x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos 5 motive pentru care NU ar trebui să speli niciodată rufele cu apă rece

5 motive pentru care NU ar trebui să speli niciodată rufele cu apă rece

de Anastasia Paul    |    18 Sep 2024   •   18:15
5 motive pentru care NU ar trebui să speli niciodată rufele cu apă rece
Sursa foto: Hepta

Este adevărat că apa rece își are rostul ei în spălarea hainelor. Partea bună este că această alegere ajută la scăderea costului facturilor la energie deoarece mașina nu încălzește apa și păstrează unele țesături în stare bună. Dar este important să iei în considerare și igienizarea. Chiar dacă adaugi detergent în apa rece, adevărul este că aceasta nu curăță la fel de bine ca apa caldă. 

Cu excepția cazului în care speli articole delicate sau colorate, este indcat să folosești apă caldă sau apă fierbinte. 

Iată când de ce este indicat să folosești apă caldă la spălarea rufelor:

Articole foarte murdare
Indiferent dacă speli lenjerie de pat  sau articole de îmbrăcăminte care sunt foarte murdare, cea mai bună setare pentru acest ciclu de spălare este apa fierbinte pentru a elimina petele. Apa rece nu este la fel de eficientă pentru curățarea murdăriei deoarece nu reacționează bine la detergent sub o anumită temperatură.

Prosoape și lenjerie de pat
Există multe informații contradictorii despre spălarea prosoapelor și a lenjeriei de pat în apă rece. Realitatea este că astfel de articole trebuie spălate în apă fierbinte deoarece aceasta ucide bacteriile și acarienii. Cel mai bine este să speli prosoapele, cearceafurile și orice intră în contact cu pielea în apă fierbinte. 

Igienizare
Dacă tu sau un membru al familiei este bolnav, articolele care intră în contact cu acesta trebuie spălate bine în apă fierbinte pentru a te asigura că microbii sunt uciși. Este vorba despre prosoape, cearceafuri, haine care intră în contact cu persoana bolnavă. 

Țesături albe și de culoare deschisă

Articolele albe sau de culoare deschisă care sunt foarte murdare ar trebui spălate în apă caldă până la fierbinte. Totodată, spălarea hainelor mai ușoare în apă fierbinte este cea mai bună soluție pentru combaterea petelor și igienizare deoarece murdăria este mai ușor de îndepărtat în apă mai caldă. 

Tricoturi și țesături sintetice
Există tipuri de țesături care sunt cel mai bine spălate în apă mai caldă, și acestea includ orice tricoturi și fibre sintetice. Tricoturile sunt dificil de curățat în apă rece deoarece murdăria iese mai greu din țesătură și vor rămâne și urme de detergent. Același lucru este valabil și în cazul fibrelor sintetice. 

Cu toate acestea, cel mai bine este să citești eticheta producătorului pe toate articolele de îmbrăcăminte înainte de a decide cum să le cureți, notează southernliving.com.

 

×
Subiecte în articol: apa rece sanatate spalat apa rece rufe