potrivit sondajului realizat in mai pe 1.398 de firme, 40% dintre patroni sunt optimisti, 22% apreciaza integrarea drept o amenintare majora, dar slabiciunile se concentreaza mai ales la restul, care considera, mai ales datorita lipsei de informare, ca aderarea nu va avea influenta semnificativa asupra lor.

Peste 81% dintre firmele intervievate estimeaza ca anul acesta vor obtine profituri superioare sau identice comparativ cu anul trecut.
×
Subiecte în articol: economic