După Înviere, Crucea nu mai este privită ca obiect de tortură, ci este un simbol al mântuirii. De unde a fost luat lemnul din care s-a făcut Crucea pe care a fost răstignit Iisus?
Simbolul Crucii este foarte prezent în viaţa românilor, în activităţile lor. Troiţele din faţa curţii, cusătura în formă de cruce de pe ştergare şi ii; cercevelele în formă de cruce, împodobirea veselei din ceramică.Crucea ca obiect mântuitor intră în "recuzita" creştină din momentul Învierii Domnului. "Ea nu mai este unealtă de tortură, ci simbol al mântuirii", ne spune doamna Sabina Ispas, directorul Institutului de Etnografie şi Folclor "Constantin Brăiloiu". Despre Cruce, ca simbol mântuitor, există numeroase şi foarte frumoase legende apocrife.
"Literatura apocrifă a suplimentat informaţia, i-a acordat o aură uşor misterioasă. Sunt atestări de prin secolele al II-lea, al III-lea, iar cele mai multe texte îşi au rădăcinile în Orientul creştin. Le găsim bine reprezentate şi în literatura română începând cu secolele al XV-lea şi al XVI-lea, până recent. Există un ciclu întreg despre lemnul crucii."
De ce este Crucea mântuitoare? "Era mesajul care interesa pe toată lumea", continuă doamna Sabina Ispas. "Atunci când Adam era pe moarte, a cerut un semn că Dumnezeu l-a iertat. Iar Seth i-a adus, cu învoirea Lui Dumnezeu şi cu mijlocirea Îngerului, o mlădiţă din Pomul Raiului cu care i-a fost înconjurată fruntea după ce a murit. Cel puţin în tradiţia ortodoxă, pe fruntea decedatului se pune o bentiţă cu cruce. Din această ramură adusă lui Adam a crescut copacul care a fost tăiat şi din care s-a făcut crucea lui Iisus. Crucea este arborele - un arbore cosmic dacă gândim la modul imagistic - acest arbore al Mântuirii provine din acelaşi Rai unde Adam a greşit. Iisus este numit un al doilea Adam, iar prin sacrificiul lui, pe Crucea a cărei substanţă vine din Grădina Raiului, s-a produs mântuirea. Este una dintre explicaţiile legendei. "
POTOPUL A ADUS LEMNUL
Legendele continuă. "O altă legendă spune că această cruce pe care a fost răstignit Iisus s-a confecţionat din lemnul pe care apele potopului l-au adus din Grădina Raiului. Deci tot din Grădina Raiului, acolo unde se află mântuirea, acolo unde fiecare vrea să se întoarcă."
Un alt text apocrif spune că Sfânta Elena a găsit cele trei cruci de pe Golgota. "Ea a trebuit să identifice care este Crucea lui Iisus şi atunci cele trei cruci au fost atinse de trupul unui decedat, şi cea care l-a înviat pe cel mort a fost, evident, Crucea pe care Iisus a fost răstignit."
Pe lângă multele legende legate de Cruce există una foarte frumoasă despre o plantă iubită şi apreciată la noi: busuiocul. Se explică, astfel, de ce busuiocul este atât de prezent în oficierile religioase cel puţin la ortodocşi, dar şi de ce este atât de cultivat. "Busuiocul este o plantă pe care o cultivă în mod special femeile. Este o sarcină a lor şi o percep chiar ca pe un fel de îndatorire rituală. Se spune că sub Crucea lui Iisus, atunci când a fost găsită de Sfânta Elena, era o tufă cu flori albe, frumos mirositoare. Acesta era busuiocul, care fiind crescut sub protecţia Crucii lui Iisus are capacităţi speciale, protectoare, purificatoare. Planta aceasta are dreptul să fie în preajma sacrului, pentru că este utilizată la oficierile religioase."