x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cea mai mare temere a miliardarului Elon Musk: „Am o presimțire urâtă despre asta”

Cea mai mare temere a miliardarului Elon Musk: „Am o presimțire urâtă despre asta”

de Redacția Jurnalul    |    18 Sep 2024   •   17:45
Cea mai mare temere a miliardarului Elon Musk: „Am o presimțire urâtă despre asta”
Sursa foto: Hepta

Cel ma bogat om din lume și-a dezvăluit cea mai mare temere. El îl susține pe Donald Trump în alegerile prezidențiale din SUA, din această toamnă, și a avertizat pe platforma X despre riscul izbucnirii unui al treilea război mondial dacă Statele Unite permit Ucrainei să atace cu rachete de croazieră teritoriul Rusiei.

Mario Naufal este un om de afaceri care a devenit influencer pe platforma X, unde are peste 1,6 milioane de urmăritori. El a postat un mesaj despre autorizarea de către SUA şi Marea Britanie a atacării Rusiei cu rachete de croazieră occidentale de către Ucraina. 

„Mă simt de parcă al treilea război mondial a început de ceva vreme, dar ei refuză să ne spună asta" a comentat Klay Thompson. „Este cu siguranță un pas în această direcție", a răspuns Elon Musk.

Miliardarul american a reacţionat și la un mesaj publicat de un alt cont de pe X.com, popular în rândul republicanilor, Wall Street Silver.

"Biden și Kamala urmează să lanseze al treilea război mondial în weekend și să autorizeze atacuri adânc pe teritoriul rusesc. Secretarul de stat Blinken va anunța mâine că SUA au dat Ucrainei undă verde să lovească adânc în interiorul Rusiei, folosind rachete de fabricație occidentală" este mesajul publicat de Wall Street Silver. "Am o presimțire urâtă despre asta", a scris Elon Musk.

Ucraina va primi acceptul SUA de a ataca Rusia?

Ucrainei i se va acorda dreptul de a lovi în Rusia cu rachete britanice Storm Shadow britanice sau echivalentele franceze Scalp, dar nu şi cu rachete americane ATACMS, a transmis The Telegraph. Marea Britanie a decis să permită Ucrainei folosirea rachetelor de croazieră Storm Shadow pentru a lovi ţinte de pe teritoriul Rusiei, a relatat The Guardian pe 11 septembrie, citând surse guvernamentale britanice.

În timpul vizitei  la Kiev, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken şi ministrul britanic de Externe, David Lammy l-au presat pe Volodimir Zelenski să elaboreze un plan pe termen mai lung pentru anul viitor, potrivit Bloomberg.

Deocamdată nu se știe când va fi anunțată o decizie în acest sens din partea SUA. Premierul britanic Keir Starmer se întâlneşte, vineri, cu Joe Biden la Washington, dar săptămâna aceasta nu este așteaptă nicio schimbare semnificativă a politicii, potrivit Bloomberg. Decizia nu ar urma să fie luată înainte de întâlnirea liderilor mondiali la ONU, pe 24 septembrie. 

Potrivit POLITICO, negocierile au loc într-un cerc restrâns de oficiali de la Casa Albă care discută despre un acord din partea SUA ca Ucraina să folosească rachete Storm Shadow, cu rază lungă de acțiune fabricate de britanici, dar care conțin componente americane, pentru a lovi ţinte în interiorul Rusiei. 

Ce spune Antony Blinken despre ajutorul militar american pentru Ucraina

Strategia aliată de sprijin militar pentru Ucraina în războiul cu Rusia "va continua la fel ca până în prezent", adică "va fi adaptată situaţiei de pe câmpul de luptă" şi nevoilor armatei ucrainene, a declarat secretarul american de stat Antony Blinken în timpul unei vizite în Polonia, venind de la Kiev, unde preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a cerut din nou ca SUA şi celelalte state aliate să permită armatei ucrainene să atace cu rachetele occidentale ţinte militare pe teritoriul Rusiei.

"Scenariul şi dezvoltarea războiului s-au schimbat, şi noi ne-am adaptat continuu acestor schimbări", a explicat Blinken la o conferinţă de presă comună cu omologul său polonez Radoslaw Sikorski. 

"Unul dintre obiectivele vizitei mele de ieri la Kiev a fost să aflu de la partenerii noştri ucraineni ceea ce cred ei că au nevoie în actuala situaţie pe câmpul de luptă", a adăugat secretarul american de stat, răspunzând unei întrebări în care a fost solicitat să precizeze dacă Washingtonul a dat Kievului undă verde să atace ţinte militare din interiorul Rusiei cu arme occidentale.

Acest subiect urmează să fie discutat, vineri, de preşedintele american Joe Biden şi premierul britanic Keir Starmer. SUA au furnizat Ucrainei rachete ATACMS cu lansare terestră, cu o rază de acţiune de 300 de km, iar Marea Britanie rachetele Storm Shadow cu lansare aeriană cu o rază de acţiune de 250 de kilometri, dar au autorizat Kievul să le utilizeze numai pentru o lovi armata rusă în teritoriile ocupate din interiorul graniţelor ucrainene recunoscute internaţional.

Situație dificilă a armatei ucrainene 

Situaţia armatei ucrainene este dificilă deoarece pierde teren pe frontul de est, deşi a sperat să slăbească trupele ruse prin incursiunea în provincia rusă Kursk. Acest lucru ar putea  determina Washingtonul şi Londra să autorizeze Ucraina să atace cu armele oferite ca ajutor militar ţinte din Rusia a căror distrugere poate avea un impact asupra evoluţiei războiului, precum aerodromuri, centre de comandă, concentrări de trupe, depozite de muniţii şi combustibili.

La conferinţa de presă cu Blinken, ministrul polonez Radoslaw Sikorski le-a cerut aliaţilor occidentali "să continue să echipeze Ucraina cu sisteme antiaeriene şi să ridice restricţiile asupra folosirii armelor cu rază lungă de acţiune". 

Reacția Kremlinului

Preşedintele Vladimir Putin a avertizat că, în cazul în care Occidentul ar permite Ucrainei să lovească teritoriul Rusiei cu rachete cu rază lungă de acţiune, aceasta ar însemna că "ţările NATO sunt în război cu Rusia"

Anterior, ministrul de Externe Serghei Lavrov a susţinut că Occidentul a acordat deja permisiunea Ucrainei de a ataca teritoriul rus cu rachete cu rază lungă de acţiune şi a calificat drept o "punere în scenă" vizita în care şefii diplomaţiilor americană şi britanică au abordat această chestiune la Kiev, potrivit observatornews.ro.

×